Як не проґавити строк подання до ПФУ заяви-розрахунки для виплат лікарняних

Федерація профспілок звернула увагу на основні питання організації роботи страхувальника, уповноважених ним осіб із призначення страхових виплат

Як не проґавити строк подання до ПФУ заяви-розрахунки для виплат лікарняних

Лікарняні: нарахування і оплата

З 01.01.2023 набрала чинності нова редакція Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105, якою змінили порядок призначення за місцем роботи застрахованої особи допомоги по тимчасовій непрацездатності, вагітності і пологах, на поховання (далі — Закон № 1105).

До 01.01.2023 рішення про призначення страхових виплат на підприємстві (організації, установі) приймала Комісія із страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності, яка здійснювала свою діяльність відповідно до Положення, затвердженого постановою правління Фонду соцстрахування України від 19.07.2018 № 13. Положення забезпечувало уніфікований підхід при формуванні складу такої комісії та ухваленні рішень, оформленні документів, пов’язаних із призначенням страхових виплат.

З 01.01.2023 рішення про призначення страхової виплати приймає страхувальник або уповноважена ним особа. При цьому страхувальник або уповноважені ним особи здійснюють:

  • контроль за правильністю нарахування і своєчасністю здійснення страхових виплат;
  • приймають рішення про відмову в призначенні або припинення страхових виплат (повністю або частково);
  • розглядають підставу і правильність видачі документів для надання страхових виплат (ч. третя ст. 22 Закону № 1105).

Нова редакція Закону № 1105 не передбачає прийняття якогось порядку, який би регулював питання організації роботи страхувальника, уповноважених ним осіб із призначення страхових виплат. Страхувальники зазначене питання вирішують по різному.

Федерація профспілок України звернулась з цього питання до ПФУ. У відповіді зазначили, що страхувальник для реалізації вимог частин першої та третьої статті 22 Закону № 1105, приймає рішення у формі розпорядчих документів згідно з наданими повноваженнями. Форму документу, який видає уповноважена особа, окремі питання організації роботи з призначення та здійснення страхових виплат страхувальник визначає самостійно.

Наразі є недоцільним кардинально змінювати той порядок роботи з призначення страхових виплат, який був раніше. Насамперед, страхувальник своїм рішенням (наказ, розпорядження, інший розпорядчий документ) має визначити уповноважених осіб з призначення страхових виплат. Це може бути одна чи кілька осіб, залежно від чисельності працівників у страхувальника, кількості страхових випадків тощо. Як свідчить практика, визначають кілька уповноважених осіб, зокрема, працівника бухгалтерії, кадрової служби чи іншого підрозділу.

Після прийняття страхувальником рішення про призначення уповноважених осіб, зазначені особи вже безпосередньо приймають рішення про призначення (відмову) допомоги по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах, допомоги на поховання.

Стосовно рішення, яке прийматимуть уповноважені особи, то можна продовжити практику ведення протоколу (якщо це кілька осіб) за формою і змістом, який раніше приймала комісія із соціального страхування. Тільки це вже буде протокол засідання уповноважених із соціального страхування. Якщо визначили одну особу, то це буде рішення уповноваженого із соціального страхування. Щодо того чи доцільно скорочувати або розширювати цей протокол, то головне, щоб це було зручним в роботі страхувальника (уповноважених осіб). Важливо, щоб було зрозуміло кому та яку страхову виплату призначили, в якому розмірі, за який період тощо. Наприклад, в графі про розмір допомоги (у відсотках) можна зазначити тривалість страхового стажу. У паперовому вигляді лікарняного листка інформація про страховий стаж була, а в електронному лікарняному —така інформація відсутня.

Уповноваженим особам з призначення страхових виплат важливо дотримуватися строків розгляду та призначення виплат. Так, документи для призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності розглядають не пізніше десяти робочих днів з дня їх надходження, а для призначення допомоги по вагітності та пологах — не пізніше трьох робочих днів з дня їх надходження.

Допомогу по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах виплачують:

  • застрахованим особам, які працюють на умовах трудового договору (контракту), інших підставах, передбачених законом, — у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати;
  • добровільно застрахованим особам, застрахованим особам, які працюють на умовах цивільно-правового договору, здійснюють підприємницьку чи іншу діяльність, — протягом десяти робочих днів після призначення допомоги.

Допомогу на поховання призначають не пізніше дня, що настає за днем звернення, і виплачують не пізніше наступного робочого дня після отримання страхувальником страхових коштів від органів ПФУ.

Органи ПФУ фінансують страхувальників протягом трьох робочих днів після надходження заяви-розрахунку.

Страхові виплати виплачують у разі, якщо звернення за їх призначенням надійшло не пізніше шести календарних місяців з дня відновлення працездатності, закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, з дня смерті застрахованої особи або члена її сім’ї.

За інформацією Федерації профспілок України


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19789

Страховий стаж для виходу на пенсію

У статті експерт розкаже все про страховий стаж для виходу на пенсію. Зручні таблиці допоможуть, коли постали перед потребою, як визначити страховий стаж для пенсії
113630

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7483

Індекс інфляції на 2024 рік

У статті знайдете актуальний індекс інфляції та індекс споживчих цін 2024 у таблицях
196606

Наказ про преміювання працівників

Один із методів заохочення працівників до роботи — преміювання. У статті розповімо, як документально оформити — скласти наказ. Також для вас — наказ про преміювання працівників зразок
77928

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді