Гараж може бути об’єктом одноразового (спеціального) добровільного декларування

Об’єктом декларування може бути гараж, придбаний за рахунок доходів, з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки та збори.

dekl_ep_4gr_2001.jpg

ДТЕК відключила світло: чи буде штраф через відсутність Z-звіту

Об’єктами одноразового (спеціального) добровільного декларування може бути нерухоме майно (земельні ділянки, об’єкти житлової та нежитлової нерухомості), що належить декларанту на праві власності та перебуває на території України або за її межами станом на дату подання одноразової (спеціальної) добровільної декларації (далі — Декларація) (пп. «б» п. 4 підрозд. 9 прим. 4 розд. ХХ Податкового кодексу України (ПК)).

До нерухомого майна належать також об’єкти незавершеного будівництва, які:

  • не прийняті в експлуатацію або право власності на які не зареєстроване, але майнові права на такі об’єкти належать декларанту на праві власності;
  • не прийняті в експлуатацію та розташовані на земельних ділянках, що належать декларанту на праві приватної власності або на праві довгострокової оренди/суперфіцію.

У нежитловій нерухомості (будівлі, приміщення, що не належать до житлового фонду) виділяють, зокрема:

  • гаражі — гаражі (наземні й підземні) та криті автомобільні стоянки (пп. 14.1.129 ПК);
  • господарські (присадибні) будівлі — допоміжні (нежитлові) приміщення, до яких належать сараї, гаражі, літні кухні, вбиральні, погреби, навіси, котельні тощо (пп. 14.1.129 ПК).

Визначення належності об’єкта нежитлової нерухомості до того чи іншого класу будівель за призначенням проводять на підставі документів, що підтверджують їх право власності.

Склад та обсяг активів, джерела одержання яких у разі невикористання фізособою права на подання Декларації вважають такими, з яких повністю сплачено податки і збори відповідно до податкового законодавства, визначено пунктом 10 підрозд. 9 прим. 4 розд. ХХ ПК.

До цього виняткового переліку належить, зокрема, нерухоме майно у вигляді об’єктів нежитлової нерухомості — нежитлові будинки некомерційного призначення та/або нежитлові будинки незавершеного будівництва некомерційного призначення, загальна площа яких не перевищує 60 кв. м, розташоване на території України, яке станом на дату завершення періоду одноразового (спеціального) добровільного декларування належало фізособі на праві власності (зокрема спільної сумісної або спільної часткової власності), що підтверджено даними відповідних держреєстрів (пп. 2 п. 10 підрозд. 9 прим. 4 розд. ХХ ПК).

Положення пункту 10 підрозд. 9 прим. 4 розд. ХХ ПК застосовують у разі невикористання фізособою права на подання Декларації.

Отже, у разі використання фізособою права на подання Декларації, об’єктом декларування може бути гараж, придбаний за рахунок доходів, з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори.

За інформацією ГУ ДПС у Дніпропетровській області


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Медичне страхування працівників за рахунок роботодавця: які податки сплатити

Консультація допоможе правильно облікувати страхові внески та оподаткувати вартість медичного страхування у вигляді страхових платежів, які сплачуються за рахунок витрат роботодавця
32996

Оподаткування доходів фізосіб від продажу майна

Час від часу у фізосіб виникає потреба у продажі квартир, будинків, земельних ділянок, автомобілів та іншого майна. Як оподатковуються такі продажі, чи завжди треба подавати податкову декларацію – відповіді на ці питання та приклади заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи у результаті продажу нерухомого та рухомого майна знайдете у консультації
119

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
756

Виправлення помилок у Додатку Д6 Податкового розрахунку

Через Додаток Д6 об’єднаного звіту з ЄСВ, ПДФО та військового збору роботодавці подають відомості за місяці звітного кварталу про спеціальний стаж працівників. У консультації мова піде про загальні правила та конкретні приклади виправлення помилок у цьому додатку
8353

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді