Провести операції з купівлі-продажу нерухомості поки неможливо

Робота реєстру речових прав на нерухоме майно обмежена, в тому числі, у зв’язку з можливими шахрайськими схемами. Зокрема, типова рейдерська схема: коли ставлять кілька «прокладок» (фірм-посередників), миттєво за один вечір майно продають декілька разів і потім його не повернеш. Про це повідомив Міністр юстиції України Денис Малюська в інтерв’ю «Радіо Свобода».

Провести операції з купівлі-продажу нерухомості поки неможливо

Як запровадити, організувати та припинити дистанційну роботу

«Ми будемо пропонувати Кабміну встановити правило, що якщо майно придбав власник менше ніж місяць тому, — він його продати не може. Тобто нотаріус не зареєструє відчуження. Щоб не створювати ланцюжків добросовісних вигодонабувачів, в яких неможливо навіть через суд майно повернути.

Наша мета протягом кількох тижнів, можливо місяця, повернути можливість проведення операцій і реєстрацій купівлі-продажу нерухомості, як у довоєнний період — на територіях, де бойові дії не ведуться», — повідомив міністр.

Отже, провести операції з купівлі-продажу нерухомості поки неможливо.

Які операції з нерухомим майном зараз дозволені

Зараз можлива лише реєстрація новобудов.

«Якщо хтось інвестував у новозбудовану квартиру, то йому дійсно зараз критично важливо мати таке право власності. Чому? Тому що йде війна, і якщо це майно буде пошкоджене, то інвестору потрібні правоустановчі документи для того, щоб довести свої збитки. Це реєстрація нового майна, відповідно, ризик крадіжки мінімальний. Відповідно ми таку операцію додали», — розповів міністр.

При цьому, за його словами, зараз можна оформити угоду із продажу або купівлі автомобіля. Відповідний реєстр веде МВС.

Як можна зареєструвати право власності на нерухомість

Зараз ніяк, але за тиждень окремі категорії нотаріусів мають отримати повноцінний доступ до реєстру речових прав на нерухоме майно.

Чи працює реєстр юридичних осіб та ФОПів

80% операцій у реєстрі можна спокійно проводити. Лише треба звернутися або до територіального управління юстиції, або до реєстраторів у міськрадах практично в кожному обласному центрі.

Утім, досі не можна зареєструвати купівлю-продаж корпоративних прав в окремих юридичних осіб — тобто придбати або передати частку в бізнесі.

Як продати-купити землю в Україні зараз, в умовах війни

Операції з землею зараз неможливі. Угоди з ділянками реєструють у Державному земельному кадастрі, який зараз не працює.

«У нас немає зараз взаємодії із земельним кадастром — у зв’язку з чим реєстраційні дії, пов’язані з земельними ділянками, не проводяться. Але за запевненням колег, такий кадастр запрацює теж десь за тиждень. Сподіваюсь, що це відбудеться», — сказав Денис Малюська.

За інформацією Мін’юсту


Шановні бухгалтери, редакція «Головбух» працює для вас і у воєнний час. Відновили випуск електронних продуктів. Наша з вами головна мета — підтримати український бізнес у цей важкий час і зробити все від нас залежне задля спільної Перемоги. Передплачуйте ваші електронні журнали з вагомою знижкою у розмірі 50% на 6 місяців: Головбух, Головбух Агро, Головбух Медицина, а також експертно-правову систему "Експертус Головбух". Будьте певні, що матимете відповіді на всі робочі питання і під час воєнного стану, і після нашої Перемоги.

Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з особистим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Будьмо на зв’язку щодня!


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Національний кешбек: як і для кого

2 вересня офіційно стартувала програма «Національний кешбек». Зі статті з’ясуєте, в чому вигода, хто може долучитися і як продавцям правильно налаштувати РРО
119

Розірвання договору оренди: зразок

Договір оренди, як і будь-який господарський договір, можна розірвати в силу різних обставин. Сьогодні про те, як оформити розірвання договору оренди та можливі варіанти розв’язання цієї ситуації
129042

Кошти під звіт: як видавати, обліковувати та оподатковувати

Видача коштів фізичній особі призводить до появи дебіторської заборгованості та супроводжується дотриманням правил звітування по таким коштам. Як документально оформити видачу, подальший облік таких коштів, коли необхідно оподаткувати підзвітні кошти? Дамо відповідь на всі ці питання в цьому огляді
73830

Оренда приміщення з генератором: як розподілити витрати

Наразі генераторне живлення стає дедалі більш актуальним. Щоб підвищити комерційну привабливість об’єкта оренди, забезпечити орендарям можливість нормально працювати в умовах потенційного відключення електрики, орендодавці часто обладнують приміщення генератором. Як орендарі відшкодовують витрати орендодавця на функціонування генератора? Розберімо можливі варіанти
189

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді