Компенсуйте працівнику всі невикористані дні відпустки, щоб не отримати штраф від Держпраці

Грошова компенсація працівнику за всі невикористані дні щорічної відпустки — мінімальна державна гарантія в оплаті праці, за недотримання якої загрожує штраф.

Компенсуйте працівнику всі невикористані дні відпустки, щоб не отримати штраф від Держпраці

На час війни свята скасували: як це вплине на відпустки та лікарняні

Постанова Верховного суду України від 18.01.2021 у справі № 524/6178/16-а

Держпраці перевірила, чи дотримує підприємство мінімальні державні гарантії в оплаті праці. За результатами перевірки склала акт про порушення статті 83 Кодексу законів про працю України (КЗпП) та статті 24 Закону України «Про відпустки», оскільки підприємство під час звільнення працівника не виплатило йому:

  • грошової компенсації за всі невикористані дні щорічної відпустки;
  • всіх належних сум.

Начальник Управління Держпраці за результатами розгляду акта перевірки прийняв постанову про накладення штрафу в розмірі 14 500 грн. Підприємство не погодилося з постановою і звернулося з позовом до суду.

Апеляційний суд задовольнив позов підприємства. Він зробив висновок, що Держпраці вийшла за межі перевірки, яку встановила власним наказом. Строк розрахунку з працівниками під час звільнення не належить до переліку мінімальних держаних гарантій в оплаті праці.

Однак Верховний Суд задовольнив касаційну скаргу Держпраці, скасував постанову суду апеляційної інстанції та залишив у силі рішення суду першої інстанції про відмову в задоволенні позову. ВС зауважив, що грошова компенсація працівнику за всі невикористані дні щорічної відпустки — це мінімальна державна гарантія в оплаті праці (ч. 1 ст. 83, ч. 1 ст. 116 КЗпП; ст. 8, 12 Закону «Про оплату праці» від 24.03.1995 № 108/95-ВР (далі — Закон про оплату праці)).

Судді ВС визнали помилкою посилання суду апеляційної інстанції на норми Закону України «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії» від 05.10.2000 № 2017 (далі — Закон № 2017) про те, що грошова компенсація за невикористані дні щорічної відпустки не є мінімальною державною гарантією в оплаті праці.

ВС зауважив, що Закон № 2017 визначає основні державні соціальні гарантії, а Закон про оплату праці — зміст мінімальних державних гарантій в оплаті праці. За своєю суттю та метою встановлення це різні поняття. Мінімальні державні гарантії в оплаті праці є значно ширшими ніж основні державні соціальні гарантії.

Якщо юрособи та фізособи-підприємці не дотримали мінімальних державних гарантій в оплаті праці, їм загрожує штраф у десятикратному розмірі мінімальної зарплати, що встановив закон на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоїли порушення (абз. 4 ч. 2 ст. 265 КЗпП).

Тож суд першої інстанції обґрунтовано дійшов висновку, що підприємство порушило вимоги частини 1 статті 83 КЗпП, і застосував до нього фінансової санкції, що передбачає абзац четвертий частини два статті 265 КЗпП.


Наші спільний опір, щоденна боротьба наших хлопців та дівчат на передовій і наша надважка робота в тилу приносить свої результати. Ворог знесилений, а ми втримуємо економіку України на гідному рівні, навіть у такі скрутні часи. Тому надаємо вам знижку в 40% для передплати фахових видань «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також до експертно-правової системи «Експертус Головбух» на рік.

Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з вашим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Миру нам. Тримаймо рівень!


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19848

Страховий стаж для виходу на пенсію

У статті експерт розкаже все про страховий стаж для виходу на пенсію. Зручні таблиці допоможуть, коли постали перед потребою, як визначити страховий стаж для пенсії
115366

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7488

Індекс інфляції на 2024 рік

У статті знайдете актуальний індекс інфляції та індекс споживчих цін 2024 у таблицях
196721

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді