Чи замінює довідка про тимчасову непрацездатність лікарняний листок: роз’яснення ФСС

Лікарняні через коронавірус СПРОБУВАТИ БЕЗПЛАТНО ⚡️

У зв’язку із невчасним забезпеченням МОЗ закладів охорони здоров’я належною кількістю бланків листків непрацездатності у разі настання у застрахованої особи тимчасової непрацездатності, вагітності та пологів почастішали випадки видачі довідок замість листків непрацездатності.

Чи замінює довідка про тимчасову непрацездатність лікарняний листок: роз’яснення ФСС

Але довідка не є підставою для надання матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соцстраху. Довідки, що видають в закладах охорони здоров’я, тільки підтверджують факт тимчасової непрацездатності, вагітності та пологів, тобто відсутність працівника на роботі з поважної причини.

Довідки про тимчасову непрацездатність видають тільки ті лікувально-профілактичні заклади, у яких повністю використані бланки листків непрацездатності і тільки на період до їх виготовлення.

Після отримання бланків листків непрацездатності довідку про тимчасову непрацездатність обмінюють на листок непрацездатності посадові особи закладу охорони здоров’я (лікуючий лікар, завідуючий відділення, голова ЛКК) із обов’язковим зазначенням у журналі реєстрації листків непрацездатності (ф. № 036/о) номеру листка непрацездатності та дати обміну.

Порядок обміну довідки про тимчасову непрацездатність на листок непрацездатності врегульований спільним листом МОЗ та ФСС з ТВП від 23.10.2006 № 01-06-2125. При обміні довідки на лікарняний листок на бланку листка в правому верхньому куті вказують: «Замість довідки від____№___» та запис у графі «Звільнення від роботи» у листку непрацездатності проводять одним рядком. Дата видачі листка непрацездатності має збігатися з датою обміну довідки про тимчасову непрацездатність на листок непрацездатності.

Оригінал довідки після проведеної заміни зберігається у голови ЛКК закладу охорони здоров’я протягом 3 років.

За інформацією Управління ФСС у Вінницькій області


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19845

Страховий стаж для виходу на пенсію

У статті експерт розкаже все про страховий стаж для виходу на пенсію. Зручні таблиці допоможуть, коли постали перед потребою, як визначити страховий стаж для пенсії
115325

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7487

Індекс інфляції на 2024 рік

У статті знайдете актуальний індекс інфляції та індекс споживчих цін 2024 у таблицях
196712

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді