Як розрахувати дохід ФОП, який подав заяву щодо переходу на ставку ЄП 2% в середині місяця

Тимчасово, з 1 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану, відсоткова ставка єдиного податку (ЄП) для платників ЄП третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені пунктом 9 підрозділу 8 розділу ХХ Податкового кодексу України (ПК), встановлюється у розмірі 2% доходу, визначеного відповідно до статті 292 ПК (пп. 9.4 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ ПК).

Як розрахувати дохід ФОП, який подав заяву щодо переходу на ставку ЄП 2% в середині місяця

Інструкція та зразок, щоб подати нову декларацію ЄП за ставкою 2%

Доходом платника ЄП для ФОП є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій), матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пунктом 292.3 ПК (п. 292.1 ПК).

До доходу не включають отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді:

  • процентів, дивідендів, роялті;
  • страхових виплат і відшкодування;
  • бюджетних грантів;
  • доходів від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.

Податковий (звітний) період для платників ЄП третьої групи за ставкою 2% дорівнює календарному місяцю (абз. 1 пп. 9.6 підрозд. 8 розд. ХХ ПК).

Щоб обрати або перейти на спрощену систему оподаткування за ставкою ЄП 2%, подайте до органу контролю заяву. До заяви не додавайте розрахунок доходу за попередній календарний рік (пп. 9.8 підрозд. 8 розд. ХХ ПК).

Суб’єкт господарювання вважається платником ЄП третьої групи за ставкою 2%, зокрема, з наступного робочого дня після подання такої заяви — у разі подання заяви, починаючи з 1 квітня 2022 року.

Отже, ФОП — платник ЄП, який подав заяву щодо переходу на спрощену систему оподаткування за ставкою ЄП 2% в середині місяця після 1 квітня 2022 року, обраховує місячний дохід, щоб оподаткувати його за ставкою 2%, починаючи з наступного робочого дня після подання такої заяви.

За інформацією ЗІР, категорія 107.01.03


Боротьба триває, і наш обов'язок щодня на максимум працювати в тилу. Підтримувати Україну за будь-яких обставин, бо тільки разом — ми сила. Для вас є підтримка від редакції — до 6-ти місяців безплатного доступу до Головбух, Головбух Агро, Головбух Медицина, а також до експертно-правової системи «Експертус Головбух». Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з особистим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Будьмо на зв’язку щодня!


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
765

Штраф за несвоєчасну сплату єдиного податку

Несплата будь-якого податку – це штраф та пеня. Це може статися як усвідомлено, так і через допущену помилку, яка виявлена самостійно чи органом ДПС. Про наслідки несвоєчасної сплати єдиного податку, штрафи за несплату єдиного податку під час воєнного стану — у цьому огляді
91387

Єдиний податок 3 група: умови, ставки, види діяльності, бухгалтерський облік

Платники, які перебувають на єдиному податку, мають можливість сплачувати менше податків, аніж на загальній системі. Групу 3 єдиного податку можуть обирати і фізособи, і юрособи. У консультації розповімо про особливості єдиного податку для групи 3 зі ставками 3% та 5% у 2024 році
571084

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді