Яким має бути штрих-код акцизної марки у чеку РРО з 01.01.2022

ІПК ДПС від 17.12.2021 № 4720/ІПК/99-00-07-05-02-06

Яким має бути штрих-код акцизної марки у чеку РРО з 01.01.2022

✍ 5 ІДЕАЛЬНИХ ЗРАЗКІВ БУХГАЛТЕРСЬКОЇ ДОВІДКИ

До контролерів звернувся приватний підприємець із кількома запитаннями з приводу штрих-коду марки акцизного податку на фіскальному чеку:

  • як оформляють його цифрове значення та коректно вводять у РРО;
  • що робити, якщо розробник програмного забезпечення не надасть можливості вводити штрих-код з 01.01.2022;
  • штрих-код якого напою вносити при продажу коктейлю та чи є відповідальність за невнесення.

У своїй відповіді контролери зауважили, що «цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої», який зазначається у випадках, передбачених чинним законодавством (рядок 9) — новий реквізит фіскального касового чека.

Для підакцизної групи товарів встановлено особливий режим програмування, який не передбачає можливості використовувати назву однорідної групи (горілка, вино, сигарети, тощо), а вимагає зазначати в чеках РРО/ПРРО, які супроводжують продаж таких товарів, саме найменування конкретної одиниці підакцизного товару. Крім того у чеку має бути їх УКТ ЗЕД, ціна та кількісті, а також реквізити марки акцизного податку. Останні відображають:

  • методом ручного введення — для РРО, що не можуть бути доопрацьовані або використовуються без сканеру;
  • сканування штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої.

При програмуванні алкогольної продукції, що використовують у приготуванні коктейлів, слід забезпечити введення даних/сканування марки акцизного податку для відображення її реквізитів у розрахунковому документі при її відкупорюванні, в межах першого відкриття (відкорковування, відкупорювання) для приготування першої порції коктейлю або продажу на розлив. Наприклад, якщо клієнт купує коктейль «Піранья» у складі якого горілка «Аbsolut» 0,04 л, маркована маркою акцизного податку AAYY0001, та шоколадний лікер «Baileys», маркований маркою акцизного податку AAYY0002 - 0,03 л, то відображення у фіскальному чеку, при першому відкритті алкогольних напоїв, має вигляд:

2208906900

Коктейль «Піранья»

1*150 = 150,0

Акцизні марки: AAYY0001 AAYY0002

Наразі порядком проведення розрахунків, який визначений статтею 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій в сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 № 265/95-ВР, не передбачено обов’язку для суб’єктів господарювання при реєстрації розрахункових операцій зазначати у розрахункових документах цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої. Тобто обов’язок зазначати цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої визначено лише Положенням про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затвердженим наказом Мінфіну від 21.01.2016 № 13.

Отже, з 01.10.2021 підстав для застосування до суб’єктів господарювання штрафних (фінансових) санкцій за видачу розрахункового документа без зазначення цифрового значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої у контролюючих органів не виникне до внесення відповідних змін у законодавстві.

Яким має бути штрих-код акцизної марки у чеку РРО з 01.01.2022

Рятуйся хто може, або Чи варто ФОПам боятися РРО

Численні мітинги проти скасування обов’язкового введення РРО у 2022 році — це сигнал того, що єдиний податок — під загрозою. Чи так це насправді та чи варто сподіватися на скасування фіскалізації? Відповіді — у статті експерта.


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Ставки акцизного податку на пальне, акцизний склад, проміжні продукти: вересневі зміни

Тримайте інформацію про ставки акцизного податку на пальне, що діють із 1 вересня, та новий критерій, коли не виникає акцизний склад. Про всі нововведення за Законом № 3878 читайте в огляді експерта
138

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
761

Акцизний податок 2024

Про акциз, особливості його нарахування за основними групами підакцизних товарів (алкоголь, тютюнові вироби, паливо, легкові автомобілі), оновлення щодо підакцизних товарів, акциз у роздрібних торговців тютюновими виробами, втрату підакцизних товарів в умовах воєнного стану – у цьому огляді
88895

Підакцизні товари в Україні 2024

Які товари потрапляють під оподаткування акцизом у 2024 році, про підакцизні товари та непідакцизні операції – у цьому огляді. Також про максимальні і мінімальні ціни на підакцизні товари в Україні, проблеми ідентифікації підакцизних товарів, штрафи за продаж підакцизних товарів неповнолітнім, ліцензування підакцизних товарів
54661

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді