Нацбанк запровадив вимогу про додатковий аудиторський звіт щодо страховика

Нацбанк з метою проведення оцінки якості активів страхових компаній запровадив вимогу про додатковий аудиторський звіт щодо страховика та затвердив порядок його подання

 Нацбанк запровадив вимогу про додатковий аудиторський звіт щодо страховика

Фінзвітність за таксономією МСФЗ: де брати інформацію для складання

Постанова НБУ від 15.02.2024 № 20

За результатами 2023 року Нацбанк вимагатиме від страховика надання не лише звіту про аудит фінансової звітності, але й додаткового звіту із детальною інформацією про підходи, методи та результати аналізу аудитором якості активів страховика.

Відповідну вимогу передбачили Положенням про вимоги до додаткового звіту суб’єкта аудиторської діяльності щодо страховика та порядку його подання, що затвердив Нацбанк постановою від 15.02.2024 № 20. Документ набрав чинності з 17.02.2024.

Новим Положенням також установили:

  • порядок призначення аудитора, що надаватиме послуги з підготовки додаткового звіту, та повідомлення про це НБУ;
  • вимоги до інформації у складі звіту, зокрема в розрізі різних категорій активів;
  • порядок подання аудитором додаткового звіту до НБУ.

Подання додаткового звіту щодо страховика за 2023 рік має на меті перевірку стану активів, що братимуть до розрахунку регулятивного капіталу за новими правилами, а також підтвердження наявності у страховика документів про права власності та оцінку розміру активів.

До переліку активів, про які вимагатимуть додаткову інформацію, належать, зокрема:

Додатковий звіт надає аудитор до НБУ не пізніше 30.06.2024.

Затвердження Положення та виконання вимог до складання додаткового звіту аудитором є першим кроком у напрямі проведення повноцінної регулярної оцінки якості активів (AQR) страховиків. Її упроваджуватимуть після приведення страховиками своєї діяльності у відповідність до нових вимог, передбачених Законом України «Про страхування» від 18.11.2021 № 1909-IX та відповідних регуляцій НБУ.

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: червень

Червень ― наша боротьба триває, ми мужньо боремося з ворогом та продовжуємо працювати. Виробничий календар на червень 2024 та податковий календар на червень, допоможе бухгалтеру вчасно подати звітність та сплатить податки
21725

Головне для бухгалтера в травні 2024 року

В огляді — найважливіше, що маєте врахувати в травні. Це нові або оновлені консультації, форми із зразками заповнення, довідники і найважливіші новини, які вплинуть на роботу бухгалтера в травні. Роботи, як завжди, багато, але разом ми впораємось!
2717

Форма № 4-ПН

Хто і коли повинен подавати Звіт № 4-ПН «Інформація про заплановане масове вивільнення працівників у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці», актуальний бланк і зразок форми № 4-ПН — у статті
7890

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді