Будь-яке українське підприємство може отримати кредит під 0% на час воєнного стану за програмою 5—7—9%

Уряд рішенням від 18 березня розширив програму «Доступні кредити «5—7—9%»

Отримати кредит під 0% зможе будь-який бізнес протягом дії воєнного стану та місяць після його завершення . Після цього кредитна ставка становитиме 5%. Максимальна сума такого кредиту — до 60 млн грн.

Строк кредитування за програмою «5—7—9%» залежатиме від цільового призначення коштів. На реалізацію інвестиційного проєкту та на рефінансування заборгованості кредит надається щонайбільше на 5 років. Для фінансування оборотного капіталу — на 3 роки.

Про це повідомила перша віце-прем’єр-міністр — міністр економіки України Юлія Свириденко. Вона відзначила, що уряд також розширив перелік інструментів, які дозволять банкам надавати кредити в рамках програми «5—7—9%» у разі нестачі забезпечення. Експортно-кредитне агентство зможе страхувати кредити підприємців-експортерів, що значно спростить їм доступ до дешевого фінансування.

Також зняті обмеження щодо участі в програмі. За словами Юлії Свириденко, відтепер кредит зможе отримати будь-яка українська компанія, де кінцевими бенефіціарами з часткою понад 50% є українці. Водночас не зможуть взяти кредит підприємства, учасником або кінцевим бенефіціаром яких є громадяни держави-агресора або ж особи, які належали до терористичних організацій. Крім того, обмеження розміру допустимої державної допомоги, який може отримати підприємець, не буде застосовуватись у період дії воєнного стану. Раніше таке обмеження діяло в силу закону.

За інформацією Мінекономіки України


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Фінансовий лізинг: критерії, оподаткування, бухоблік

Фінансовий лізинг у чомусь подібний до банківського кредиту – він дає можливість отримати бажане майно раніше, та виплачувати кошти за нього поступово, але з відсотками. В консультації про фінансовий лізинг, податкові і бухгалтерські критерії фінансового лізингу, оподаткування і бухгалтерський облік у лізингоотримувача
51337

Як відбувається дисконтування кредитів та позик

Вимога дисконтувати довгострокову заборгованість у національних стандартах бухгалтерського обліку з’явилася порівняно недавно й питань викликає чимало. Одне з них – чи треба дисконтувати довгострокову заборгованість по кредитам і позикам, якщо по них нараховуються проценти позичальнику? У консультації розглянемо питання дисконтування банківських кредитів і відсоткових позик
30663

Овердрафт: як одержати й облікувати

У статті експерт пояснить, що таке овердрафт, яка його відмінність від кредиту, як відобразити овердрафт в бухгалтерському обліку та унаочнить це проведенням.
12585

Що вигідніше — взяти автомобіль у лізинг або в кредит

За договором лізингу лізингодавець передає у виключне користування другій стороні (лізингоодержувачу) на визначений строк майно за умови сплати лізингоодержувачем періодичних лізингових платежів. А об’єктом лізингу може бути нерухоме і рухоме майно, призначене для використання як основні фонди.
5430

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді