Мінфін: допомогу, яку виплачують в рамках Програми «єПідтримка», не оподатковують ПДФО та військовим збором

Оскільки допомогу виплачують в рамках бюджетної програми «єПідтримка» за рахунок коштів держбюджету на відповідний рік, суму такої допомоги не включають до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків, тобто не оподатковують ПДФО та військовим збором (пп. 165.1.1, пп 1.7 п. 16-1 підр. 10 розділу ХХ ПК).

Мінфін: допомогу, яку виплачують в рамках Програми «єПідтримка», не оподатковують ПДФО та військовим збором

⚡ ЗВІТНІСТЬ З ПДФО ТА ЄСВ: ПРИКЛАДИ, ЗРАЗКИ, ПОЯСНЕННЯ ⚡

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків не включають, зокрема, суму державної та соціальної матдопомоги, державної допомоги, компенсацій (пп. 165.1.1 Податкового кодексу України; ПК).

Порядок надання допомоги в рамках Програми «єПідтримка», її розмір та вимоги до суб'єктів затверджує КМУ (п. 12 розд. «Прикінцеві положення» Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» від 15.12.2021 № 1082-Х; далі – Закон № 1082).

Видатки держбюджету на бюджетну програму «Надання допомоги в рамках Програми «єПідтримка» передбачає додаток № 3 «Розподіл видатків Державного бюджету України на 2021 рік» до Закону № 1082.

Механізм використання допомоги встановлює Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання допомоги в рамках Програми «єПідтримка», затверджений Постановою КМУ від 09.12.2021 № 1272 (далі – Порядок).

Головним розпорядником бюджетних коштів та відповідальним виконавцем бюджетної програми є Мінекономіки (п. 2 Порядку).

Для виплати допомоги:

  • Мінекономіки відкриває в Казначействі небюджетний рахунок групи 35 (п. 4 Порядку);
  • Казначейство забезпечує відкриття асигнувань загального фонду держбюджету та на підставі платіжного доручення Мінекономіки перераховує з реєстраційного рахунка загального фонду держбюджету Мінекономіки суму, на яку відкрите асигнування, на небюджетний рахунок Мінекономіки (п. 5 Порядку).

Допомогу спрямовують фізособам - громадянам України віком від 18 років, які мають:

  • реєстраційний номер облікової картки платника податків;
  • сформований в мобільному додатку Порталу Дія (Дія) зелений сертифікат, що підтверджує отримання повного курсу вакцинації від COVID-19 (п. 2 Порядку).

За інформацією Мінфіну


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Кваліфікований електронний підпис: види та використання

Електронний цифровий підпис — це заміна традиційного підпису «від руки». В його основі лежить криптографічний захист електронних даних з використанням особистого ключа особи, яка підписує документ. Які існують види електронного підпису, які з них обов’язкові і в яких ситуаціях, який підпис вимагає ДПС, що таке захищений носій і токени та їхні альтернативи
55658

ФОП з найманими працівниками: як нарахувати і виплатити зарплату

Чи може ФОП мати найманих працівників? Так, фізособи-підприємці можуть мати найманих працівників. Відповідно, вони мусять нараховувати і виплачувати зарплату, платити з неї податки. Розглянемо, як це правильно робити і якими документами оформлювати
58

Облікова ставка НБУ 2024

Облікова ставка НБУ — монетарний інструмент, за яким НБУ встановлює для суб'єктів грошово-кредитного ринку орієнтир щодо вартості залучених та розміщених грошових ресурсів. Із 20.09.2024 розмір облікової ставки НБУ залишиться на рівні 13% річних
53483

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді