Роботодавець перебуває у районі ведення бойових дій: як працівнику розірвати трудовий договір

Алгоритм розірвання трудового договору за ініціативою працівника при умові перебування роботодавця в районі ведення бойових дій

Роботодавець перебуває у районі ведення бойових дій: як працівнику розірвати трудовий договір

⚡ ЄСВ та ЄП для ФОП — 2024 ⚡

Крок 1. Розірвання трудового договору, якщо є зв’язок з роботодавцем.

Повідомте роботодавця про намір розірвати трудовий договір. Якщо підприємство розташоване у районах, де ведуться бойові дії, та існує загроза для життя і здоров’я, працівник може розірвати трудовий договір за власною ініціативою в строк, зазначений у його заяві. Крім випадків примусового залучення до суспільно корисних робіт в умовах воєнного стану, залучення до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури.

Крок 2. Розірвання трудового договору, якщо зв’язку з роботодавцем немає.

Отримайте статус внутрішньо переміщеної особи (ВПО) подавши заявку через Дію, або особистого звернення до Центру надання адміністративних послуг (ЦНАПу), виконавчого органу місцевої ради або департаменту соціального захисту населення місцевої держадміністрації, або  заповнити заяву, яка формується на Єдиному державному вебпорталі електронних послуг.

Зверніться до центру зайнятості за місцем проживання для отримання статусу безробітного.

Подайте до центру зайнятості населення заяву на ім’я роботодавця про припинення трудового договору за визначеною формою. Заяву можнаподати особисто під час безпосереднього відвідування центру зайнятості або в електронній формі за допомогою засобів Єдиного державного веб-порталу електронних послуг, веб-порталу центру зайнятості або за допомогою засобів телекомунікаційного зв’язку.

Звільнення відбувається через надання особі статусу безробітного, отримання допомоги по безробіттю та соціальних послуг. Датою припинення трудового договору є день, наступний за днем подання такої заяви.

Увага! Взята на облік ВПО, яка не має документів, необхідних для надання статусу безробітного, отримує статус безробітного без вимог, що застосовують за звичайної процедури.

Під час воєнного стану особа, яка перебуває на території територіальних громад, розташованих у районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні), може звернутися до будь-якого центру зайнятості будь-якими доступними їй засобами комунікації, в тому числі електронними, із заявою про надання статусу зареєстрованого безробітного.

Центр зайнятості в день припинення трудового договору повідомляє:

  • роботодавця. Спосіб повідомлення може бути будь-який: телефонний дзвінок, електронний лист. У разі, якщо у таких осіб не розірвані трудові договори з роботодавцем, який перебуває на непідконтрольній території або щодо якого відсутня інформація про місце перебування, заява зберігається в територіальному органі центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, на підконтрольній території до моменту деокупації (розблокування) відповідних територій, після чого протягом 7 к. дн. повідомляє роботодавця (будь-якими засобами комунікації, в тому числі електронними);
  • територіальний орган Пенсійного фонду України;
  • територіальний орган Державної податкової служби.

Роботодавець після отримання інформації про звільнення працівника в односторонньому порядку:

  • видає працівнику копію наказу про звільнення;
  • проводить з працівником остаточний розрахунок;
  • вносить запис до трудової книжки та видає її працівнику. За заявою працівника його трудова книжка може бути направлена йому поштою. Якщо немає можливості відправити трудову книжку поштою, а працівник не може її отримати особисто, така трудова книжка має зберігатися в роботодавця.

Крок 3. У разі неможливості звільнення за власною ініціативою, така особа може оформити трудовий договір на умовах сумісництва.

На сьогодні скасовано обмеження для роботи за сумісництвом, які стосуються часу тривалості роботи. Так, відповідно до статті 102-1 Кодексу законів про працю України сумісництвом вважається виконання працівником, крім основної, іншої оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому самому або іншому підприємстві, в установі, організації або у роботодавця - фізичної особи. Працівники, які працюють за сумісництвом, одержують заробітну плату за фактично виконану роботу.

За інформацією Уповноваженого ВРУ з прав людини


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Календар бухгалтера 2024: жовтень

Актуальна осіння інформація для бухгалтера — виробничий календар на жовтень 2024 року та податковий календар на жовтень 2024 року. Розрахувати зарплату, відпускні та лікарняні, скласти табель робочого часу, вчасно подати фінансову, податкову та статистичну звітність і сплатити податки — у поміч календар для бухгалтера на жовтень 2024 року
19858

Страховий стаж для виходу на пенсію

У статті експерт розкаже все про страховий стаж для виходу на пенсію. Зручні таблиці допоможуть, коли постали перед потребою, як визначити страховий стаж для пенсії
115476

Резерв премій за підсумками року: створюємо та коригуємо

Підприємство нараховує резерв на виплату винагороди за підсумками року. У вересні керівництво помітило, що планові показники не виконало, тому вирішило не виплачувати працівникам премію за результатами поточного року. Чи можна відкоригувати резерв посеред року? Якщо так, то як це задокументувати?
7490

Індекс інфляції на 2024 рік

У статті знайдете актуальний індекс інфляції та індекс споживчих цін 2024 у таблицях
196750

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді