Чи сплачувати сільгоспвиробнику податок на нерухомість за зерносховище та корівник

Автор
експерт з обліку та оподаткування
Нежитлова нерухомість класу «Будівлі сільськогосподарського призначення, лісівництва та рибного господарства» (код 1271) ДК 018-2000, яка перебуває у власності сільськогосподарських товаровиробників, у тому числі фізосіб, та яку не здають в оренду, лізинг, позичку, не є об'єктом оподаткування податком на нерухомість за підпунктом «ж» підпункту 266.2.2 Податкового кодексу України (ПК).

Чи сплачувати сільгоспвиробнику податок на нерухомість за зерносховище та корівник

58 забаганок ДПС, або Як агропідприємству не наразитися на податкову перевірку

Індивідуальна податкова консультація ДПС від 05.12.2022 № 2129/ІПК/99-00-24-03-03-06

Також у користуванні сім’ї платника є земельні паї, які не здають в оренду, а обробляють самостійно. Це землі сільськогосподарського призначення, на яких вирощують сільгосппродукцію.

Чи може платник користуватися пільгами з нарахування та сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки за підпунктом «ж» підпункту 266.2.2 ПК?

Не є об’єктом оподаткування будівлі, споруди сільськогосподарських товаровиробників (юридичних і фізичних осіб), віднесені до класу «Будівлі сільськогосподарського призначення, лісівництва та рибного господарства» (код 1271) Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000, та не здаються їх власниками в оренду, лізинг, позичку (пп. «ж» пп. 266.2.2 ПК).

До класу (код 1271) «Будівлі сільськогосподарського призначення, лісівництва та рибного господарства» належать будівлі для використання в сільськогосподарській діяльності, наприклад, корівники, стайні, свинарники, кошари, кінні заводи, собачі розплідники, птахофабрики, зерносховища, склади та надвірні будівлі, підвали, винокурні, винні ємності, теплиці, сільськогосподарські силоси та інші.

Об'єкти нежитлової нерухомості, віднесені до класу «Будівлі сільськогосподарського призначення, лісівництва та рибного господарства» (код 1271) ДК 018-2000, що перебувають у власності сільськогосподарських товаровиробників, у тому числі фізосіб, які не здають ці об’єкти  в оренду, лізинг, позичку, не  оподатковуються податком на нерухомість за підпунктом «ж» підпункту 266.2.2 ПК.

Платники мають право звернутися з письмовою заявою до ДПС за своєю податковою адресою для звірки даних, зокрема, щодо об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у їх власності, стосовно права на користування пільгою зі сплати податку (пп. 266.7.3 ПК).


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Мінімальне податкове зобов’язання: як розрахувати та сплатити

Cума всіх сплачених податків аграрієм не має бути менше ніж мінімальне податкове зобов’язання. Як розрахувати мінімальне податкове зобов’язанн та чи зросте податкове навантаження — у консультації
50153

Облік власновирощеної сільгосппродукції для посіву

Агропідприємства вирощують продукцію переважно для продажу на сторону. Проте нерідко використовують її як насіння для нового врожаю. Тримайте роз’яснення експерта, які допоможуть облікувати витрати на підготовку та посів насіння, а також задокументувати ці операції
60

Ліцензування зберігання пального для аграріїв

Ліцензія на зберігання пального агропідприємством необхідна усім сільгосптоваровиробникам (фермерам), які закуповують пальне та зберігають його на своїй території для подальшого використання для власних потреб чи промислового перероблення. Розглянемо, що для цього потрібно та які останні зміни
4309

Як оцінити збитки від війни особистим селянським і фермерським господарствам — ФОПам

Мінагрополітики вдосконалило процедуру оцінки шкоди та збитків, що особисті селянські та фермерські господарства — ФОПи зазнали через військову агресію рф. Підкажемо, як діяти цим господарствам, аби провести оцінку розміру збитків від загибелі сільськогосподарських тварин, бджолосімей і пошкодження сільськогосподарської техніки. Це дасть змогу з часом отримати їх відшкодування
67

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді