Працівник хоче отримати довідку про стаж роботи: дії роботодавця

Роботодавець зобов’язаний видати працівникові довідку про стаж роботи та розмір зарплати упродовж одного місяця з дати, коли отримав від нього письмову заяву.

fin_zv_1602.jpg

Оплата праці в умовах повітряних тривог і відключення світла

Власник підприємства, установи, організації (далі — підприємство) чи уповноважений ним орган зобов’язаний видати на вимогу працівника довідку про роботу (далі — довідка) на із зазначенням спеціальності, кваліфікації, посади, часу роботи і розміру зарплати (ст. 49 Кодексу законів про працю України (КЗпП)).

Оскільки КЗпП не визначає строку видачі довідки, слід керуватися статтею 20 Закону України «Про звернення громадян». Вона передбачає, що звернення громадян розглядають щонайбільше один місяць від дня надходження. Якщо звернення не потребує додаткового вивчення, його розглядають невідкладно, але не пізніше ніж за 15 днів.

Якщо в місячний строк вирішити порушені у зверненні питання неможливо, керівник підприємства або його заступник:

  • встановлюють необхідний строк для розгляду звернення;
  • повідомляють про це особі, яка подала звернення.

Загальний строк вирішення питань, порушених у зверненні, не може перевищувати 45 днів. Звернення громадян, які мають встановлені законодавством пільги, розглядають насамперед.

Отже, щоб отримати довідку про стаж роботи і розмір зарплати, працівник має звернутися до підприємства з письмовою заявою.

За інформацією Східного міжрегіонального управління Державної служби України з питань праці


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19788

Страховий стаж для виходу на пенсію

У статті експерт розкаже все про страховий стаж для виходу на пенсію. Зручні таблиці допоможуть, коли постали перед потребою, як визначити страховий стаж для пенсії
113626

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7483

Індекс інфляції на 2024 рік

У статті знайдете актуальний індекс інфляції та індекс споживчих цін 2024 у таблицях
196601

Наказ про преміювання працівників

Один із методів заохочення працівників до роботи — преміювання. У статті розповімо, як документально оформити — скласти наказ. Також для вас — наказ про преміювання працівників зразок
77928

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді