Відпустку автоматично подовжують на дні хвороби: позиція Великої Палати ВС

Велика Палата Верховного Суду (далі — ВП ВС) вважає, що щорічну відпустку в разі тимчасової непрацездатності працівника, що настала під час відпустки, продовжують автоматично. Це є обов`язком роботодавця, для виконання якого йому достатньо отримати від працівника повідомлення про тимчасову непрацездатність, засвідчену у встановленому порядку (тобто про наявність листа непрацездатності), незалежно від того, чи подав працівник відповідну заяву.

Відпустку автоматично подовжують на дні хвороби: позиція Великої Палати ВС

Відсутність заяви від працівника щодо продовження відпустки не може скасувати законодавчо встановлений обов`язок роботодавця продовжити відпустку на дні тимчасової непрацездатності. А тим більше не може бути вирішальною підставою для притягнення працівника до дисциплінарної відповідальності у вигляді звільнення за прогул без поважних причин.

ВП ВС дійшла висновку, що працівник, який належним чином повідомив роботодавця про волевиявлення щодо продовження відпустки на період, що йде безпосередньо за днем припинення тимчасової непрацездатності, про наявність листка непрацездатності чи надав останньому листок непрацездатності, скористався своїм правом щодо продовження щорічної відпустки.

У разі відсутності у роботодавця можливості продовжити відпустку він може скористатися правом відкликання працівника з відпустки, якщо для цього існують законодавчо встановлені підстави.

ВП ВС відступила від правового висновку, викладеного у постановах ВС від 18.07.2018 у справі № 223/558/15-а; від 28.04.2020 у справі № 200/2166/19-а; від 26.09.2018 у справі № 289/51/16-ц; від 21.08.2019 у справі № 466/4738/18; від 13.09.2017 у справі № 6-1412цс17.

У всіх перерахованих постановах зроблено висновок, що при продовженні щорічної відпустки у зв`язку з тимчасовою непрацездатністю найманий працівник зобов`язаний подати заяву про продовження відпустки та продовжувати перебувати у відпустці лише після надання згоди на це роботодавця. А така згода має бути виражена у відповідному наказі, який повинен бути доведений до відома найманого працівника.

Тобто суди звузили права найманого працівника і поклали на нього обов`язки у вигляді звернення до роботодавця про продовження відпустки з письмовою заявою та невиправдано розширили права роботодавця на обов`язкове погодження на продовження відпустки, що не відповідає як вимогам статті 80 КЗпП, так і статті 11 Закону № 504/96-ВР.

Постанова ВС від 13.10.2020 у справі № 712/9213/18


Вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Військовий збір: коли вираховувати за ставкою 5%

Військовий збір в Україні має збільшувати надходження до бюджету для фінансування ЗСУ. Розрахунок та утримання військового збору після прийняття Закону про підвищення податків № 11416-д, об’єкти оподаткування, «натуральна» база, платники збору, звітність та штрафи — у статті
163808

Лікарняні: як нараховуються лікарняні та оплата лікарняних

Як нараховувати лікарняні, що треба знати про електронний листок непрацездатності, що означає його статус, коли застосовувати під час воєнного стану паперовий листок непрацездатності – відповіді у консультації
392907

Як табелювати та оплачувати додаткову годину при переході на зимовий час

Цьогоріч, 27 жовтня, ми ще раз матимемо клопіт із переведенням годинника. Тож зберімося і ще раз, востаннє, розв’яжімо задачу: як облікувати й оплатити робочий час працівників, яким «пощастило» працювати у скорочену або подовжену ніч
3686

Штатний розпис: як скласти і затвердити

Штатний розпис — обов’язковий локальний акт. Скласти штатний розпис скеровує стаття 64 Господарського кодексу. В консультації розповімо чи потрібен штатний розпис, як його сформувати та затвердити
32010

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді