Видача молока працівникам є заходом з охорони праці і не входить до фонду зарплати

Чому Верховний Суд залишив касаційну скаргу без задоволення, а оскаржувані судові рішення – без змін

Видача молока працівникам є заходом з охорони праці і не входить до фонду зарплати

Індексація зарплат повертається у серпні 2024-го

Постанова ВС від 28.03.2023 у справі № 820/6202/16

На думку контролерів вартість виданого працівникам молока - це дохід працівника, який оподатковують ПДФО та на який нараховують ЄСВ. За результатами перевірки контролери нарахували штрафні фінсанкції.

Роботодавець доводив, що видача молока працівникам підприємства - це захід з охорони праці відповідно до законодавства. У додатках до колективного договору зазначені різні пільги та компенсації на підставі Закону України «Про охорону праці» від 14.10.1992 № 2694-XII, зокрема перелік професій, представникам яких у робочі дні видається молоко. І така видача не входить до фонду заробітної плати працівників.

Позиція Верховного Суду

До додаткової заробітної належать інші заохочувальні та компенсаційні виплати, зокрема виплати, що мають індивідуальний характер:

  • оплата квартири та найманого житла, гуртожитків, товарів, продуктових замовлень, абонементів у групи здоров’я,
  • передплата на газети та журнали,
  • протезування,
  • суми компенсації вартості виданого працівникам палива у випадках, не передбачених чинним законодавством тощо (пп. 2.3.4 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держстату від 13.01.2004 № 5).

Видача молока – це захід з охорони праці, вжитим платником податків з дотриманням встановленого законодавством порядку та не входить до фонду заробітної плати працівників.

 


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7397

Індекс інфляції на 2024 рік

У статті знайдете актуальний індекс інфляції та індекс споживчих цін 2024 у таблицях
195969

Наказ про преміювання працівників

Один із методів заохочення працівників до роботи — преміювання. У статті розповімо, як документально оформити — скласти наказ. Також для вас — наказ про преміювання працівників зразок
77702

Відомість нарахування заробітної плати 2024

Бухгалтер під час нарахування зарплати працює з чималою кількістю первинних документів, основним з яких є розрахунково-платіжна відомість. Якщо зарплатна відомість працівника містить помилки, це може призвести до штрафів. Як все правильно оформити та які форми документів краще використати читайте у консультації
184645

Штраф за несвоєчасну виплату заробітної плати 2024

Затримка заробітної плати — це порушення трудового законодавства, за яке передбачено штраф. Поговоримо про розмір штрафу за несвоєчасну виплату зарплати у 2024році, та коли вдасться уникнути покарання
72042

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді