Зміни в роботі з е-трудовими та скасування звіту за формою № 10−ПОІ: з 6 листопада діє закон

З 6 листопада діє закон, який встановлює контроль за працевлаштуванням осіб з інвалідністю і забезпечує облік працівників в електронній формі.

Зміни в роботі з е-трудовими та скасування звіту за формою № 10−ПОІ: з 6 листопада діє закон

ДТЕК відключила світло: чи буде штраф через відсутність Z-звіту

06.11.2022 набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту соціальних, трудових та інших прав фізичних осіб, у тому числі під час воєнного стану, та спрощення обліку робочих місць для осіб з інвалідністю» від 18.10.2022 № 2682-IX (далі — Закон № 2682).

Закон № 2682 передбачає зміни до частини першої статті 17 та частини другої статті 20 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI (далі — Закон про ЄСВ).

Зокрема, зміни стосуються передачі інформації з Держреєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі — Держреєстр) на запити Фонду соцзахисту.

Фонд соцзахисту використовуватиме інформацію з Держреєстру про створення робочих місць та працевлаштування осіб з інвалідністю, а також дані для нарахування квоти, розрахунку санкцій та захисту інших прав

Відомості про переведення на іншу роботу, звільнення, поновлення на роботі, призупинення чи відновлення дії трудового договору, зміну звання, навчання тощо у разі їх відсутності в реєстрі застрахованих осіб подаватиме страхувальник через портал е-послуг ПФУ.

Якщо особа з інвалідністю через воєнний стан пропустить повторний медогляд, їй продовжать виплату пенсії з інвалідності на період воєнного стану та одного місяця після його завершення.

Період, коли ФОПи через воєнний стан не сплачували страхових внесків, включатимуть до страхового стажу. Вважатимуть, що за ці періоди ФОП сплатив страхові суми у розмірі мінімального страхового внеску.

Територіальні відділення Фонду соцзахисту на підставі даних ПФУ розраховуватимуть кількість робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю за нормативом, що встановила частина перша статті 19 Закону про ЄСВ. Під час розрахунків кількість робочих місць округлюватимуть до цілого значення.

Під час воєнного стану та впродовж одного місяця після його припинення дітям віком від 18 до 23 років, які навчаються за денною формою навчання, призначатимуть пенсію в разі втрати годувальника, а виплату раніше призначеної продовжуватимуть на підставі даних про навчання за денною формою у 2022 році з Єдиної державної електронної бази з питань освіти.

Якщо внутрішньо переміщені особи втратили документи або відсутні відомості про періоди їх страхового стажу, на період воєнного стану та 180 календарних днів після його завершення призначатимуть пенсії на підставі відомостей з електронних держреєстрів.

Крім того, із Закону про ЄСВ вилучили норму, яка передбачала, що підприємства зобов’язані зареєструватися у Фонді соцзахисту та щороку подавати звіт про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю за формою № 10−ПОІ, зокрема:

  • організації громадських об’єднань осіб з інвалідністю;
  • фізособи, які мають вісім і більше найманих працівників.

 


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19822

Страховий стаж для виходу на пенсію

У статті експерт розкаже все про страховий стаж для виходу на пенсію. Зручні таблиці допоможуть, коли постали перед потребою, як визначити страховий стаж для пенсії
114893

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7486

Індекс інфляції на 2024 рік

У статті знайдете актуальний індекс інфляції та індекс споживчих цін 2024 у таблицях
196670

Наказ про преміювання працівників

Один із методів заохочення працівників до роботи — преміювання. У статті розповімо, як документально оформити — скласти наказ. Також для вас — наказ про преміювання працівників зразок
77961

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді