Продаж нерухомості: датою виникнення податкових зобов’язань з ПДВ є дата держреєстрації

Автор
адвокат з податкових питань
За твердженням Верховного Суду подією для визначення податкових зобов’язань з ПДВ є дата державної реєстрації такого майна, як дата переходу права власності

Платник ПДВ постачальник нерухомого майна за операцією з постачання нерухомого майна зобов’язаний визначити податкові зобов’язання з ПДВ за правилами, визначеними пунктом 187.1 Податкового кодексу України (ПК). А саме, на дату фактичної передачі нерухомого майна згідно акту приймання-передачі (ІПК ДПС від 06.05.2019 № 1968/6/99-99-15-03-02-15).

Таку позицію податківці широко застосовують при проведенні перевірок та наданні роз’яснень.

ВСІ ОНЛАЙН КАЛЬКУЛЯТОРИ ДЛЯ БУХГАЛТЕРА

Такого ж висновку дійшов й Верховний Суд (ВС) у постанові від 22.07.2021 по справі № 300/1952/19:

  • до майнових відносин, заснованих на адміністративному або іншому владному підпорядкуванні однієї сторони другій стороні, а також до податкових, бюджетних відносин цивільне законодавство не застосовується, якщо інше не встановлено законом (ч. 2 ст. 1 Цивільного кодексу України; далі – ЦК);
  • приписи пункту 187.1 ПК не ставлять дату виникнення податкового зобов’язання з ПДВ у залежність від дати переходу права власності на товар. Вжитий в пункті 187.1 ПК термін «відвантаження товарів» розуміється не як факт виникнення права власності на товар, а як початок процесу фізичного переміщення товару від місця його постійного знаходження (зберігання) у постачальника, або іншого оформленого у визначеному Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» від 01.07.2004 № 1952-IV порядку передання майна;
  • з оформленням акта приймання-передачі, який є первинним бухгалтерським документом, підприємство передало належне йому нерухоме майно зі свого балансу на баланс покупця. А це за правовою природою є відвантаженням товару у розумінні приписів пункту187.1 ПК.

Але в постанові ВС у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду від 20.04.2023 по справі №2540/3036/18  спостерігаємо зміну судової практики у аналогічних спорах платників податків з податковими органами.

ВС по даній справі зазначив: державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень офіційне визнання і підтвердження державою фактів набуття, зміни або припинення речових прав на нерухоме майно, обтяжень таких прав шляхом внесення відповідних відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (п. 1 ч. ст. 2 Закону України «Про державну реєстрацію речових права на нерухоме майно та їх обтяжень» від 01.07.2004 №1952-ІV; далі – Закон № 1952).

Речові права на нерухоме майно та їх обтяження, що підлягають державній реєстрації відповідно до цього Закону, виникають з моменту такої реєстрації (ч. 2 ст. 3 Закону № 1952).

Таким чином, у позивача датою виникнення податкових зобов'язань з постачання товарів (нерухомого майна) є дата, яка припадає на податковий період (грудень 2017), протягом якого відбулась перша подія. А саме передача права власності на товар шляхом його продажу на підставі договору купівлі-продажу нерухомого майна і прийняття нерухомого майна на баланс новим власником, який задекларував дане майно саме за звітний 2017 рік.

Позивач же доводив суду, що перша подія операції з поставки товару є січень 2018, яка співпадає з фактичною передачею приміщення. Це підтверджує акт прийому-передачі і видаткова накладна. Адже умовами договору визначили, що обов’язок продавця передати вказане нежитлове приміщення вважають виконаним у момент передачі покупцеві ключів від нежитлових приміщень та технічної документації.

ВС погодився з висновками судів попередніх інстанції, що такі доводи позивача є помилковими. Оскільки в момент Державної реєстрації договорів купівлі-продажу нерухомого майна, відбувся перехід права власності на це майно. Це чітко встановлено умовами договору. Зокрема, абзац 2 пункту 7 Договору передбачає, що право власності на об’єкт нерухомого майна виникає у Покупця з моменту нотаріального посвідчення цього договору та після реєстрації в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Окрім того, новий власник прийняв дані об’єкт на баланс і подав податкову звітність.

Вебінар для бухгалтерів

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді