Мінфін привів НП(С)БО до вимог МСФЗ для малих та середніх підприємств: опублікували накази

Автор
експерт з обліку та оподаткування
Мінфін відкоригував низку Національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку (далі — НП(С)БО).

Мінфін привів НП(С)БО до вимог МСФЗ для малих та середніх підприємств

Банк проведень: безоплатна передача й отримання товарів

Наказ Мінфіну від 12.01.2023 № 18

Наказ Мінфіну від 02.02.2023 № 57

Норми НП(С)БО привели у відповідність до Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 19.07.2022 № 2435-IX та вимог Міжнародного стандарту фінансової звітності для малих та середніх підприємств відображення в бухобліку нематеріальних активів.

1. У НП(С)БО 8 «Нематеріальні активи», затвердженому наказом Мінфіну від 18.10.1999 № 242, встановили:

  • строк корисного використання, ліквідаційна вартість та метод амортизації нематеріального активу (далі — НМА) переглядають на кінець звітного року, якщо в наступному періоді очікуються зміни строку корисного використання активу або зміни умов отримання майбутніх економічних вигод. НМА з невизначеним строком корисного використання також на кінець кожного звітного року оцінюють на наявність ознак невизначеності обмеження строку їх корисного використання та за відсутності таких ознак підприємство установлює строк корисного використання таких НМА;
  • амортизацію НМА нараховують, виходячи з нового методу нарахування амортизації, строку корисного використання та ліквідаційної вартості, починаючи з місяця, наступного за місяцем змін.

2. У НП(С)БО 25 «Спрощена фінансова звітність», затвердженому наказом Мінфіну від 25.02.2000 № 39 визначили, що мікропідприємства, діяльність яких спрямована на виробництво готової продукції, можуть на дату складання фінзвітності усі витрати операційної діяльності (затрати на виробництво готової продукції, загальновиробничі та інші операційні витрати) визнавати собівартістю реалізованої продукції.

Під час інвентаризації перед складанням річної фінзвітності встановлюють залишок незавершеного виробництва і залишок готової продукції.

Залишок незавершеного виробництва оцінюють за матеріальними витратами і витратами на оплату праці, а залишок готової продукції — за ціною реалізації за вирахуванням витрат на збут і суми очікуваного прибутку від їх продажу.

Вартість оцінених залишків визнають (відображають) зменшенням собівартості реалізованої продукції. На суму збільшення (зменшення) у порівнянні з початком поточного (звітного) року залишків незавершеного виробництва і готової продукції зменшують (збільшують) показник собівартості реалізованої продукції.

3. У НП(С)БО 31 «Фінансові витрати», затвердженому наказом Мінфіну від 28.04.2006 № 415, підприємства, які ведуть спрощений бухоблік доходів та витрат, виключили з переліку госпсуб’єктів, які фінвитрати визнають витратами того звітного періоду, за який вони були нараховані (визнані зобов’язаннями).

4. У НП(С)БО 21 «Вплив змін валютних курсів», затвердженому наказом Мінфіну від 10.08.2000 № 193, уточнили, що валютний курс — це установлений НБУ офіційний валютний курс грошової одиниці України до грошової одиниці іншої країни.

Середньозважений валютний курс є результатом ділення суми добутків величин валютних курсів НБУ та кількості днів їх дії у звітному місяці на кількість календарних днів у цьому місяці.

5. У НП(С)БО 2 «Консолідована фінансова звітність», затвердженому наказом Мінфіну від 27.06. 2013 № 628, вказали, що норми цього стандарту застосовують підприємства, які контролюють інші підприємства (материнські підприємства), крім материнських підприємств, які відповідно до законодавства складають фінансову звітність за міжнародними стандартами фінансової звітності.

Визначили поняття «група» — це група юросіб, в яку входять підприємство, що контролює інші підприємства (материнське підприємство), та всі інші підприємства, які воно контролює (дочірні підприємства). Такі групи поділяють на малі, середні або великі. Також визначили критерії розподілу таких груп.

6. У НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності», затвердженому наказом Мінфіну від 07.02.2013 № 73, підприємства, які ведуть спрощений бухоблік доходів та витрат, виключили із переліку госпсуб’єктів, яким встановлена скорочена за показниками фінзвітність у складі балансу і звіту про фінрезультати за НП(С)БО 25.

Також відкоригували НП(С)БО:

  • 19 «Об'єднання підприємств», затверджене наказом Мінфіну від 07.07.1999 № 163;
  • 17 «Податок на прибуток», затверджене наказом Мінфіну від 28.12.2000 № 353;
  • 23 «Розкриття інформації щодо пов’язаних сторін», затверджене наказом Мінфіну від 18.06.2001 № 303;
  • 24 «Прибуток на акцію», затвердженого наказом Мінфіну від 16.07.2001 № 344.

Накази № 57 та № 18 набрали чинності 17.02.2023 — це день, коли їх опублікував «Офіційний вісник України» № 16.

 


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Облікова ставка НБУ 2024

Облікова ставка НБУ — монетарний інструмент, за яким НБУ встановлює для суб'єктів грошово-кредитного ринку орієнтир щодо вартості залучених та розміщених грошових ресурсів. Із 20.09.2024 розмір облікової ставки НБУ залишиться на рівні 13% річних
53413

Медичне страхування працівників за рахунок роботодавця: які податки сплатити

Консультація допоможе правильно облікувати страхові внески та оподаткувати вартість медичного страхування у вигляді страхових платежів, які сплачуються за рахунок витрат роботодавця
32996

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19788

Зміни у наданні платних послуг ЗОЗ: постреліз до вебінару

Редакція журналу «Головбух Медицина» 10.09.2024 провела безплатний вебінар на тему «Зміни в наданні платних послуг: комунікаційна платформа для бухгалтерів ЗОЗ». Тримайте постреліз до цього вебінару: тези, запис, відповіді на запитання. Запитань отримали так багато, що вдвічі перевищили час трансляції, але всіх так і не опрацювали. Тому невдовзі проведемо частину другу вебінару. Реєструйтеся, читайте напрацьовані рекомендації та надсилайте нові запитання. З’ясуємо нюанси втілення змін
83

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді