Як звітувати з ПДВ, якщо не реєструють ПН

У Південному міжрегіональному управлінні ДПС по роботі з ВПП відповіли на деякі запитання платників ПДВ

Чи потрібно заповнювати Таблицю 1.1 «Відомості про включені суми ПДВ, вказані в податкових накладних, не зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних на дату подання податкової декларації з ПДВ, до суми податкових зобов’язань за звітний (податковий) період» Додатка (Д1) до податкової декларації з ПДВ, яку подають за звітні періоди, протягом яких діє воєнний стан, встановлений відповідно до законодавства?

Коли подаєте податкову звітність з ПДВ за звітні періоди, протягом яких діє воєнний стан, в якій відображаєте податкові зобов’язання на підставі наявних первинних (розрахункових) документів та не підтверджені зареєстрованими в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН) ПН/РК, можете не заповнювати Таблицю 1.1 «Відомості про включені суми податку на додану вартість, вказані в податкових накладних, не зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних на дату подання податкової декларації з податку на додану вартість, до суми податкових зобов’язань за звітний (податковий) період» Додатка (Д1) до податкової декларації з ПДВ (далі — Таблиця 1.1).

Водно час, якщо маєте можливість — відображайте в Таблиці 1.1 відомості про суми ПДВ, які включили до складу податкових зобов’язань за звітний (податковий) період, не підтверджені зареєстрованими ПН та РК на дату подання податкової декларації з ПДВ. У подальшому дані цієї таблиці сприятимуть реєстрації ПН та РК в ЄРПН за рахунок показника SПеревищ. (другого реєстраційного ліміту, обрахованого відповідно до підпункту 200-1.9 Податкового Кодексу України; ПК).

Чи формуватиметься в СЕА ПДВ показник SПеревищ та, відповідно, чи зменшуватиметься реєстраційний ліміт в СЕА ПДВ у разі подання податкової звітності з ПДВ, в якій відображають податкові зобов’язання, сформовані на підставі наявних у платника первинних документів, та не підтверджені зареєстрованими в ЄРПН податковими накладними та розрахунками коригування?

Якщо подаєте податкову звітність з ПДВ, в якій відображаєте податкові зобов’язання, сформовані на підставі наявних первинних (розрахункових) документів, та не підтверджені зареєстрованими ПН та РК, в СЕА ПДВ формуватиметься показник SПеревищ та, відповідно, зменшуватиметься реєстраційний ліміт.

Як визначати під час воєнного стану податкові зобов’язання з ПДВ відповідно до пункту 198.5 статті 198 ПК у разі формування податкового кредиту за операціями з придбання товарів/послуг, що призначені для використання в неоподатковуваних ПДВ операціях, на підставі наявних у платника первинних (розрахункових) документів та без відповідного підтвердження зареєстрованими в ЄРПН податковими накладними чи розрахунками коригування?

Розрахунок податкових зобов’язань з ПДВ за пунктом 198.5 ПК за товарами/послугами, що їх використовують в неоподатковуваних ПДВ операціях, які включені до складу податкового кредиту на підставі наявних у платника первинних (розрахункових) документів та які не підтверджені зареєстрованими ПН або РК, доцільно здійснювати на підставі бухгалтерської довідки.

При цьому після завершення дії воєнного стану необхідно зареєструвати в ЄРПН всі ПН та РК, реєстрацію яких відтермінували на час дії військового стану. А всі податкові зобов’язання та податковий кредит, що задекларували під час дії воєнного стану на підставі наявних первинних (розрахункових) документів, підлягають обов’язковому уточненню (приведенню у відповідність) з урахуванням даних ПН та РК, зареєстрованих в ЄРПН.

За інформацією Південного міжрегіонального управління ДПС по роботі з ВПП


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Додаток 1 до декларації з ПДВ: як заповнити

Експерт допоможе скласти додаток 1 до декларації з ПДВ. Скористайтеся підказками, щоб швидко та без помилок внести дані з ПН та РК до відповідних таблиць
3074

Виправлення помилок в декларації з ПДВ

У консультації про те, як виправити помилки у ПДВ-звітності. Розглянемо можливі наслідки та варіанти виправлення помилок, основні їхні види, плюси й мінуси ПДВ-декларації «Звітна нова» та уточнюючого розрахунку, а також розмір самоштрафу і пені, куди їх сплачувати та як обліковувати
112928

Таблиця даних платника податків: заповнення та подання

Таблиця даних платника податків – це та додаткова інформація, яку подає платник ПДВ з метою убезпечити себе від блокування податкової накладної чи розблокувати таку, якщо її реєстрація уже призупинена. Сьогодні в консультації про нюанси заповнення та подання цього документа з урахуванням останніх роз’яснень ДПС.
208303

Податкова декларація з ПДВ 2024

У консультації розповімо про загальні правила подання ПДВ-звітності: в які строки, періоди, способи звітувати та коли можна не подавати звітності
181954

Як заповнити додаток 7 до декларації з ПДВ

Покроково розберемо заповнення кожного рядка Додатка 7 до декларації з ПДВ з урахуванням змін, внесених до форм ПДВ-звітності. З допомогою експерта заповните додаток 7 до податкової декларації з ПДВ з першого разу та без помилок
960

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді