Який порядок сплати податку на прибуток при виплаті дивідендів

Якщо платіж особою називається дивідендом, такий платіж оподатковують під час виплати згідно з вимогами пункту 57 ПК незалежно від того, чи є особа платником податку

Який порядок сплати податку на прибуток при виплаті дивідендів

Штрафи за невчасну сплату пені у сфері ЗЕД

Порядок сплати податкового зобов’язання з податку на прибуток при виплаті дивідендів визначили пунктом 57.1-1 Податкового кодексу України (ПК).

У разі прийняття рішення щодо виплати дивідендів платник податку на прибуток — емітент корпоративних прав, на які нараховують дивіденди, проводить зазначені виплати власнику таких корпоративних прав незалежно від того, чи є оподатковуваний прибуток, розрахований за правилами, визначеними статтею 137 ПК (пп. 57.1-1.1 ПК).

Емітент корпоративних прав, який приймає рішення про виплату дивідендів своїм акціонерам (власникам), нараховує та вносить до бюджету авансовий внесок із податку на прибуток (пп. 57.1-1.2 ПК).

Авансовий внесок розраховують із суми перевищення дивідендів, що підлягають виплаті, над значенням об’єкта оподаткування за відповідний податковий (звітний) рік, за результатами якого виплачують дивіденди, грошове зобов’язання щодо якого погашене. У разі наявності непогашеного грошового зобов’язання авансовий внесок розраховують зі всієї суми дивідендів, що підлягають виплаті. Авансовий внесок обчислюють за ставкою, встановленою пунктом 136.1 ПК. Суму дивідендів, що підлягає виплаті, не зменшують на суму авансового внеску.

Якщо дивіденди виплачують за неповний календарний рік, то для обрахунку суми зазначеного перевищення використовують значення об’єкту оподаткування, що обчислюють пропорційно кількості місяців, за які сплачують дивіденди. Зазначений авансовий внесок вносять до бюджету до/або одночасно з виплатою дивідендів.

Сума попередньо сплачених упродовж податкового (звітного) періоду авансових внесків з податку на прибуток під час виплати дивідендів підлягає зарахуванню у зменшення нарахованого податкового зобов’язання з податку на прибуток, що задекларували в податковій декларації за такий податковий (звітний) період.

Якщо сума авансового внеску, попередньо сплаченого упродовж звітного періоду, перевищує суму нарахованого податкового зобов’язання підприємством-емітентом корпоративних прав за такий податковий (звітний) період, суму такого перевищення переносять у зменшення податкових зобов’язань наступних податкових (звітних) періодів до повного його погашення. А під час отримання від’ємного значення об’єкта оподаткування такого наступного періоду - на зменшення податкових зобов’язань майбутніх податкових (звітних) періодів до повного його погашення.

Сума сплачених авансових внесків з податку на прибуток при виплаті дивідендів не підлягає поверненню платнику або зарахуванню в рахунок погашення грошових зобов’язань з інших податків і зборів (обов’язкових платежів).

У разі виплати дивідендів у формі, відмінній від грошової, базою для нарахування авансового внеску є вартість такої виплати, визначена у рішенні про виплату дивідендів, або вартість такої виплати, що розрахували відповідно до принципу «витягнутої руки» в операціях, визнаних відповідно до статті 39 ПК контрольованими. Обов’язок з нарахування та сплати авансового внеску з податку покладають на будь-якого емітента корпоративних прав (крім платників єдиного податку), що є резидентом, незалежно від того, чи користується такий емітент пільгами із сплати податку, чи у вигляді застосування ставки податку іншої, ніж встановлена пунктом 136.1 ПК.

Положення пункту 57.1-1.1 ПК поширюють також на державні некорпоратизовані, казенні або комунальні підприємства, які зараховують суми дивідендів у встановленому розмірі до державного або місцевого бюджету.

При цьому, якщо платіж особою називають дивідендом, такий платіж оподатковують під час виплати згідно з нормами, визначеними згідно з положеннями пункту 57.1-1 ПК, незалежно від того, чи є особа платником податку.

Авансовий внесок з податку на прибуток, сплачений у зв’язку з нарахуванням/сплатою дивідендів, є невід’ємною частиною податку на прибуток. Його не може розцінювати як податок, який справляють під час репатріації дивідендів (їх сплаті на користь нерезидентів) відповідно до пункту 141.4 ПК або міжнародних договорів України (пп. 57.1-1.5 ПК).

За інформацією ДПС в Одеській області

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Які податки сплачують резиденти Дія Сіті

У консультації розглянемо вимоги до резидентів Дія Сіті, які суб’єкти господарювання можуть бути резидентом Дія Сіті, які пільги з оподаткування для резидентів Дія Сіті, умови застосування зниженої ставки ПДФО до доходу найманих працівників
33094

Податок на прибуток підприємств у 2024 році

У статті актуальні положення про податок на прибуток підприємств 2024. Про податкові різниці, строки сплати податку на прибуток та декларування, про КІК та мінімальне податкове зобов’язання – в огляді
172173

Роялті: визначення, облік, оподаткування

Роялті викликає труднощі в обліку для бухгалтерів. Розглянемо, які особливості обліку та оподаткування таких виплат, чим вирізняється роялті для податкових цілей, а також що саме слід врахувати у ліцензійному договорі, аби не було податкових проблем із роялті
28295

Додаток ВП до декларації з податку на прибуток 2024: виправлення помилок з податку на прибуток

Виправлення помилок минулих звітних періодів в податковій декларації з податку на прибуток можливе не тільки шляхом подання уточнюючої декларації, а й через подачу Додатка ВП до поточної декларації. Сьогодні в консультації про його заповнення
10393

Виправлення помилок у декларації з податку на прибуток

У статті розповімо про три можливі способи виправлення помилок та порівняємо їхні переваги та недоліки. Підкажемо, чи нараховувати самоштраф і пеню в умовах воєнного стану. Розберемося, як бути з помилками в фінансовій звітності, на основі якої заповнюється декларація з податку на прибуток
76384

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді