Через помилку бухгалтера працівнику виплатили зарплату з надлишком: як повернути кошти

Зарплата: розрахунки, звітність, перевірки СПРОБУВАТИ БЕЗПЛАТНО⚡️

Відрахування із заробітної плати працівників для повернення сум, зайво виплачених унаслідок лічильних помилок, можуть проводитися за наказом (розпорядженням) власника підприємства. У цих випадках відповідно до статті 127 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП) роботодавець має право видати наказ (розпорядження) про відрахування не пізніше ніж впродовж одного місяця з дня виплати неправильно обчисленої суми.

Через помилку бухгалтера працівнику виплатили зарплату з надлишком: як повернути кошти

Лічильними помилками є помилки, пов’язані з процесом обчислення. Наприклад, це може бути неправильність в обчисленнях, дворазове нарахування заробітної плати за один і той самий період, тощо (ч. 24 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про практику застосування судами законодавства про оплату праці» від 24.12.1999 № 13 ).

Зверніть увагу, що наказ (розпорядження) про відрахування може стосуватися тільки тих коштів, що були виплачені впродовж останнього місяця. Для відрахування таких сум згода працівника не потрібна.

Встановленої форми документа щодо факту виявлення лічильної помилки немає. Це може бути бухгалтерська довідка, доповідна записка тощо.

При цьому бухгалтерську довідку слід оформити обов’язково, оскільки на її підставі вносять відповідні зміни до регістрів бухобліку та первинних документів з обліку заробітної плати (п. 9 Методичних рекомендацій щодо застосування регістрів бухгалтерського обліку, затверджених наказом Мінфіну від 29.12.2000 № 356 ).

Відповідно до статті 128 КЗпП при кожній виплаті заробітної плати загальний розмір усіх відрахувань не може перевищувати 20%, а у випадках, окремо передбачених законодавством України, — 50% заробітної плати, яка належить до виплати працівникові.

Отже, період відрахувань може розтягнутися на кілька місяців.

Якщо ж місячний строк для видання наказу про відрахування пропущений, то суми можуть:

  • добровільно внесені працівниками до каси підприємства;
  • або утримані роботодавцем із заробітної плати на підставі особистих заяв працівників.

Якщо працівники не бажають добровільно повернути надлишково виплачені їм кошти, відшкодування шкоди, завданої підприємству, може відбутися за рахунок винної особи, а саме особи, яка допустила помилку (бухгалтера).

Крім того, питання покриття шкоди підприємству може бути вирішено у судовому порядку.

За інформацією Держпраці у Кіровоградській області


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19845

Страховий стаж для виходу на пенсію

У статті експерт розкаже все про страховий стаж для виходу на пенсію. Зручні таблиці допоможуть, коли постали перед потребою, як визначити страховий стаж для пенсії
115333

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7488

Індекс інфляції на 2024 рік

У статті знайдете актуальний індекс інфляції та індекс споживчих цін 2024 у таблицях
196714

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді