В Україні заборонили пластикові пакети: як штрафуватимуть юросіб та ФОПів за розповсюдження

⚡️ 10 ПОРАД ФОПУ, ЩО ДОПОМОЖУТЬ УНИКНУТИ ШТРАФІВ ⚡️

В Україні заборонили пластикові пакети: прийнято Закон

Депутати ухвалили Закон «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України» (законопроєкт від 18.09.2019 № 2051-1).

Закон забороняє розповсюджувати в об'єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг:

  1. надтонких пластикових пакетів;
  2. тонких пластикових пакетів;
  3. оксорозкладних пластикових пакетів.

Дана заборона не поширюється на біорозкладні пластикові пакети, а також на надтонкі пластикові пакети, що призначені для пакування та/або транспортування свіжої риби, м’яса та продуктів із них, сипучих продуктів, льоду та розповсюджуються в об'єктах роздрібної торгівлі як первинна упаковка.

Пластикові пакети, що не відповідають вимогам цього Закону, вилучать з обігу.

Закон забороняє безоплатне розповсюдження пластикових пакетів.

Голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований повідомив, що за незаконне розповсюдження пластикових пакетів для суб'єктів господарювання вводять адміністративно-господарський штраф — від 8,5 тисячі до 17 тис. грн, а в разі повторного правопорушення — 34 тис. грн.

Найближчим часом в магазинах та закладах громадського харчування заборонять безкоштовно розповсюджувати легкі пластикові пакети товщиною до 50 мікрометрів. При цьому продавці не матимуть права спонукати клієнтів до покупки пакетів.

Також під заборону потрапляють оксорозкладні пластикові пакети, що розкладаються на мікропластик, який легко потрапляє у землю та воду, забруднюючи довкілля.

Законопроект робить виключення для пластикових пакетів, обмежених розмірами 25x345×450 міліметрів, що використовують для пакування м’яса, риби, продуктів з них, а також сипучих продуктів, для яких пакет є первинною упаковкою.

За інформацією ВРУ


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Національний кешбек: як і для кого

2 вересня офіційно стартувала програма «Національний кешбек». Зі статті з’ясуєте, в чому вигода, хто може долучитися і як продавцям правильно налаштувати РРО
125

Розірвання договору оренди: зразок

Договір оренди, як і будь-який господарський договір, можна розірвати в силу різних обставин. Сьогодні про те, як оформити розірвання договору оренди та можливі варіанти розв’язання цієї ситуації
129073

Кошти під звіт: як видавати, обліковувати та оподатковувати

Видача коштів фізичній особі призводить до появи дебіторської заборгованості та супроводжується дотриманням правил звітування по таким коштам. Як документально оформити видачу, подальший облік таких коштів, коли необхідно оподаткувати підзвітні кошти? Дамо відповідь на всі ці питання в цьому огляді
73975

Оренда приміщення з генератором: як розподілити витрати

Наразі генераторне живлення стає дедалі більш актуальним. Щоб підвищити комерційну привабливість об’єкта оренди, забезпечити орендарям можливість нормально працювати в умовах потенційного відключення електрики, орендодавці часто обладнують приміщення генератором. Як орендарі відшкодовують витрати орендодавця на функціонування генератора? Розберімо можливі варіанти
193

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді