Чи оподатковувати військовим збором суму допомоги по вагітності та пологах

Сума декретних не підлягає оподаткуванню військовим збором

Чи оподатковувати військовим збором суму допомоги по вагітності та пологах

Об'єктом оподаткування військовим збором резидента є загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід, до складу якого включають доходи, перелік яких визначили підпунктами 164.2.1 — 164.2.18 Податкового кодексу України (п. 163.1 ПК).

Крім того, до зазначеного вище переліку включають інші доходи, крім зазначених у статті 165 ПК, що передбачені підпунктом 164.2.20 ПК.

До складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включають суму допомоги по вагітності та пологах, яку отримує платник податку з бюджетів та фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування (пп. 165.1.1 ПК).

Оскільки сума соціальної допомоги по вагітності та пологах, яку отримує платник з бюджетів та фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування, не включають до його оподатковуваного ПДФО доходу, така сума не підлягає оподаткуванню військовим збором.

За інформацією ДПС у Запорізькій області


Безплатний вебінар Авто на підприємстві

Статті за темою

Усі статті за темою

Оптимізація податків 2024

Оптимізація податків на підприємстві може допомогти цілком легальними засобами зекономити кошти підприємства на сплаті податків, зборів та ЄСВ. Про поширені методи оптимізації оподаткування ПДВ, податку на прибуток та зарплатних податків – у консультації
112

Податковий агент

Усі працюючі сплачують зі своєї зарплати податки, часто навіть не знаючи про їхні суми, тому що за них усе роблять податкові агенти. Хто ці податкові агенти? І які ще податки, крім зарплатних, вони сплачують?
12606

Податкові зміни 2024: нове за Законом № 3603

Депутати внесли зміни до Податкового кодексу щодо адміністрування податків, оподаткування та аудиторської діяльності. Деякі з нововведень діють уже з 16.03.2024. Експерти системи «Експертус Головбух» розглянули основні новації щодо податку на прибуток, ПДФО, ПДВ, акцизу та єдиного податку
14125

Військовий збір 2024

Військовий збір в Україні запровадили як тимчасовий податок ще на початку збройної агресії рф, коли здійснювалися АТО. Мета збору – фінансова підтримка реформування ЗСУ. Військовий збір став своєрідним доповненням до податку на доходи фізичних осіб (ПДФО), утворивши з ним нерозлучний тандем. Сьогодні в консультації про нюанси розрахунку та утримання військового збору, об’єкти оподаткування, його платників, звітність та штрафи
128831

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді