Порядок інформування про працевлаштування осіб з інвалідністю змінять

СПО профспілок оприлюднило проєкт постанови КМУ «Деякі питання організації працевлаштування осіб з інвалідністю», якою пропонують затвердити Порядок надання державній службі зайнятості інформації, необхідної для організації працевлаштування осіб з інвалідністю.

contract.jpg

Індексація зарплат у вересні та жовтні 2024-го

Проєктом акта пропонують:

  1. затвердити Порядок надання державній службі зайнятості інформації, необхідної для організації працевлаштування осіб з інвалідністю;
  2. визнати такими, що втратили чинність, затверджені постановою КМУ «Деякі питання реалізації норм Законів України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» та «Про зайнятість населення» від 31.01.2007 № 70 (далі – Постанова):
  1. зняти повноваження Держпраці зі здійснення перевірок підприємств, установ, організацій, зокрема підприємств, організацій громадських об’єднань осіб з інвалідністю, фізосіб, які використовують найману працю, з питань реєстрації у Фонді соціального захисту осіб з інвалідністю та подання ними звітів про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю;
  2. вилучити з Порядку проведення перевірки підприємств, установ, організацій та фізичних осіб, що використовують найману працю, затвердженого Постановою, питань, які можуть бути предметом перевірки підприємств, установ, організацій, які використовують найману працю, а саме щодо реєстрації у Фонді соціального захисту осіб з інвалідністю та подання ними звітів про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю.

Роботодавець з дня виникнення у нього потреби дібрати працівників з інвалідністю та/або з дати відкриття вакансій, на які можуть працевлаштуватися особи з інвалідністю, інформуватиме центр зайнятості за його місцезнаходженням:

  • в електронній формі — з накладенням чи без накладення е-підпису або печатки, які базуються на кваліфікованих сертифікатах відкритих ключів);
  • або в паперовій формі — із засвідченням підписом керівника/ФОПа.

Форму надання інформації, необхідної для організації працевлаштування особи з інвалідністю, та порядок її заповнення затверджує Мінекономіки.

Роботодавець може повідомити центр зайнятості про закриття вакансії засобами електронної комунікації або надіславши  повідомлення електронною поштою або під час особистої зустрічі з фахівцем центру зайнятості.

Предметом проведення перевірки є виконання суб’єктами господарювання нормативу робочих місць, призначених для працевлаштування осіб з інвалідністю, зокрема його зарахуванням.

Суб’єкт господарювання зобов’язаний надавати посадовій особі Держпраці для ознайомлення та перевірки, зокрема, такі документи:

  • штатний розпис;
  • особові картки, трудові книжки (за наявності) або відомості про трудову діяльність з реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування осіб з інвалідністю, що перебувають у трудових відносинах із суб’єктом господарювання;
  • інформацію про попит на робочу силу (вакансії) (форма № 3-ПН);
  • звіти з праці (форма № 1-ПВ);
  • копії документів, що підтверджують інвалідність працівників.

Якщо за результатами перевірки встановлять факт невиконання суб’єктом господарювання нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю, вживуть заходів щодо притягнення винних посадових осіб до адміністративної відповідальності.

За інформаціє СПО профспілок

 


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19845

Страховий стаж для виходу на пенсію

У статті експерт розкаже все про страховий стаж для виходу на пенсію. Зручні таблиці допоможуть, коли постали перед потребою, як визначити страховий стаж для пенсії
115340

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7488

Індекс інфляції на 2024 рік

У статті знайдете актуальний індекс інфляції та індекс споживчих цін 2024 у таблицях
196714

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді