Втратили документи під час бойових дій: поради адвоката з податкових питань

Автор
адвокат з податкових питань
Після подання до ДПС повідомлення про неможливість вивезення первинних документів до завершення проведення антитерористичної операції запроваджують мораторій на перевірки щодо зазначених у повідомленні періодів. Аналогічна ситуація складається у платників податків, які після повномасштабного вторгнення рф втратили не лише всі первинні документи за минулі періоди, а й не мали змоги досить тривалий час здійснювати повноцінний облік до перенесення бізнесу в інший населений пункт України

Втратили документи під час бойових дій: поради адвоката з податкових питань

Постанова ВС від 26.04.2023 по справі № 200/2495/19-а

У лютому 2019 року приватне акціонерне товариство (далі – ПАТ) звернулося до суду з позовом до Офісу великих платників податків Державної фіскальної служби (далі – Офіс ВПП ДФС), правонаступником якого є Східне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків (далі – Східне МУ ДПС по роботі з ВПП), в якому просило визнати протиправним та скасувати податкове повідомлення-рішення (ППР) від 23.10.2018 № 0004364706. Даним ППР контролери:

та

  • застосували штрафні санкції у розмірі 27 749 892,75 грн.

ППР ПАТ вважає протиправним, оскільки ПАТ надіслало на адресу Запорізького управління Офісу ВПП ДФС Повідомлення про втрату всіх первинних документів та інших документів за період з дати державної реєстрації по вересень 2015 року. У повідомленні ПАТ зазначило, що станом на 14.04.2014 було зареєстроване та знаходилося за адресою: Донецька область, місто Єнакієво, вулиця Леніна, 1 на тимчасово окупованій території (ТОТ). ПАТ змінило місцезнаходження з ТОТ, при цьому, господарську діяльність продовжувало здійснювати у місті Єнакієво Донецької області за фактичним місцезнаходження виробничих потужностей підприємства.

Донецький окружний адмінсуд рішенням від 10.09.2021 позов задовільнив. Перший апеляційний адмінсуд постановою від 19.01.2022 залишив без змін рішення попереднього суду. ППР визнали протиправним та скасували.

Позиція Верховного Суду по даній справі

Щоб підтвердити фактичне здійснення господарських операцій, суб`єкт підприємницької діяльності повинен мати відповідні первинні документи, які повинні:

  • належно оформлені,
  • містити всі необхідні реквізити,
  • підписані уповноваженими особами,
  • мають свідчити про беззаперечний факт реального вчинення господарських операцій, що і є підставою для формування платником податкового обліку.

Суди попередніх інстанцій встановили, що станом на 14.04.2014 знаходилося за адресою Донецька область, місто Єнакієво, вулиця Леніна, 1, тобто, на території, що визнана ТОТ відповідно до Постанови Верховної Ради України «Про визнання окремих районів, міст, селищ і сіл Донецької та Луганської областей тимчасово окупованими територіями» від 17.03.2015 № 254-VIII.

На запит податкового органу, ПАТ листом від 24.09.2018 повідомило про втрату первинних документів через захоплення 15.03.2017 усього майна підприємства, у тому числі первинних документів, комп’ютерної техніки, невідомими особами, які назвалися представниками влади так званої «Донецької народної республіки».

Тимчасово, до завершення проведення антитерористичної операції, до платників податків/податкових агентів, які провадили діяльність на ТОТ та/або території населених пунктів на лінії зіткнення, вільної економічної зони «Крим» і не можуть пред’явити первинні документи, на підставі яких здійснюють облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов`язань, як виняток із положень статті 44 Податкового кодексу України (ПК) застосовують спеціальні правила для підтвердження даних, визначених у податковій звітності (пп. 38.11 підрозд. 10 розд. ХХ ПК).

Підстави неможливості пред’явлення первинних документів:

  • первинні документи втрачені (знищені чи зіпсовані) у зв’язку з проведенням антитерористичної операції;
  • первинні документи знаходяться на тимчасово окупованій території та/або території населених пунктів на лінії зіткнення, вільної економічної зони «Крим» і їх неможливо вивезти або їх вивезення ризиковане для життя та здоров’я платника податків, фізичних осіб чи неможливе у зв’язку з іншими адмінперешкодами органами влади.

У разі втрати та/або неможливості вивезення первинних документів платник податків/податковий агент за місцем свого обліку подає до контролюючого органу в довільній формі Повідомлення про неможливість вивезення первинних документів (далі – Повідомлення), підписане керівником підприємства та головним бухгалтером. В Повідомленні зазначають:

  • обставини, що призвели до втрати та/або неможливості вивезення первинних документів,
  • податкові (звітні) періоди,
  • загальний перелік первинних документів, за можливості із зазначенням реквізитів.

Дані та показники податкової звітності за податкові (звітні) періоди, зазначені у Повідомленні, не можуть бути піддані сумніву лише на підставі відсутності первинних документів. Подане Повідомлення є також підставою для збереження:

  • витрат, включаючи витрати у зв’язку з придбанням цінних паперів/корпоративних прав,
  • та/або від’ємного значення об’єкта оподаткування податком на прибуток, включаючи від’ємний фінансовий результат за операціями з цінними паперами/корпоративними правами,
  • та/або податкового кредиту з ПДВ,
  • та/або суми від’ємного значення ПДВ минулих податкових (звітних) періодів без наявності договірних, розрахункових, платіжних та інших первинних документів, обов’язковість ведення і зберігання яких передбачена правилами ведення бухгалтерського обліку та нарахування податку.

Після подання до контролюючого органу Повідомлення до завершення проведення антитерористичної операції запроваджують мораторій на проведення будь-яких перевірок щодо зазначених у повідомленні податкових (звітних) періодів.

Увага! Наразі аналогічна ситуація складається щодо втрати документів бухгалтерського обліку у платників податків, які після повномасштабного вторгнення країни агресора втратили не лише всі документи за минулі періоди, а й були позбавлені можливості досить тривалий час здійснювати повноцінний облік до перенесення бізнесу в інший населений пункт України.

З 01.07.2023 ДПС отримає право у повному обсязі проводити документальні перевірки. А це вказує на той факт, що подані платниками податків численні повідомлення до контролюючих органів про втрату документів та повідомлення відповідно до наказу Мінфіну «Про затвердження Порядку підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов’язків, визначених у підпункті 69.1 пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України» від 29.07.2022 № 225 (далі – Порядок) будуть оцінювати посадові особи ДПС на власний розсуд у кожному випадку окремо. Саме тому подібні правові висновки, які наведені у постанові ВС від 26.04.2023 по справі № 200/2495/19-а, платники можуть використати як під час перевірки, так і на стадії заперечень до акту перевірки, адміністративного чи судового оскарження її результатів. Адже рішення ВС у подібних правовідносинах платника податків з контролюючим органом щодо періоду воєнного стану поки що відсутні.

 


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Поновлення пропущеного строку для подання апеляційної скарги у податкових спорах: розбираємо судову практику

Чи може бути несплата судового збору підставою поновлення строку на апеляційне оскарження? Дослідимо постанову Верховного Суду (далі – ВС) від 01.02.2024 у справі № 160/18073/21 (касаційне провадження № К/990/39417/23)
351

Як зареєструватися в Електронному суді

Розглядаємо категорії суб’єктів, які зобов’язані зареєструватися в електронному суді, яка гранична дата реєстрації в електронному суді, яка вже скоро, та які наслідки відсутності електронного кабінету
1404

Пеня за період адміністративного та судового оскарження податкового повідомлення-рішення

Судова палата відступила від висновків Верховного Суду, викладених у постановах від 19.06.2018 у справі № 820/3878/17, від 27.11.2018 у справі № 822/2591/17, від 20.11.2019 у справі № 280/411/19, від 14.05.2020 у справі № 822/3190/17, відповідно до яких статтею 129 Податкового кодексу України, в редакції, чинній з 01 січня 2017 року, не встановлено нарахування пені у разі виявлення контролюючим органом заниження податкових зобов`язань на суму такого заниження та за весь період заниження
1266

Як стягнути з ДПС збитки через незаконну відмову в реєстрації ПН

Одна з найбільших проблем українського бізнесу наразі є блокування реєстрації податкових накладних. Станом на травень 2023 року відповідно до дослідження 47,7% підприємств стикнулися з проблемою блокування
2001

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді