На кого з платників не діє мораторій на перевірки з ЄСВ

З 1 серпня запрацювали зміни в частині проведення документальних перевірок правильності нарахування, обчислення та сплати ЄСВ. ДПС нагадала, яких платників ЄСВ перевірятиме

Коли перевіряють платників ЄСВ

Розрахунок зарплати, звітність, перевірки

З 1 серпня 2023 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.06.2023 № 3219-ІХ (далі — Закон № 3219).

Зміни внесли й до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI (далі — Закон про ЄСВ). Зокрема в частині проведення документальних перевірок правильності нарахування, обчислення та сплати ЄСВ.

Визначили, що, тимчасово, на період з 01.08.2023 до припинення або скасування воєнного стану на території України, встановлюють мораторій на проведення документальних перевірок правильності нарахування, обчислення та сплати ЄСВ, крім перевірок:

  • пов’язаних з припиненням юридичної особи або підприємницької діяльності фізичної особи — підприємця;
  • що проводять на звернення платника ЄСВ;
  • що передбачені підпунктами 1–3 підпункту 69.35 пункту 69 підрозділу 10 «Інші перехідні положення» розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України. А саме: документальні планові перевірки платників податків, які:
    • здійснюють діяльність у сфері виробництва та/або реалізації підакцизної продукції;
    • здійснюють діяльність у сфері організації та проведення азартних ігор в Україні (гральний бізнес);
    • надають фінансові, платіжні послуги (нова редакція п. 9-23 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про ЄСВ).

При цьому документальні перевірки правильності нарахування, обчислення та сплати ЄСВ, що розпочали та не завершили до 24.02.2022, крім перевірок, для яких встановили мораторій, поновлюють на невикористаний строк.

За інформацією ДПС в Черкаській області


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Звільнили та прийняли в одному місяці: коли донарахувати ЄСВ

Трапляються випадки, коли працівника звільнили та знов працевлаштували в одному й тому самому місяці. Сумарна зарплата за такий місяць може не перевищувати мінімальної. Чи спрацьовує вимога донарахувати мінімальний ЄСВ? Експерт пояснив цю ситуацію та розглянув можливі варіанти
345

Виправлення помилок у Додатку Д6 Податкового розрахунку

Через Додаток Д6 об’єднаного звіту з ЄСВ, ПДФО та військового збору роботодавці подають відомості за місяці звітного кварталу про спеціальний стаж працівників. У консультації мова піде про загальні правила та конкретні приклади виправлення помилок у цьому додатку
8366

Виправлення помилок у Додатку Д5 Податкового розрахунку

Через Додаток Д5 об’єднаного звіту з ЄСВ, ПДФО та військового збору роботодавці подають відомості за звітний квартал про трудові відносини осіб, зокрема період їхнього початку та закінчення. У консультації знайдете як загальні правила, так і приклади виправлення помилок у цьому додатку
30835

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді