РРО необхідно поєднати з банківським платіжним терміналом: позиція Ради бізнес-обмудсмена

Рада бізнес-омбудсмена почала фіксувати скарги - коли до бізнесу податківці застосовують штрафи за відсутність у фіскальних чеках всіх обов’язкових реквізитів (рядки 11-18)

РРО необхідно поєднати з банківським платіжним терміналом: позиція Ради бізнес-обмудсмена

🔊 Штрафи за відсутність або незастосування РРО

У період з 01.01.2022 до 01.10.2023 деякі категорії платників звільняли від відповідальності за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.1995 № 265/95-ВР (далі — Закон про РРО). З 1 жовтня 2023 очікують збільшення кількості фактичних перевірок, які проводитимуть податкові органи на предмет належного проведення розрахункових операцій через РРО.

Рада бізнес-омбудсмена очікує, що такі перевірки не стануть приводом до початку масових переслідувань бізнесу та фіскальної завзятості при застосуванні штрафів з боку податківців.

Наразі Рада бізнес-омбудсмена почала фіксувати у своєму потоці скарг виникнення нової тенденції - коли до бізнесу застосовують штрафи згідно з пунктом 1 статті 17 Закону про РРО за відсутність у фіскальних чеках всіх обов’язкових реквізитів (рядки 11-18) під час безготівкових розрахунків. Це є наслідком нез’єднання/непоєднання РРО з банківським платіжним терміналом.

Закон про РРО прямо не встановлює:

  • обов’язку бізнесу з’єднувати/поєднувати РРО з платіжним терміналом;
  • обмежень використання такого РРО;
  • окремої відповідальності за їх нез’єднання/непоєднання.

Водночас існує вимога приведення форми і змісту фіскальних чеків у відповідність до вимог Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, що затвердив Мінфін наказом від 21.01.2016 № 13 (далі — Положення № 13). Визначили, що за відсутності в документі хоча б одного з обов’язкових реквізитів, такий документ не приймають як розрахунковий.

Тому на практиці у податківців є певні аргументи розглядати видачу фіскального чека, в якому не вказали всі обов’язкові реквізити, як невидачу його взагалі. Бізнесу може загрожувати за результатами перевірки штраф у розмірі 100% та 150% від вартості проданих з порушенням товарів, без обмеження періоду упродовж якого тривало порушення. Такі аргументи податківців і побоювання бізнесу підкріплені ВС у постанові від 02.02.2023 у справі № 500/6845/21. Суд розмежував поняття «недоліки реквізитів» та «відсутність реквізитів». При цьому зазначив, що в останньому випадку можуть застосовувати санкцію за пунктом 1 статті 17 Закону про РРО.

Тому, Рада бізнес-омбудсмена, в першу чергу, звертає увагу бізнесу на те, що за наявності відповідних підстав, РРО необхідно з’єднати/поєднати з банківським платіжним терміналом, щоб забезпечити відображення у фіскальних чеках реквізити рядків 11-18 під час здійснення безготівкових розрахунків.

До того ж, коли наказом Мінфіну від 18.06.2020 № 306 до Положення № 13 додавали нові обов’язкові реквізити для фіскального чека, то передбачили, що їх вказання є необов’язковим у двох випадках:

1) якщо версії внутрішнього програмного забезпечення РРО включені до Держреєстру та РРО перебував на обліку в контролюючих органах до 01.08.2020 (абз. 1 п. 3 Положення № 13);

2) якщо відсутня технічна можливість доопрацювання РРО їх виробниками (постачальниками) з метою забезпечення можливості виконання всіх вимог до форми і змісту розрахункових документів (абз. 3 п. 3 Положення № 13 та ч. 3 ст. 12 Закону про РРО).

Схожі питання актуальні і щодо інших обов’язкових реквізитів фіскальних чеків (наприклад, QR-коду, штрихкоду, тощо).

Попри передбачені у законодавстві винятки, з досвіду адміноскарження даної категорії скарг Рада бізнес-омбудсмена не бачить готовності податківців враховувати їх під час перевірок бізнесу.

За інформацією Ради бізнес-обмудсмена

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Електронний чек 2023

У цьому огляді про те, як працюють електронні чеки та програмні реєстратори розрахункових операцій (пРРО), що є альтернативою звичайним касовим апаратам
11864

Касова книга: зразок заповнення

Касова книга – це документ, який має чіткі правила заповнення, за порушення яких можливий чималий штраф. Їх добре має знати касир, який веде та відповідає за касову книгу. Приклад заповнення касової книги, правила ведення паперової та електронної касової книги – у консультації
52533

ФОП на єдиному податку надає в оренду майно: чи потрібен РРО

Розбираємося, чи можуть платники єдиного податку другої та третьої груп не використовувати для отримання орендної плати в готівковій формі РРО, як відображати перехід отриманих коштів орендної плати зі статусу коштів ФОП у статус коштів доходів фізичної особи, отриманих від підприємницької діяльності
1779

Z-звіт: як сформувати

Z-звіт — це обов’язковий денний звіт касового апарату — як звичайного, так і програмного. Друкувати його чи ні, як, де і скільки зберігати, як часто формувати Z-звіт, електронний Z-звіт, особливості Z-звітів програмних РРО, відповідальність за порушення — в огляді
67416

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді