В Україні запустили онлайн-карту радіаційного фону

Як повідомляє Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів, реалізація проєкту стала можливою завдяки співпраці з Міністерством охорони здоров’я, Держслужбою з надзвичайних ситуацій, Українським гідрометеорологічним центром, місцевими органами влади й іншими суб’єктами господарювання — власниками даних.

Щоб дати суспільству максимум достовірної інформації та своєчасно захистити населення, Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів разом із SaveDnipro на Saveecobot зібрали всі актуальні дані на єдиній карті радіаційного фону в Україні. «На ній відображені заміри з точок контролю, розміщених по всій країні», — зазначають у відомстві.

Фахівці щодня збирають дані автоматично або вручну, навіть у найнебезпечніших населених пунктах. На сьогоднішній день існує 514 точок замірів по всій країні.

Зокрема, 263 належить МОЗ, 175 — Укргідрометцентру, 13 — Департаменту екології та природних ресурсів Київської обладміністрації, 1 — ДСНС. Інші системи — EcoCity (51), URADMonitor (3), ДПЕК (6), Криворізький залізорудний комбінат (1) та ЕКОТЕСТ (1).

На карті відображені дані Гідрометцентру Білорусі на території цієї країни. Більше того, на ній також містяться актуальні дані з датчиків Укргідрометцентру в окупованому РФ Криму.

У профільному міністерстві зазначають, що актуальність створення такого ресурсу виникла через захоплення російськими військовими Чорнобильської та Запорізької атомних електростанцій, після чого інформацію про рівень радіаційного забруднення почали шукати сотні тисяч людей у всьому світі.

У Мінприроди також закликали всіх власників, які мають дані про радіаційний фон, долучатися до ініціативи та передавати їх для агрегації та подальшого опублікування задля цивільної оборони під час війни.

Карта за посиланням

Джерело інформації: https://www.facebook.com/EnvironmentalofUkraine/posts/311989194370198

Шановні бухгалтери, редакція «Головбух» працює для вас. Відновили випуск електронних журналів, відповідаємо на запитання ваших колег, готуємо матеріали, які допоможуть економіці нашої країни та всім, хто працює в умовах військового стану. Передплачуйте е-журнал «Головбух» в інтернет-магазині. Підтримуймо економіку України разом! Будьмо на зв’язку щодня.


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Облікова ставка НБУ 2024

Облікова ставка НБУ — монетарний інструмент, за яким НБУ встановлює для суб'єктів грошово-кредитного ринку орієнтир щодо вартості залучених та розміщених грошових ресурсів. Із 20.09.2024 розмір облікової ставки НБУ залишиться на рівні 13% річних
53450

Медичне страхування працівників за рахунок роботодавця: які податки сплатити

Консультація допоможе правильно облікувати страхові внески та оподаткувати вартість медичного страхування у вигляді страхових платежів, які сплачуються за рахунок витрат роботодавця
33051

Рахунок-фактура: зразок

Маєте справу з рахунком-фактурою у внутрішніх операціях чи інвойсом у ЗЕД — пам’ятайте, що не кожен рахунок має статус первинного документа, і не за кожним рахунком відбувається оплата. Які умови треба виконати, аби рахунок вважався первинним документом, рахунок фактура бланк — у консультації
186476

Основні засоби підприємства

Основні засоби використовують декілька років, на них заводять інвентарні номери, вони можуть надходити як новими, так і вже вживаними. Без них підприємство практично не може функціонувати. Саме через таку важливість їх і назвали основними. У цьому огляді дізнаєтеся найважливіше про основні засоби організації
180672

Хто, коли і як подає фінансову звітність за 9 місяців

Настає час звітувати за січень-вересень поточного року. Якою має бути фінансова звітність за 9 місяців, кому її подавати та на що звернути увагу, чи виправляти минулі помилки, а також про відповідальність за таку звітність – дізнайтесь у консультації
32706

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді