Купівля-продаж частки у статутному капіталі

UA RU
Автор
бухгалтер-експерт, кандидат економічних наук, м. Чернігів
Купівля-продаж корпоративних прав – це не повсякденна операція й до неї треба ретельно підготуватися, щоб належним чином усе оформити й уберегти себе від юридичних і податкових ризиків. А вони існують: судове оскарження продажу корпоративних прав, сплата зайвих податків та врешті-решт згаяний час. Основні нюанси купівлі-продажу частки у статутному капіталі ТОВ та інших форм підприємств розглянемо в даній консультації.

Що значить продати частку у статутному капіталі

  

Купівля-продаж частки в статутному капіталі (СК) – це операція з передачі учасником юридичної особи права щодо своєї участі у ній іншій особі. Така операція може відбутися як за гроші, так і безоплатно або шляхом бартерної операції (міни). У даній консультації орієнтуємося на найбільш поширений варіант – продаж частки у СК товариства з обмеженою відповідальністю (ТОВ). Однак, процедура й оподаткування однакові й для товариств з додатковою відповідальністю (ТДВ).

Увага: Продаж частки у СК ТОВ – найбільш поширена ситуація.

⚠️ ЯК ВРЯТУВАТИ БІЗНЕС У ДРУГУ ХВИЛЮ ЖОРСТКОГО КАРАНТИНУ ⚠️

Правові нюанси купівлі-продажу частки у ТОВ

Одразу звертаємо увагу, що якщо затіяли таку операцію, то слід уважно ознайомитися з вимогами:

  • Закону від 06.02.2018 р. № 2275  (далі – Закон про ТОВ);
  • Статутом підприємства;
  • додатковими корпоративними договорами між учасниками (якщо такі були, зазвичай усе обмежується Статутом).

Правові нюанси операції продажу частки у ТОВ наступні:

  • продати можна тільки частку (або її частину), що оплачена (ч. 3 ст. 21 Закону про ТОВ). Якщо учасник має частку 25%, але сплатив її лише у розмірі 18%, то він може продавати тільки права участі на 18% статутного капіталу ТОВ;
  • можливе існування потреби у згоді інших учасників. Вона може бути закріплена на рівні Статуту (ч. 2 ст. 21 Закону про ТОВ). Таке положення у Статуті вноситься або виключається з нього тільки за одностайним рішенням загальних зборів учасників;
  • переважне право викупу частки, що існує у інших учасників ТОВ (ст. 20 Закону про ТОВ). І їм треба надати можливість ним скористатися .

Окрім вищенаведених нюансів, у Статуті можуть бути прописані додаткові правила й процедури.

Як повідомити інших учасників про продаж частки

При продажу частки у СК ТОВ слід повідомити інших учасників про такий намір письмово. Це може бути заява-повідомлення (форма довільна). Повідомити треба обов’язково про (ч. 3 ст. 20 Закону про ТОВ):

  • намір продати;
  • розмір частки, що продається;
  • ціну продажу;
  • інші умови продажу;
  • відсутність чи наявність претензій до ТОВ.

До речі, щодо ціни: її змінювати потім не можна. Це значить, що якщо у заяві-повідомленні проінформувати інших учасників про ціну продажу частки, наприклад 100 тис. грн, а потім продати за 50 тис. грн, то такі дії можна у судовому порядку визнати порушенням переважного права інших учасників на викуп частки, так як ціна істотна умова договору купівлі-продажу й вони були введені в оману.

Увага: При продажу частки не можна відхилятися від умов щодо яких були проінформовані інші учасники

Якщо Статутом передбачений інший порядок повідомлення, то треба скористатися ним. Чекати доведеться 30 днів з дати отримання учасниками повідомлення. Протягом цього часу кожний учасник може надіслати письмову  заяву-повідомлення щодо бажання викупити частку (ч. 4 ст. 20 Закону про ТОВ). І тільки якщо ніхто заяв не надіслав, то тоді на 31-й день можна продавати частку третім особам.

Якщо придбати частку зажадають декілька учасників, то тоді її треба розділити її між ними пропорційно до розміру їхніх часток у ТОВ (ч. 2 ст. 20 КЗпП).

До речі, купити частку можуть не тільки інші учасники ТОВ, треті сторони, але й ТОВ як юридична особа (ст. 25 Закону про ТОВ).

Порушення переважного права викупу частки

У разі якщо інший учасник ТОВ вважає, що його право на викуп частки було порушено, то він може подати судовий позов протягом 1 року – такий строк позовної давності установлений  ч. 5 ст. 30 Закону про ТОВ. До речі, якщо він виграє справу, то це не означає що суд повністю скасує угоду про продаж і продавець знову стане учасником ТОВ – можливе переведення прав і обов’язків на учасника, який позивався.

Для того, щоб цих позовів уникнути можна перед продажем частки не чекати 30 днів, а отримати від кожного з учасників у письмовій формі заяву про відмову від придбання частки. Вона хоча й не вимагається Законом про ТОВ, але зменшить правові ризики.

Увага: Зібрані заяви про відмову від придбання частки від інших учасників зменшать правові ризики продажу частки у СК

Коли переважне право на викуп частки у СК ТОВ відсутнє

Переважне право на викуп частки відсутнє, коли:

  • продаж частки відбувається через аукціон, публічні торги (ч. 7 ст. 20 Закону про ТОВ);
  • це передбачено Статутом чи іншим корпоративним договором (ч. 5, ч. 8 Закону про ТОВ);
  • передача частки відбувається за іншими договором, ніж купівлі-продажу. Наприклад, договором дарування чи договором міни (ч. 1 ст. 20 Закону про ТОВ).

Як оформити купівлю-продаж частки у статутному капіталі

Оформлення відбувається шляхом складання договору купівлі-продажу, який нотаріально завіряти не потрібно. Сам факт передачі засвідчується актом приймання-передачі, складеним у довільній формі, існування якого є обов’язковим для здійснення реєстрації. Крім того, на акті підписи уже треба завірити нотаріально.

Після підписання акта покупець або продавець мають звернутися до державного реєстратора та подати такий пакет документів:

Якщо у Статуті визначений склад засновників та їх частки, то покупцю слід ще й ініціювати загальні збори учасників та внести зміни до Статуту.

Оподаткування купівлі-продажу частки у статутному капіталі

Якщо купівля-продаж частки відбувається за гроші, то проблем ніяких з оподаткуванням не виникає:

Податок

Нюанси оподаткування продажу частки СК

Податок на прибуток

Як у малодоходників, так і у великодоходників операція відображається за правилами бухгалтерського обліку. Податкових різниць немає (ЗІР 102.16).

Єдиний податок

Як і будь-який дохід продаж частки підпадає під сплату єдиного податку у юросіб-єдиноподатників 3 групи. Щодо ФОП, то вони платять податки як звичайні фізособи, так як частка в бізнесі реєструється виключно на фізосіб або юросіб, але не ФОП.

ПДВ

Операція з продажу корпоративних прав, які не є цінними паперами, не є об’єктом оподаткування ПДВ (пп. 196.1.1 ПКУ). Отже, ПДВ не сплачується.

ПДФО та військовий збір

Сплачується ПДФО 18% та ВЗ 1,5% з інвестиційного прибутку. Фізособа має самостійно його сплатити, подавши за рік декларацію про доходи та майновий стан. Інвестиційний прибуток – це різниця між доходом від продажу та витратами на придбання. Якщо дохід від продажу у 2019 році менший за 2690 грн, то операція не оподатковується.

Якщо частку продає юрособа фізособі, то тоді юрособа має у формі 1ДФ показати дохід, який був сплачений фізособі (ознака 112). Утримувати ПДФО та ВЗ при цьому не потрібно, так як це обов’язок фізособи.

Однак, якщо купівля-продаж відбулися не за гроші, а в обмін на інший актив, то тут уже є проблемні та заплутані нюанси з ПДВ:

  • по-перше, податкове зобов’язання з ПДВ виникає у покупця корпоративних прав, так як він передає певний актив, наприклад основний засіб, і така дія прирівнюється до продажу цього основного засобу;
  • по-друге, податкове зобов’язання виникає у продавця корпоративних прав, так як не діє звільнення за пп. 196.1.1 ПКУ. Проблемою стає складання податкової накладної, так як корпоративні права, фінансові інвестиції як об’єкт не значаться у класифікаторах УКТ ЗЕД чи ДКПП;
  • по-третє, дзеркально по цих усіх податкових зобов’язаннях у покупця і продавця має виникнути податковий кредит. Але проблеми зі складанням податкових накладних створюють і проблеми з податковим кредитом.

Увага: Купівлю-продаж частки у СК краще всього проводити виключно за гроші, щоб не мати справу з заплутаною і сумнівною ситуацією з ПДВ

Також негрошовий продаж частки заборонений платникам єдиного податку, так як це бартерна операція.

Договір купівлі-продажу: особливості укладання

Купівля-продаж частки в статутному капіталі: проводки

Бухгалтерські проводки з купівлі-продажу частки у статутному капіталі у юридичних осіб будуть наступні:

Господарська операція

Дт

Кт

Сума

У покупця-юрособи:

1

Оприбутковане право на частку у СК ТОВ як довгострокові фінансові інвестиції (на основі акта приймання-передачі).

143

(141*)

685

200000,00

2

Проведена оплата за придбану частку у СК

685

311

200000,00

У продавця-юрособи:

1

Довгострокові фінансові інвестиції переведено до складу поточних, коли з’явився намір про продаж частки

352

143

(141*)

180000,00

2

Визнано дохід від продажу частки у СК (на основі акта приймання-передачі)

377

741

200000,00

3

Облікова вартість прав на частку у СК списана на витрати

971

352

180000,00

4

Отримано гроші за продаж корпоративних прав на частку у СК

311

377

200000,00

* якщо частка у СК перевищує 20% (див. П(С)БО 12 “Фінансові інвестиції” про асоційовані підприємства). Це частка, яка забезпечує суттєвий вплив на діяльність підприємства і такі інвестиції обліковуються за методом участі в капіталі.

Якщо не ТОВ: продаж частки у СК у підприємств інших форм

Щодо інших організаційно-правових форм підприємств, то по кожній з них існують свої нюанси, які слід розбирати окремо, наприклад:

  • приватні підприємства (ПП) – це найбільш неврегульована форма. Все буде залежати від положень Статуту ПП. Однак, оподаткування операції практично те ж саме, що й для продажу частки у ТОВ;
  • акціонерні товариства (АТ). У них СК поділений на акції, тому продаж частки відбувається як продаж акцій. Процедура продажу від ТОВ відрізняється, існують відмінності навіть між публічними та приватними АТ. В останніх, наприклад може існувати переважне право акціонерів на викуп акцій. Зовсім інше оподаткування продажу акцій у частині податку на прибуток, так як це уже продаж цінних паперів, який регулює пп. 141.2 ПКУ – оподатковується бухгалтерський фінансовий результат за мінусом збитків минулих років.

Стаття підготовлена за матеріалами журналу "Головбух"

Знижки на передплату бухгалтерських виданьСкористайтеся нагодою та отримайте знижки на передплату професійних е-журналів «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також експертно-правової системи «Експертус Головбух»!

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді