Особливості надання допомоги по вагітності та пологах для ФОП

ФОП є страхувальником, оскільки є платником ЄСВ за себе, як за застраховану особу

ФОП виплата по вагітності та пологах

В Україні право на виплати за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, в тому числі на допомогу по вагітності та пологах, мають застраховані особи (Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV).

Так, допомогу по вагітності та пологах надають ФОП у разі сплати ЄСВ за місяці розрахункового періоду та за місяць настання страхового випадку.

Водночас, якщо ЄСВ не сплачений за місяці розрахункового періоду (наприклад, жінка-ФОП скористалась наданим законом правом і тимчасово з 01.03.2022 не сплачує ЄСВ за себе) або сплачений, однак не за всі місяці, та одночасно є сплата за місяць настання страхового випадку, ФОПу, як застрахованій особі, в разі настання страхового випадку надають допомогу по вагітності та пологах.

Сплата ЄСВ в місяцях розрахункового періоду впливає на визначення розміру страхової виплати.

Якщо ж ЄСВ у місяці настання страхового випадку ФОП не сплачений, то страхову виплату по вагітності та пологах не надають. Така жінка-ФОП може звернутись за отриманням допомоги до органу соціального захисту населення.

Підставою для призначення виплати є лікарняний, який формується в Електронному реєстрі листків непрацездатності на підставі медичного висновку про тимчасову непрацездатність (Порядок видачі (формування) листків непрацездатності в Електронному реєстрі листків непрацездатності, затверджений наказом МОЗ від 17.06.2021 № 1234).

Підставою для фінансування коштів є подана до ПФУ заява-розрахунок.

Виплату допомогу ФОП призначають за наявності відомостей у реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування про нарахування та сплату нею єдиного внеску в місяці розрахункового періоду та за місяць настання страхового випадку. Такі відомості подають у звіті з типом «довідковий» / «звітний» залежно від дати початку випадку непрацездатності, включаючи місяць настання випадку непрацездатності.

За інформацією ПФУ


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
709

Трудова книжка в електронному вигляді

Цифровізація змінює й таку консервативну сферу, як оформлення трудових відносин. Ще з червня 2021 року в Україні впровадили електронні трудові книжки. Як перенести дані про стаж з паперової трудової книжки до електронної трудової книжки, якими мають бути скан-копії, як зміниться порядок виходу на пенсію — про все це в огляді
61656

Як закрити ФОП онлайн: алгоритм

Електронна послуга закриття ФОП онлайн дозволяє здійснити онлайн-подання заяви про державну реєстрацію припинення фізичною особою-підприємцем її підприємницької діяльності. Про те, як закрити ФОП онлайн, — читайте у статті
12135

Бронювання ФОП: які перспективи

Чи не найпопулярніша дискусія нашого часу – це економічне бронювання ФОП: коли буде, як буде і чи буде взагалі. Наразі у Верховній Раді України є декілька законопроєктів щодо можливості бронювання ФОП та їхніх працівників. Розглянемо їх
10004

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді