Середня зарплата: як враховувати премію за підсумком роботи за певний період

⚡️До 4 грудня перерахуйте середню зарплату й доплатіть працівникам кошти

Лист Мінекономіки від 27.10.2021 № 4711-06/52043-07

Премії (в тому числі за місяць) та інші заохочувальні виплати за підсумками роботи за певний період під час обчислення середньої заробітної плати враховують в заробіток періоду, який відповідає кількості місяців, за які вони нараховані, починаючи з місяця, в якому вони нараховані (ч. 1 абз. 3 п. 3 Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 № 100; Порядок № 100).

Середня зарплата: як враховувати премію за підсумком роботи за певний період

Тобто при обчисленні середньої заробітної плати всі види премій, в тому числі й за місяць, враховуйте частинами шляхом додавання до заробітку працівника частини премії протягом тієї кількості місяців, за який вони нараховані (за місяць — місяць, за квартал — три місяці, за півріччя — шість місяців, за рік — 12 місяців тощо), починаючи з місяця їх нарахування.

Для врахування премії або іншої заохочувальної виплати за підсумками роботи за певний період необхідно до заробітку відповідних місяців розрахункового періоду додати частину, яка визначається діленням суми премії або іншої заохочувальної виплати за підсумками роботи за певний період на кількість відпрацьованих робочих днів періоду, за який вони нараховані, та множенням на кількість відпрацьованих робочих днів відповідного місяця, що припадає на розрахунковий період (ч. 2 абз. 3 п. 3 Порядку № 100).

Щоб визначити частину премії, яку враховувати при обчисленні середньої заробітної плати, необхідно суму нарахованої працівнику премії розділити на кількість відпрацьованих працівником робочих днів в тому періоді, за який премія нарахована, та помножити на кількість відпрацьованих працівником робочих днів в місяцях розрахункового періоду, до якого відноситься премія з урахуванням положень частини першої абзацу третього пункту 3 Порядку № 100.

2. Середню зарплату для виплати компенсації за невикористані відпустки розраховують виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують місяцю виплати компенсації за невикористані відпустки (п. 2 Порядку № 100).

Премії (в тому числі за місяць) та інші заохочувальні виплати за підсумками роботи за певний період під час обчислення середньої заробітної плати враховуються в заробіток періоду, який відповідає кількості місяців, за які вони нараховані, починаючи з місяця, в якому вони нараховані (ч. 1 абз. 3 п. 3 Порядку № 100).

Отже, премію, нараховану за попередні місяці (періоди), включайте до розрахунку середнього заробітку з місяця нарахування. Премію, нарахована за період, що перевищує місяць, відносіть частинами до заробітку місяців, кількість яких відповідає кількості місяців, за які така премія нарахована. Відлік таких місяців ведіть вперед від місяця нарахування премії.

У запиті, який розглянуло Мінекономіки, працівник звільнявся у жовтні 2021 року, тому премію за квартал, яка нарахована в жовтні 2021 року, не враховуватимуть при обчисленні середньої заробітної плати для виплати компенсації за невикористані відпустки. Оскільки жовтень не входить до розрахункового періоду для нарахування компенсації.


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19788

Страховий стаж для виходу на пенсію

У статті експерт розкаже все про страховий стаж для виходу на пенсію. Зручні таблиці допоможуть, коли постали перед потребою, як визначити страховий стаж для пенсії
113626

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7482

Індекс інфляції на 2024 рік

У статті знайдете актуальний індекс інфляції та індекс споживчих цін 2024 у таблицях
196598

Наказ про преміювання працівників

Один із методів заохочення працівників до роботи — преміювання. У статті розповімо, як документально оформити — скласти наказ. Також для вас — наказ про преміювання працівників зразок
77928

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді