Сплата податків представником платника: що враховувати

Податківці звернули увагу на особливості відображення сплачених сум податків, зборів, інших платежів та ЄСВ в інтегрованих картках платників

Сплата податків представником платника: що враховувати

Національна сертифікація бухгалтерів — 2025

Виконання податкового обов’язку може здійснювати платник самостійно або за допомогою свого представника чи податкового агента (п. 36.4 Податкового кодексу України; далі — ПК).

Відповідальність за невиконання або неналежне виконання податкового обов’язку несе платник податків, крім випадків, визначених ПК (п. 36.5 ПК).

Щодо сплати платежів безпосередньо платником.

Якщо платежі до бюджетів та фондів здійснює платник безпосередньо, тобто кошти сплачує від власного імені та з власного рахунку, то податковий номер платник зазначає у полі «платник», яке є обов’язковим реквізитом платіжної інструкції (постанова НБУ «Про затвердження Інструкції про безготівкові розрахунки в національній валюті користувачів платіжних послуг» від 29.07.2022 № 163).

Сплачені кошти платником відображають в його інтегрованій картці, а також в Електронному кабінеті.

Щодо сплати платежів представником платника.

Платник веде справи, пов’язані зі сплатою податків, особисто або через свого представника (п. 19.1 ПК). Особиста участь платника в податкових відносинах не позбавляє його права мати свого представника, як і участь податкового представника не позбавляє платника права на особисту участь у таких відносинах.

Представниками платника визнають осіб, які можуть здійснювати представництво його законних інтересів та ведення справ, пов’язаних із сплатою податків, на підставі закону або довіреності. Довіреність, видана платником-фізособою на представництво його інтересів та ведення справ, пов’язаних із сплатою податків, має бути засвідчена відповідно до чинного законодавства (п. 19.2 ПК).

Поняття та підстави представництва визначені статтею 237 Цивільного кодексу України.

Якщо представник платника за договором доручення або в інших випадках, здійснює сплату сум податків, зборів та інших платежів з рахунка платника, тобто за рахунок та від імені платника, то у полях «платник» та «фактичний платник» зазначає виключно податковий номер платника.

У такому випадку, сплачені кошти підлягають відображенню в інтегрованій картці платника, а також в Електронному кабінеті.

Нагадуємо, що під час сплати платежів при заповненні реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції з 01.07.2023 слід керуватися вимогами Порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення, затвердженого наказом Мінфіну від 22.03.2023 № 148.

На сьогодні не всі надавачі платіжних послуг завершили розробку програмного забезпечення в частині використання структурованого формату реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції. Тому до 01.12.2023 надали можливість клієнтам таких надавачів платіжних послуг використовувати реквізит «Призначення платежу» платіжної інструкції у старому форматі.

Тобто, сплачені суми платежів відображатимуть в інтегрованих картках платників, за податковим номером, зазначеним в реквізиті «Призначення платежу» платіжної інструкції.

За інформацією ДПС в Одеській області


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Кваліфікований електронний підпис: види та використання

Електронний цифровий підпис — це заміна традиційного підпису «від руки». В його основі лежить криптографічний захист електронних даних з використанням особистого ключа особи, яка підписує документ. Які існують види електронного підпису, які з них обов’язкові і в яких ситуаціях, який підпис вимагає ДПС, що таке захищений носій і токени та їхні альтернативи
55660

Форми реєстраційних заяв 2024

Із вересня 2024 року діють нові форми реєстраційних заяв. Актуальні бланки і зразки заповнення форм, а також порядок їх заповнення — у статті
34094

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
774

«Чорний» список ДПС: хто потрапить

Податкова готує «чорний список» несумлінних платників, щоб управляти податковими ризиками і впливати на сплату податків. Хто і як готуватиме цей список і чим це загрожує платникам, розповімо у цьому матеріалі
361

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді