Звільняєте працівника ― вчасно виплатіть йому кошти, щоб не наразитися на візит Держпраці

Реальна історія про те, як до роботодавця завітали з перевіркою через порушення строків розрахунку з працівником, що звільнився.

Звільняєте працівника ― вчасно виплатіть йому кошти, щоб не наразитися на візит Держпраці

⚡️ Як виплачувати лікарняні за електронними листками непрацездатності

На початку грудня минулого року працівник вирішив звільнитися зі швейної фабрики, де працював кілька років помічником майстра. Проте в день звільнення він не отримав зарплату за останній відпрацьований місяць. За невикористану щорічну відпустку йому теж не заплатили.

Працівник звернувся за допомогою до Держпраці. Інспектори провели перевірку на фабриці та встановили, що роботодавець провів остаточний розрахунок з працівником з порушенням строків, встановлених законодавством про працю. Звільненим працівникам виплачували кошти у касі підприємства через кілька днів після звільнення.

За результатами перевірки інспектори склали акт та внесли припис роботодавцю про усунення порушень. За кілька днів працівник отримав усі належні йому при звільненні кошти.

ДОВІДКОВО: відповідно до вимог ч. 1 ст. 116 КЗпП, при звільненні працівника виплата всіх сум, що належать йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення. Якщо працівник в день звільнення не працював, то зазначені необхідно виплатити не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок. Про нараховані суми, належні працівнику при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.

За інформацією Держпраці в Київській області


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19788

Страховий стаж для виходу на пенсію

У статті експерт розкаже все про страховий стаж для виходу на пенсію. Зручні таблиці допоможуть, коли постали перед потребою, як визначити страховий стаж для пенсії
113626

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7483

Індекс інфляції на 2024 рік

У статті знайдете актуальний індекс інфляції та індекс споживчих цін 2024 у таблицях
196598

Наказ про преміювання працівників

Один із методів заохочення працівників до роботи — преміювання. У статті розповімо, як документально оформити — скласти наказ. Також для вас — наказ про преміювання працівників зразок
77928

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді