01.05.2024 спливає строк подання Звітів про контрольовані іноземні компанії

Наразі триває кампанія подання контролюючими особами – фізичними особами Звітів про контрольовані іноземні компанії (КІК) за 2022 та 2023 звітні періоди. Станом на 01.04.2024 800 фізичних осіб контролерів КІК подали 1 715 Звітів про КІК

01.05.2024 спливає строк подання Звітів про контрольовані іноземні компанії

Так, протягом 2023 року надійшло 1 116 Звітів про контрольовані іноземні компанії (далі — Звіт про КІК) та 509 Звітів про КІК за скороченою формою.

Для цілей податкового контролю за оподаткуванням прибутку контрольованої іноземної компанії звітним (податковим) періодом є календарний рік або інший звітний період КІК, що закінчується протягом календарного року.

Першим звітним (податковим) роком є 2022 рік (якщо звітний рік не відповідає календарному року – звітний період, що розпочинається у 2022 році).

Нагадуємо, що Звіт про КІК подають контролюючі особи одночасно з поданням річної декларації про майновий стан і доходи.

Декларації про майновий стан і доходи подають за календарний рік – до 1 травня року, що настає за звітним (пп. 49.18.4 Податкового кодексу України; далі — ПК).

Водночас пунктом 54 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПК встановили такі особливості застосування положень про оподаткування прибутку КІК протягом перехідного періоду. Так, першим звітним (податковим) роком для Звіту про КІК є 2022 рік (якщо звітний рік не відповідає календарному року — звітний період, що розпочинається у 2022 році).

Контролюючі особи мають право подати Звіт про КІК за 2022 рік до податкового органу одночасно з поданням річної декларації про майновий стан і доходи або податкової декларації з податку на прибуток підприємств за 2023 рік із включенням зазначеного у такому звіті скоригованого прибутку КІК, що підлягає оподаткуванню в Україні, до показників відповідних декларацій за 2023 рік. При цьому штрафні санкції та/або пеня не застосовують.

До звіту про КІК в обов'язковому порядку додаються завірені належним чином копії фінансової звітності КІК, що підтверджують розмір прибутку КІК за звітний (податковий) рік.

Якщо граничні строки підготовки фінансової звітності у відповідній іноземній юрисдикції спливають пізніше граничних строків подання річної декларації про майновий стан і доходи або податкової декларації з податку на прибуток підприємств, такі копії фінансової звітності контрольованої іноземної компанії подають разом із річною декларацією про майновий стан і доходи або податковою декларацією з податку на прибуток підприємств за наступний звітний податковий період (пп. 39-2.5.2 ПК).

При цьому у Звіті про КІК зазначають усю необхідну інформацію за результатами діяльності КІК відповідного звітного періоду (за даними бухобліку та/або проміжної фінзвітності).

Також у разі якщо така особа не має можливості забезпечити складання фінзвітності КІК та/або здійснення розрахунку скоригованого прибутку КІК до дати граничного строку подання річної декларації про майновий стан і доходи або податкової декларації з податку на прибуток підприємств, така особа подає звіт про КІК за скороченою формою, який містить лише відомості, передбачені підпунктами «а» - «в» підпункту 39-2.5.3 ПК.

У випадку подання Звіту про КІК за скороченою формою контролююча особа зобов’язана подати повний Звіт про КІК до кінця календарного року, наступного за звітним (податковим) роком.

Зауважте, що Звіт про КІК подається щодо кожної контрольованої іноземної компанії окремо та виключно в електронній формі.

У той же час пунктом 120.7 ПК встановили фінансову відповідальність за податкове правопорушення, зокрема:

  • неподання звіту про КІК тягне за собою накладання штрафу у розмірі 100 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи на 1 січня податкового періоду (у 2024 році — 302 800 грн);
  • несвоєчасне подання контролюючою особою звіту про КІК тягне за собою накладання штрафу в розмірі одного розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня податкового року, за кожен календарний день неподання, але не більше 50 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня податкового року (у 2024 році — до 151 400 грн).

Водночас встановили, що:

  • штрафні санкції та пеню за порушення вимог статті 39-2 ПК під час визначення та обчислення прибутку КІК не застосовують за результатами 2022 — 2023 звітних (податкових) років;
  • до платника, його посадових осіб не застосовують за результатами 2022 — 2023 звітних (податкових) років адміністративну та кримінальну відповідальність за будь-які порушення, пов’язані із застосуванням норм статті 39-2 ПК (пп. 54 підрозд. 10 розд. ХХ ПК).

За інформацією ДПС

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Які податки сплачують резиденти Дія Сіті

У консультації розглянемо вимоги до резидентів Дія Сіті, які суб’єкти господарювання можуть бути резидентом Дія Сіті, які пільги з оподаткування для резидентів Дія Сіті, умови застосування зниженої ставки ПДФО до доходу найманих працівників
33053

Податок на прибуток підприємств у 2024 році

У статті актуальні положення про податок на прибуток підприємств 2024. Про податкові різниці, строки сплати податку на прибуток та декларування, про КІК та мінімальне податкове зобов’язання – в огляді
172035

Роялті: визначення, облік, оподаткування

Роялті викликає труднощі в обліку для бухгалтерів. Розглянемо, які особливості обліку та оподаткування таких виплат, чим вирізняється роялті для податкових цілей, а також що саме слід врахувати у ліцензійному договорі, аби не було податкових проблем із роялті
28254

Додаток ВП до декларації з податку на прибуток 2024: виправлення помилок з податку на прибуток

Виправлення помилок минулих звітних періодів в податковій декларації з податку на прибуток можливе не тільки шляхом подання уточнюючої декларації, а й через подачу Додатка ВП до поточної декларації. Сьогодні в консультації про його заповнення
10376

Виправлення помилок у декларації з податку на прибуток

У статті розповімо про три можливі способи виправлення помилок та порівняємо їхні переваги та недоліки. Підкажемо, чи нараховувати самоштраф і пеню в умовах воєнного стану. Розберемося, як бути з помилками в фінансовій звітності, на основі якої заповнюється декларація з податку на прибуток
76305

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді