Чи нестиме орендар відповідальність за несплату орендної плати упродовж час війни

Якщо через обставини непереборної сили орендар не сплатить орендну плату, то буде звільнений від відповідальності, встановленої договором оренди чи законом.

Чи передбачена відповідальність за несплату орендної плати під час війни

СПЕЦПРОЄКТ. Робота та підтримка бізнесу в умовах війни

За загальним правилом, особу звільняють від відповідальності за порушення зобов’язання, якщо порушення сталося внаслідок дії непереборної сили (ст. 617 ЦКУ). Торгово-промислова палата України своїм листом від 28.02.2022 засвідчила як форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили) військову агресію російської федерації проти України, через яку запровадили воєнний стан.

Зважаючи на загальне правило надалі орендар все одно зобов’язаний сплатити орендну плату. Але якщо через обставини непереборної сили порушить строк сплати орендної плати, буде звільнений від відповідальності, що встановлена договором оренди чи законом, а саме:

  • сплата пені;
  • одностороння відмова орендодавця від договору;
  • обмеження доступу до користування орендованим майном;
  • відшкодування збитків тощо.

Додатково у договорі може бути встановлено, що настання обставин непереборної сили не лише звільняє від відповідальності, а й відстрочує виконання зобов’язань за договором (сплата орендної плати) на строк дії таких обставин.

Інший випадок, якщо через форс-мажорні обставини орендар не має можливості користуватися орендованим майном, наприклад, унаслідок евакуації з територій активних бойових дій. У такому разі орендар звільняється від сплати орендної плати за весь час, протягом якого не міг користуватися майном через обставини, за які він не відповідає (ч. 6 ст. 762 ЦК). Однак пам’ятайте: якщо виникне суперечка з орендодавцем щодо можливості використання орендованого майна під час воєнного стану, саме орендареві треба буде доводити, що він не мав можливості користуватися орендованим майном.

За інформацією вебпорталу Безоплатна правова допомога


Шановні бухгалтери, редакція «Головбух» працює для вас і у воєнний час. Відновили випуск електронних продуктів. Наша з вами головна мета — підтримати український бізнес у цей важкий час і зробити все від нас залежне задля спільної Перемоги. Передплачуйте ваші електронні журнали з вагомою знижкою у розмірі 50% на 6 місяців: Головбух, Головбух Агро, Головбух Медицина, а також експертно-правову систему "Експертус Головбух". Будьте певні, що матимете відповіді на всі робочі питання і під час воєнного стану, і після нашої Перемоги.

Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з особистим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Будьмо на зв’язку щодня!


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Національний кешбек: як і для кого

2 вересня офіційно стартувала програма «Національний кешбек». Зі статті з’ясуєте, в чому вигода, хто може долучитися і як продавцям правильно налаштувати РРО
125

Розірвання договору оренди: зразок

Договір оренди, як і будь-який господарський договір, можна розірвати в силу різних обставин. Сьогодні про те, як оформити розірвання договору оренди та можливі варіанти розв’язання цієї ситуації
129073

Кошти під звіт: як видавати, обліковувати та оподатковувати

Видача коштів фізичній особі призводить до появи дебіторської заборгованості та супроводжується дотриманням правил звітування по таким коштам. Як документально оформити видачу, подальший облік таких коштів, коли необхідно оподаткувати підзвітні кошти? Дамо відповідь на всі ці питання в цьому огляді
73978

Оренда приміщення з генератором: як розподілити витрати

Наразі генераторне живлення стає дедалі більш актуальним. Щоб підвищити комерційну привабливість об’єкта оренди, забезпечити орендарям можливість нормально працювати в умовах потенційного відключення електрики, орендодавці часто обладнують приміщення генератором. Як орендарі відшкодовують витрати орендодавця на функціонування генератора? Розберімо можливі варіанти
194

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді