Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

UA RU
Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?

Можете відкоригувати резерв посеред року, якщо передбачили таку можливість у Положення про облікову політику підприємства. У будь-якому разі коригування проводьте до того, як складете річну фінзвітність. Пояснимо докладніше.

Коли проводити інвентаризацію резерву премій

Періодичність і строки інвентаризації визначає керівництво підприємства, за винятком обов’язкових випадків. Строк інвентаризації забезпечень для відшкодування майбутніх витрат на виплату винагороди за підсумками року можете затвердити:

  • на кожну дату балансу;

або

  • щомісячно.

Конкретні строки інвентаризації та обчислення залишку забезпечень для відшкодування майбутніх витрат на виплату винагороди за підсумками року передбачте в обліковій політиці підприємства.

Коли інвентаризація резерву премій обов’язкова

Уперше резерв перевіряють обов’язково під час річної інвентаризації. Її проводить інвентаризаційна комісія перед складанням річної фінзвітності до дати балансу:

Вдруге інвентаризацію резерву на виплату премій проводить бухгалтерія станом на 31 грудня.

Як оформити результати інвентаризації резерву премій

Інвентаризаційні документи оформте не менше ніж у двох примірниках (п. 21 розд. ІІ Положення про інвентаризацію). Результати інвентаризації зафіксуйте в акті інвентаризації забезпечення. Складіть його у довільній формі. До акта додайте довідку з розрахунком залишку резерву станом на дату проведення інвентаризації (пп. 8.6 розд. III Положення про інвентаризацію).

В акті інвентаризації зазначте:

  • дату і номер наказу про проведення інвентаризації;
  • дату проведення інвентаризації;
  • залишок резерву на початок звітного року;
  • суму нарахованого та списаного резерву за звітний рік;
  • суми резерву за даними інвентаризації та бухобліку;
  • результат інвентаризації, тобто суму резерву, яку необхідно донарахувати чи списати.

Як обліковувати коригування резерву премій

За підсумками інвентаризації резерву визначте різницю між розрахунковою сумою резерву на кінець року та сальдо за кредитом субрахунку 477 «Забезпечення матеріального заохочення».

Якщо значення додатне, донарахуйте резерв. Наприклад, для адміністративного персоналу проведенням: Д-т 92 «Адміністративні витрати» — К-т 477.

Якщо значення від’ємне, зменште суму резерву. Якщо на дату балансу раніше визнане зобов’язання не підлягає погашенню, його суму включіть до складу доходу звітного періоду. Тобто покажіть на субрахунку 719 «Інші доходи від операційної діяльності».

Чи коригувати фінрезультат, якщо створили резерв премій за підсумками року

Оскільки забезпечення створюєте для того, щоб відшкодувати майбутні витрати на виплату премії за підсумками року, яка входить до фонду оплати праці, не збільшуйте фінрезультат з метою оподаткування податком на прибуток на суму таких витрат (лист ДФС від 25.01.2016 № 1256/6/99-99-19-02-02-15).


Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді