Загубили трудову книжку: порядок її поновлення та заповнення

Алгоритм дій, якщо загубили трудову допоможе вам відновити її.

Загубили трудову книжку: порядок її поновлення та заповнення

⚡️ Електронні трудові книжки: врахуйте це прямо зараз

Особа, яка загубила трудову книжку зобов’язана негайно заявити про це власнику або уповноваженому ним органу за місцем останньої роботи. Не пізніше 15 днів після заяви, а у разі ускладнення ― в інші строки, власник або уповноважений ним орган видає працівнику іншу трудову книжку або вкладку до неї з написом «Дублікат» у правому верхньому кутку першої сторінки (розд. 5 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженою наказом Мін’юсту, Мінсоцполітики та Мінпраці від 29.07.1993 № 58, далі ― Інструкція № 58).

Дублікат трудової книжки заповнюють за загальними правилами (пункт 5.2 Інструкції № 58).

Якщо працівник до влаштування на це підприємство вже працював, то під час заповнення дубліката трудової книжки в розділ «Відомості про роботу» у графу 3 спершу вносять запис про загальний стаж роботи до влаштування на це підприємство, який підтверджується документами (пунктом 5.3 Інструкції №58).

Загальний стаж роботи записують сумарно, тобто зазначають загальну кількість років, місяців, днів роботи без уточнення, на якому підприємстві, в які періоди часу і на яких посадах працював у минулому власник трудової книжки.

Якщо на момент звернення особи підприємство вже ліквідували, довідки, що підтверджують загальний стаж, можуть видавати правонаступники таких підприємств.

Після отримання довідки, необхідно подати заяву про видачу дублікату трудової книжки за останнім місцем працевлаштування і підтвердити свій попередній стаж роботи, а також обіймані посади цими ж довідками.

Якщо особі нікуди звернутися у зв’язку з ліквідацією підприємства, вона може звернутися по довідку до Трудового архіву, в якому зберігається вся документація підприємства, що ліквідувалось.

У випадку, коли документи в архіві не збереглися, трудовий стаж можна встановити за рішенням суду.

За інформацією ГУ Держпраці у Запорізькій області


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19853

Страховий стаж для виходу на пенсію

У статті експерт розкаже все про страховий стаж для виходу на пенсію. Зручні таблиці допоможуть, коли постали перед потребою, як визначити страховий стаж для пенсії
115420

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7489

Індекс інфляції на 2024 рік

У статті знайдете актуальний індекс інфляції та індекс споживчих цін 2024 у таблицях
196740

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді