Особливості заповнення податкової декларації з транспортного податку з типом «Уточнююча»

Податківці пояснили, яке поле податкової декларації з транспортного податку з типом «Уточнююча» заповнити у разі переходу права власності на транспортний засіб упродовж звітного року: «починаючи з» чи «з урахуванням уточнень з»

image83

Національна сертифікація бухгалтерів — 2025

Щодо об’єктів оподаткування, придбаних упродовж року, декларацію з транспортного податку (далі — Декларація) юрособа подає упродовж місяця з дня виникнення права власності на такий об’єкт. Транспортний податок сплачує починаючи з місяця, в якому виникло право власності на такий об’єкт.

За переходу права власності на об’єкт оподаткування від одного власника до іншого впродовж звітного року податок обчислюють:

  • попередній власник — за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому він втратив право власності на зазначений об’єкт оподаткування;
  • новий власник — починаючи з місяця, в якому він набув право власності на цей об’єкт (пп. 267.6.5 Податкового кодексу України).

Декларацію затвердив Мінфін наказом «Про затвердження форми Податкової декларації з транспортного податку» від 10.04.2015 № 415.

Рядок 1 заголовної частини Декларації передбачає заповнення форми Декларації з типом: «Звітна» (поле 01), «Звітна нова» (поле 02), «Уточнююча» (поле 03).

Згідно з примітками 2 та 3 інформації до Декларації:

  • поле «починаючи з» заповнюють у разі подання Декларації щодо транспортних засобів, що придбали упродовж звітного року або отриманих у разі переходу права власності на транспортні засоби упродовж звітного року (зазначають номер місяця арабськими цифрами);
  • поле «з урахуванням уточнень з» заповнюють в разі уточнення податкових зобов’язань (зазначають номер місяця арабськими цифрами).

Тож, при поданні Декларації з типом «Уточнююча» заповнюйте поле «з урахуванням уточнень з». Це означає, що у платника упродовж року змінюється кількість об’єктів оподаткування (відбувся перехід права власності (набуття/втрата права власності) на транспортні засоби). У ньому зазначайте арабськими цифрами номер місяця звітного року, в якому отримали/втратили право власності на транспортні засоби.

Поле «починаючи з» заповнюйте у Декларації з типом «Звітна» у разі виникнення упродовж року об’єкта оподаткування (до цієї дати об’єктів оподаткування не було).

За інформацією ДПС у Закарпатській області


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Оподаткування доходів фізосіб від продажу майна

Час від часу у фізосіб виникає потреба у продажі квартир, будинків, земельних ділянок, автомобілів та іншого майна. Як оподатковуються такі продажі, чи завжди треба подавати податкову декларацію – відповіді на ці питання та приклади заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи у результаті продажу нерухомого та рухомого майна знайдете у консультації
119

Транспортний податок: хто, коли, скільки

Готуйтеся платити транспортний податок, якщо ви вважаєте, що автомобіль повинен втілювати перевагу високих технологій, а розкіш і комфорт ніколи не бувають зайвими. І це правило, яке встановлює нам держава. У консультації про правила нарахування транспортного податку в Україні
66760

Розмитнення авто 2024

У консультації розглянемо правила розмитнення авто, нове в розмитненні автомобілів, а також розмитнення електромобілів
160690

Продаж земельної ділянки 2024

Земля – цінний та вічний актив. Водночас це досить специфічний об’єкт у бухгалтерському обліку. Сьогодні в консультації — продаж земельної ділянки в умовах поетапного зняття мораторію на продаж землі та воєнного стану, про договори купівлі-продажу земельної ділянки, а також оподаткування продажу земельної ділянки та його облік
50935

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді