Чи можуть ФОПи-єдинники другої та третьої груп торгувати без РРО на території військових гарнізонів та містечок

Фізособи-підприємці (ФОП) — платники єдиного податку, які торгують уроздріб на території села, селища товарами (крім підакцизних товарів), мають право проводити розрахунки без застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО) та програмних РРО (ПРРО), але з використанням розрахункових книжок (РК) та книг обліку розрахункових операцій (КОРО).

Чи можуть ФОПи-єдинники другої та третьої груп торгувати без РРО на території військових гарнізонів та містечок

Підстава — пункт 1 Переліку окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій, затвердженого постановою КМУ від 23.08.2000 № 1336; далі — відповідно Перелік № 1336, Постанова № 1336).

Пункт 1 Переліку № 1336 не застосовують за наявності хоча б однієї з умов:

  • товари продають уроздріб у торговельному об’єкті, де також торгують підакцизними товарами;
  • ці ФОПи торгують ще й дистанційно, зокрема, через інтернет;
  • сільські, селищні, міські ради ухвалили рішення про обов’язкове застосування на території села, селища РРО/ПРРО.

Водночас суб’єкти господарювання мають право проводити розрахунки без застосування РРО/ПРРО, але з використанням РК/КОРО, якщо торгують уроздріб, надають послуги громадського харчування та побутового обслуговування на території закритих військових гарнізонів і містечок, а також військових частин, що розміщені в межах сіл, селищ (п. 6 Переліку № 1336).

Граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій з продажу товарів / надання послуг із пункту 1 Переліку № 1336, у разі перевищення якого слід обов’язково застосовувати РРО/ПРРО, — 167 розмірів мінзарплати, що встановив закон на 1 січня податкового (звітного) року, на один структурний/відокремлений підрозділ / пункт продажу товарів (абз. 2 п. 2 Постанови № 1336).

Граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій з продажу товарів /надання послуг, що визначає пункт 6 Переліку № 1336, у разі перевищення якого слід обов’язково застосовувати РРО/ПРРО, — 500 000 грн на один суб’єкт господарювання (абз. 3 п. 2 Постанови № 1336).

У разі перевищення граничного розміру річного обсягу розрахункових операцій суб’єкт підприємницької діяльності зобов’язаний в місячний строк з дати, коли перевищив річний обсяг розрахункових операцій, зареєструвати та проводити розрахунки із застосовуванням РРО/ПРРО (п. 2 додатка до постанови КМУ «Про терміни переведення суб’єктів підприємницької діяльності на облік розрахункових операцій у готівковій та безготівковій формі із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій» від 07.02.2001 № 121).

Отже, не застосовують РРО/ПРРО, а використовують РК/КОРО у разі роздрібної торгівлі, надання послуг громадського харчування та побутового обслуговування на території закритих військових гарнізонів і містечок, а також військових частин, що розміщені у межах сіл, селищ, якщо граничний розмір річного обсягу розрахункових операцій не перевищує:

  • для ФОПів-єдинників другої та третьої груп на території сіл — до досягнення 167 розмірів мінзарплати, що встановив закон на 1 січня податкового (звітного) року (1 085 500 грн — у 2022 році), на один структурний/відокремлений підрозділ / пункт продажу товарів;
  • для всіх без винятку суб’єктів господарювання на будь-якій території — 500 000 грн на один суб’єкт господарської діяльності, в т. ч. ФОПа-єдинника.

За інформацією ЗІР, категорія 109.03


Шановні бухгалтери, редакція «Головбух» працює для вас і у воєнний час. Відновили випуск електронних продуктів. Наша з вами головна мета — підтримати український бізнес у цей важкий час і зробити все від нас залежне задля спільної Перемоги. Передплачуйте ваші електронні журнали з вагомою знижкою у розмірі 50% на 6 місяців: Головбух, Головбух Агро, Головбух Медицина, а також експертно-правову систему "Експертус Головбух". Будьте певні, що матимете відповіді на всі робочі питання і під час воєнного стану, і після нашої Перемоги.

Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з особистим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Будьмо на зв’язку щодня!


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Національний кешбек: як і для кого

2 вересня офіційно стартувала програма «Національний кешбек». Зі статті з’ясуєте, в чому вигода, хто може долучитися і як продавцям правильно налаштувати РРО
119

Положення про касові операції 2024

НБУ вніс правки до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні. Підстава — постанова від 23.08.2024 № 100. Оновлені правила працюють із 29.08.2024. Тож з’ясуємо, як потрібно відкоригувати свою роботу
11799

Реєстрація РРО: алгоритм, необхідні документи

Розрахунки за продані товари/послуги готівкою та з використанням платіжних карток суб’єкти господарювання мусять проводити, використовуючи зареєстровані РРО. Розберемо правила реєстрації РРО
38292

Як скасувати реєстрацію РРО

Якщо вирішили користуватися програмним РРО — класичний РРО вам більше не потрібен. Його слід позбутися. Як саме — пояснимо у статті
8958

Касова дисципліна: як облаштувати на підприємстві

Готівкові операції — об’єкт прискіпливої уваги з боку податківців. Якими будуть штрафи за порушення касової дисципліни на підприємстві та правил обігу готівки, як вести касу на підприємстві — пояснюють експерти
64819

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді