Мінфін змінив план рахунків бухобліку

Мінфін затвердив зміни до деяких нормативно-правових актів з бухгалтерського обліку.

Головне для бухгалтера: зміни, що вплинуть на вашу роботу вже цього місяця

Наказ Мінфіну від 26.05.2022 №148

Мінфін вніс зміни до:

1. Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій (далі – План) та Інструкції по його використанню, затверджені наказом Мінфіну від 30.11.1999 № 291.

Зокрема, рахунок 67 тепер має назву «Розрахунки з учасниками та кошти клієнтів» і має такі субрахунки:

  • 671 «Розрахунки за нарахованими дивідендами»;
  • 672 «Розрахунки за іншими виплатами»;
  • 673 «Кошти клієнтів-юридичних осіб надавачів фінансових послуг»;
  • 674 «Кошти клієнтів-фізичних осіб надавачів фінансових послуг»;
  • 675 «Зобов’язання надавачів фінансових послуг за випущеними електронним грошима».

Так, рахунок 67 призначений для узагальнення інформації про розрахунки з учасниками та засновниками підприємства, що пов’язані з розподілом власного капіталу (дивіденди, повернення часток тощо), а також про кошти клієнтів надавачів фінансових послуг (крім банків) та зобов’язання за випущеними електронними грошима.

Крім того, із Плану виключили рахунок 85 «Інші затрати».

2. НП(С)БО 7 «Основні засоби», затвердженого наказом Мінфіну від 27.04.2000 № 92.

Уточнили, що строк корисного використання (експлуатації) та ліквідаційну вартість об’єкта основних засобів (ОЗ) переглядають на кінець звітного року у разі зміни очікуваних економічних вигод від його використання.

Амортизацію об’єкта ОЗ нараховують, виходячи з нового строку корисного використання та ліквідаційної вартості, починаючи з місяця, наступного за місяцем зміни строку корисного використання та/або ліквідаційної вартості.

3. Положення про інвентаризацію активів та зобов’язань, затвердженого наказом Мінфіну від 02.09.2014 № 879 (далі – Положення).

В Положенні зазначили, що підприємства з окупованих територій та територій бойових дій проводять інвентаризацію у разі можливості безпечного та безперешкодного доступу уповноважених осіб до активів, первинних документів і регістрів бухгалтерського обліку, в яких відображені зобов’язання та власний капітал підприємств. Райони проведення воєнних (бойових) дій у період дії воєнного стану визначають відповідно до законодавства.

Також додали норму, що керівники цих підприємств у разі встановлення фактів викрадення (розкрадання), нестачі, знищення (псування) майна, можуть прийняти рішення про проведення інвентаризації такого окремо визначеного майна на день встановлення таких фактів.


Наші спільний опір, щоденна боротьба наших хлопців та дівчат на передовій і наша надважка робота в тилу приносить свої результати. Ворог знесилений, а ми втримуємо економіку України на гідному рівні, навіть у такі скрутні часи. Тому надаємо вам знижку в 40% для передплати фахових видань «Головбух», «Головбух Агро», «Головбух Медицина», а також до експертно-правової системи «Експертус Головбух» на рік.

Замовляйте доступ онлайн в інтернет-магазині. Якщо потрібно обговорити передплату з вашим менеджером, телефонуйте: 0 800 21 12 20 (дзвінки безплатні). Миру нам. Тримаймо рівень!


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Облікова ставка НБУ 2024

Облікова ставка НБУ — монетарний інструмент, за яким НБУ встановлює для суб'єктів грошово-кредитного ринку орієнтир щодо вартості залучених та розміщених грошових ресурсів. Із 20.09.2024 розмір облікової ставки НБУ залишиться на рівні 13% річних
53453

Медичне страхування працівників за рахунок роботодавця: які податки сплатити

Консультація допоможе правильно облікувати страхові внески та оподаткувати вартість медичного страхування у вигляді страхових платежів, які сплачуються за рахунок витрат роботодавця
33055

Рахунок-фактура: зразок

Маєте справу з рахунком-фактурою у внутрішніх операціях чи інвойсом у ЗЕД — пам’ятайте, що не кожен рахунок має статус первинного документа, і не за кожним рахунком відбувається оплата. Які умови треба виконати, аби рахунок вважався первинним документом, рахунок фактура бланк — у консультації
186483

Основні засоби підприємства

Основні засоби використовують декілька років, на них заводять інвентарні номери, вони можуть надходити як новими, так і вже вживаними. Без них підприємство практично не може функціонувати. Саме через таку важливість їх і назвали основними. У цьому огляді дізнаєтеся найважливіше про основні засоби організації
180678

Хто, коли і як подає фінансову звітність за 9 місяців

Настає час звітувати за січень-вересень поточного року. Якою має бути фінансова звітність за 9 місяців, кому її подавати та на що звернути увагу, чи виправляти минулі помилки, а також про відповідальність за таку звітність – дізнайтесь у консультації
32706

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді