ВПО у разі зміни облікових даних подають заяву за формою № 5 ДР чи № 5ДРП

Фізособи-платники податків, які переселилися з ТОТ, а також ВПО, визначають свою податкову адресу. У разі зміни даних, які вносять до облікової картки або повідомлення, подають до ДПС заяву № 5ДР або № 5ДРП

Внутрішньо переміщені особи мають подати заяву за формою № 5ДР

Благодійні організації: практикум з обліку та оподаткування

Фізособи-платники зобов’язані подавати до ДПС відомості про зміну даних, які вносять до облікової картки або повідомлення (для фізосіб, які через свої релігійні переконання відмовились від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника і мають відмітку у паспорті). Зробити це треба упродовж місяця з дня виникнення таких змін. Для цього подають:

  • заяву за формою № 5ДР;

або

  • заяву за формою № 5ДРП.

Такі зміни стосуються також зміни місця проживання (п. 70.7 Податкового кодексу України та п.1 розділу IX Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків, затвердженого наказом Мінфіну від 29.09.2017 № 822).

Факт внутрішнього переміщення підтверджують довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, що діє безстроково, крім випадків, передбачених статтею 12 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» від 20.10.2014 № 1706-VII; далі — Закон № 1706.

Довідка про взяття на облік ВПО засвідчує місце проживання такої особи на період наявності підстав, зазначених у статті 1 Закону № 1706 (ч. 1 ст. 5 Закону № 1706).

Механізм видачі довідки про взяття на облік ВПО врегулювали постановою КМУ «Про облік внутрішньо переміщених осіб» від 01.10.2014 № 509.

У довідці відображають відомості про зареєстроване та фактичне місце проживання ВПО.

Для заповнення заяви № 5ДР або заяви № 5ДРП використовують дані документа, що посвідчує особу, та інших документів, які підтверджують зміни таких даних.

Для підтвердження інформації про задеклароване (зареєстроване) місце проживання (перебування) особа подає один з таких документів:

  • витяг з реєстру територіальної громади;
  • паспорт громадянина України, виготовлений у формі книжечки;
  • тимчасове посвідчення громадянина України.

Для підтвердження факту внутрішнього переміщення і взяття на облік ВПО така особа подає довідку про взяття на облік ВПО.

Якщо фактичне місце проживання/перебування ВПО відрізняється від задекларованого (зареєстрованого) місця проживання (перебування), така особа в Заяві за № 5ДР/Заяві № 5ДРП зазначає адресу фактичного місця проживання/перебування відповідно до довідки про взяття на облік ВПО (додаток 2 до Порядку № 509).

Отже, фізичні особи – платники податків, які переселилися з ТОТ, а також ВПО, мають визначити свою податкову адресу. У зв’язку із змінами даних, які вносять до облікової картки або повідомлення фізособи, яка через свої релігійні переконання відмовляється від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника, подати заяву до податкового органу за формами № 5ДР або № 5ДРП. При цьому пред’являють:

  • документ, що посвідчує особу;
  • документ, що підтверджує зареєстроване або задеклароване місце проживання;
  • довідку про взяття на облік ВПО.

За інформацією ДПС в Дніпропетровській області


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Кваліфікований електронний підпис: види та використання

Електронний цифровий підпис — це заміна традиційного підпису «від руки». В його основі лежить криптографічний захист електронних даних з використанням особистого ключа особи, яка підписує документ. Які існують види електронного підпису, які з них обов’язкові і в яких ситуаціях, який підпис вимагає ДПС, що таке захищений носій і токени та їхні альтернативи
55669

Форми реєстраційних заяв 2024

Із вересня 2024 року діють нові форми реєстраційних заяв. Актуальні бланки і зразки заповнення форм, а також порядок їх заповнення — у статті
34095

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
775

«Чорний» список ДПС: хто потрапить

Податкова готує «чорний список» несумлінних платників, щоб управляти податковими ризиками і впливати на сплату податків. Хто і як готуватиме цей список і чим це загрожує платникам, розповімо у цьому матеріалі
362

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді