Чи має платник ЄП за ставкою 2% відображати ПДВ у фіскальному чеку

Правові засади застосування реєстраторів розрахункових операцій (РРО) та програмних РРО (ПРРО), у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг визначає Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послу» від 06.07.1995 № 265/95-ВР (далі — Закон про РРО).

Чи має платник ЄП за ставкою 2% відображати ПДВ у фіскальному чеку

Відновлення реєстрації ПН, формування податкового кредиту й уточнення зобов’язань

Дія Закону про РРО поширюється на усіх суб’єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб’єктів господарювання, які проводять розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі.

Фіскальний касовий чек на товари (послуги) має містити обов’язкові реквізити, зокрема:

  • назву товару (послуги);
  • вартість;
  • літерне позначення ставки ПДВ (рядок 10);
  • окремим рядком — літерне позначення ставки ПДВ;
  • розмір ставки ПДВ у відсотках;
  • загальну суму ПДВ за всіма зазначеними в чеку товарами (послугами);
  • на початку рядка — великі літери «ПДВ» (рядок 21) (п. 2 розд. ІI Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затвердженого наказом Мінфіну від 21.01.2016 № 13; далі — Положення № 13).

Ця вимога є обов’язковою для суб’єктів господарювання, зареєстрованих як платники ПДВ.

Рядки 21 та 22 фіскального касового чека повторюються залежно від кількості податкових груп за різними ставками ПДВ та акцизного податку. Дозволено не друкувати рядки за податковими групами, якщо сума ПДВ або акцизного податку дорівнює нулю (п. 7 розд. ІI Положення № 13).

Платники єдиного податку (ЄП) третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені в пункті 9 підрозділу 8 розділу XX ПК, не зобов’язані нараховувати і сплачувати ПДВ за операціями постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України (МТУ), та в разі ввезення товарів на МТУ, а також подавати податкову звітність із ПДВ, а їх реєстрація як платників ПДВ призупинена. Так визначає чинна на сьогодні редакція підпункту 9.5 підрозділу 8 розділу XX Податкового кодексу України (ПК).

Звільнення від оподаткування, встановлене в пункті 9 підрозділу 8 розділу XX ПК, не застосовують до ввезення на МТУ в митному режимі імпорту і постачання на МТУ товарів походженням із країни, яку визнали державою-окупантом згідно із законом та/або державою-агресором щодо України згідно із законодавством, в також до товарів, що їх ввозять із території держави-окупанта (агресора) та/або окупованої території України.

Під призупиненням реєстрації платником ПДВ розуміють, що для платників ЄП третьої групи за ставкою 2% призупиняють права та обов’язки, встановлені розділом V та підрозділом 2 розділу XX ПК (у т. ч. щодо формування податкового кредиту) на період використання особливостей оподаткування.

Операції, що проводить платник ЄП третьої групи за ставкою 2%, не є об’єктом оподаткування ПДВ.

З огляду на викладене не відображати у фіскальному касовому чеку ставку ПДВ дозволено винятково щодо товарів (послуг), що не є об’єктом оподаткування ПДВ.

За інформацією ЗІР, категорія 109.10


Боротьба триває, і наш обов'язок щодня на максимум працювати в тилу. Підтримувати Україну за будь-яких обставин, бо тільки разом — ми сила. Для вас є підтримка від редакції — до 6-ти місяців безплатного доступу до Головбух, Головбух Агро, Головбух Медицина, а також до експертно-правової системи «Експертус Головбух». Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з особистим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Будьмо на зв’язку щодня!


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Національний кешбек: як і для кого

2 вересня офіційно стартувала програма «Національний кешбек». Зі статті з’ясуєте, в чому вигода, хто може долучитися і як продавцям правильно налаштувати РРО
125

Положення про касові операції 2024

НБУ вніс правки до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні. Підстава — постанова від 23.08.2024 № 100. Оновлені правила працюють із 29.08.2024. Тож з’ясуємо, як потрібно відкоригувати свою роботу
11803

Реєстрація РРО: алгоритм, необхідні документи

Розрахунки за продані товари/послуги готівкою та з використанням платіжних карток суб’єкти господарювання мусять проводити, використовуючи зареєстровані РРО. Розберемо правила реєстрації РРО
38305

Як скасувати реєстрацію РРО

Якщо вирішили користуватися програмним РРО — класичний РРО вам більше не потрібен. Його слід позбутися. Як саме — пояснимо у статті
8966

Касова дисципліна: як облаштувати на підприємстві

Готівкові операції — об’єкт прискіпливої уваги з боку податківців. Якими будуть штрафи за порушення касової дисципліни на підприємстві та правил обігу готівки, як вести касу на підприємстві — пояснюють експерти
64847

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді