Хто подає повідомлення про заснування трасту, фонду, установи чи іншого утворення

ДПС розповіла про правила подання повідомлення про заснування трасту, фонду, установи чи іншого утворення

Хто подає повідомлення про заснування трасту, фонду, установи чи іншого утворення

Продовжуємо допомагати бухгалтерам у воєнний час

З 10.02.2023 діє Порядок надання засновником трасту, власником частки майна фонду, установи, іншого утворення без статусу юридичної особи на вимогу контролюючого органу письмового підтвердження щодо відповідності умовам, передбаченим підпунктом 39—2.1.5.1 Податкового кодексу України (ПК), затверджений наказом Мінфіну від 30.11.2022 № 408 (далі — Порядок).

Дію Порядку поширили на фізосіб — резидентів України або юросіб — резидентів України, які є засновниками трасту, власниками частки майна фонду, установи, іншого утворення без статусу юрособи.

До утворень без статусу юрособи належать, зокрема, але не виключно:

  • трасти (як форма майнових договірних відносин як такі, що мають, так і не мають статусу податкового резидента однієї держави);
  • фонди;
  • установи;
  • інші особи-нерезиденти, організаційно-правову форму яких включили до переліку*, затвердженого КМУ відповідно до підпункту «г» підпінкту 39.2.1.1 ПК, які відповідно до особистого закону не є юрособами.

Особу вважають такою, що володіє часткою в іншій юрособі, у разі, якщо така особа є засновником трасту, власником частки майна фонду, установи, іншого утворення без статусу юрособи, до активів якого входить зазначена частка, або учасником (партнером з повною або обмеженою відповідальністю) партнерства, до активів якого входить частка в юрособі. Засновник трасту, установи, іншого утворення без статусу юрособи, до активів якого входить зазначена частка в юрособі, не вважають таким, що володіє цією часткою, якщо додержуються одночасно умови, визначені у підпункті 392.1.5.1 ПК.

Контролюючий орган має право звернутися до такої особи з вимогою надати письмове та документальне підтвердження щодо додержання нею передбачених умов (п. 1 розділу ІІ Порядку).

Запит вважають належним чином врученим, якщо його надіслали у порядку, визначеному ст. 42 ПК.

Засновник трасту, власник частки майна фонду, установи, іншого утворення без статусу юрособи разом з письмовим підтвердженням надає такі документи:

  • повідомлення особи, яка здійснює управління та/або контроль іноземного утворення без статусу юрособи (зокрема, але не виключно, трастового керуючого) (далі — повідомлення);
  • витяг з трастової угоди у вигляді інформації щодо імені засновника трасту, трастового керуючого, протектора (якщо призначений), бенефіціара/бенефіціарів (якщо призначений/призначені) та відомостей, зазначених у підпункті 39—2.1.5.1 ПК. Такий витяг нотаріально засвідчують підписом особи, яка здійснює управління та/або контроль іноземного утворення без статусу юрособи. У разі, якщо така особа не є регульованою та/або ліцензованою, то нотаріально засвідчують підписом адміністратора такої особи, який регулюється та/або ліцензується відповідно до особистого закону (далі — витяг);
  • юридичний висновок, адресований засновнику, за законодавством країни заснування діскреційного безвідкличного трасту, що підтверджує відомості, зазначені в підпункті ПК, наданий юридичною фірмою або іншою особою, яка має право надавати юридичні або адвокатські послуги, діяльність якої підлягає обов’язковому ліцензуванню або регулюванню відповідно до особистого закону (далі — юридичний висновок). Підписи осіб мають бути нотаріально засвідченими.

Повідомлення надає трастовий керуючий, довірчий/титульний власник, інший номінальний утримувач (номінальний власник) із зазначенням інформації щодо іншої особи/інших осіб, яка здійснює/які здійснюють управління та/або контроль іноземного утворення без статусу юрособи (у разі наявності), чи іншої особи, яку призначають для контролю над діями особи/осіб, яка здійснює/які здійснюють управління та/або контроль іноземного утворення без статусу юрособи (у разі наявності).

Повідомлення, витяг та юридичний висновок необхідно легалізувати відповідно до вимог законодавства України.

ДПС може за згодою платника надіслати запит на надання належним чином оформленого перекладу українською мовою документів, визначених підпунктом 39—2.1.5.3 ПК.

Письмове підтвердження надсилають до ДПС протягом одного місяця з дати отримання платником відповідного запиту.

ДПС має право направити особі, визначеній у підпункті 39—2.1.5.1 ПК, запит щодо надання документального підтвердження або витягів з документації стосовно інформації, зазначеної у повідомленні, юридичному висновку.

______

*Перелік організаційно-правових форм нерезидентів, які не сплачують податок на прибуток (корпоративний податок), у тому числі податок з доходів, отриманих за межами держави реєстрації таких нерезидентів, та/або не є податковими резидентами держави, в якій вони зареєстровані як юрособи, затверджений постановою КМУ від 04.07.2017 № 480.

За інформацією ДПС

 


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Держбюджет 2025

14 вересня 2024 року Уряд затвердив проєкт Держбюджету на 2025 рік. Законопроєкт зареєстрували за № 12000. Це вже третій бюджет країни за час повномасштабного вторгнення рф із найбільшими видатками та дефіцитом бюджету за всю історію країни. Проте Уряд запевняє, що бюджет є збалансованим. На які показники він спирається та що очікує українців в умовах воєнного стану — в огляді
55

Реєстрація ФОП 2024

Реєстрація ФОП є важливим кроком для тих, хто планує розвивати свій бізнес в Україні. Ця процедура містить кілька етапів, як-от підготовку документів, подання заяви та отримання відповідних дозволів. Після успішної реєстрації ФОП отримує право провадити підприємницьку діяльність, а також користується низкою податкових та правових переваг. Важливо дотримати всіх вимог, щоб провести успішну реєстрацію ФОП
43510

Медичне страхування працівників за рахунок роботодавця: які податки сплатити

Консультація допоможе правильно облікувати страхові внески та оподаткувати вартість медичного страхування у вигляді страхових платежів, які сплачуються за рахунок витрат роботодавця
33179

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19928

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді