Якщо (не) отримали від ДПС повідомлення про нарахований податок на нерухомість

Автор
директор Аудиторської фірми "Тріада"
Останнім часом часом деякі власники нерухомості (квартир, домівок, дач, гаражів і тп) почали отримувати від податкової повідомлення про нарахований податок на нерухомість. Але більша частина власників такі повідомлення не отримала, тому багато питань, що робити тим хто не отримав, сплачувати самостійно? Чи буде штраф і пеня, якщо не отримав повідомлення і не сплатив?

Якщо (не) отримали від ДПС повідомлення про нарахований податок на нерухомість

Професійна сертифікація за МСФЗ

Відповідь така. Ініціатива в цьому випадку не бажана, сплачувати без отримання повідомлення не потрібно, оскільки самостійно ви можете не точно підрахувати податок, можете сплатити не на той рахунок, а вже це карається штрафом і пенею. А якщо ви не отримали офіційного повідомлення по пошті, то і штраф і пеня безпідставні.

Увага: якщо фізособа не повідомила про зміну місця проживання і тому не отримала повідомлення, то воно вважатиметься врученою після повернення поштою! Ось в цьому випадку поспішить сплатити не чекаючи повідомлення!

Деякі платники кажуть, що нічого від податківців по пошті відносно податку на нерухомість не отримували, але подивилися в електронному кабінеті, а там вказана нарахована сума податку, а також штраф і пеня! Кажуть, що будуть подавати до суду, не згодні з цим. Але краще не кіпішувати, а подивитися наступну інформацію відносно цього:

Повідомлення платнику про нарахований податок на нерухомість надсилаються платнику по пошті з повідомленням про вручення або вручається особисто. Це загальне правило. Виключенням є платники, які подають звітність через електронний кабінет (ЕК) і надали заяву до податкового органу про бажання отримувати документи від податкового органу через ЕК.

Таким чином, вважається, що фізособа отримала повідомлення по пошті, якщо є поштова квитанція про вручення, або фізособа отримала повідомлення особисто в податковому органі.

Але слід враховувати, що пошта може фактично не вручити повідомлення платнику по різним причинам (наприклад, не знайшла його місцезнаходження, не було вдома). Чи вважається в цьому випадку, що фізособа отримала повідомлення? Так, вважається, що отримала. Це випливає з п.42.5 ПКУ, в якому дословно вказано: «У разі якщо пошта не може вручити платнику податків документ у зв`язку з … незнаходження фактичного місця розташування (місцезнаходження) платника податків або з інших причин, документ вважається врученим платнику податків у день, зазначений поштовою службою в повідомленні про вручення із зазначенням причини невручення».

Тільки платникам, які подаються звітність через ЕК податкова може на направляти повідомлення по пошті, а направити його у ЕК платника. Але платник повинен був раніше направити до податкової заяву про бажання отримувати податкові документи через ЕК. Якщо заяву таку не направляв, то відправка повинна бути або по пошті (як вказано вище), або вручена особисто в податковому органі.

За матеріалами Аудиторської фірми «Тріада»

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Транспортний податок 2024

Готуйтеся платити транспортний податок, якщо ви вважаєте, що автомобіль повинен втілювати перевагу високих технологій, а розкіш і комфорт ніколи не бувають зайвими. І це правило, яке встановлює нам держава. У консультації про правила нарахування транспортного податку в Україні
62586

Розмитнення авто 2024

У консультації розглянемо правила розмитнення авто, нове в розмитненні автомобілів, а також розмитнення електромобілів
158884

Продаж земельної ділянки 2024

Земля – цінний та вічний актив. Водночас це досить специфічний об’єкт у бухгалтерському обліку. Сьогодні в консультації — продаж земельної ділянки в умовах поетапного зняття мораторію на продаж землі та воєнного стану, про договори купівлі-продажу земельної ділянки, а також оподаткування продажу земельної ділянки та його облік
45320

Плата за землю 2024

Плата за землю стосується всіх, хто має зареєстровану на себе земельну ділянку чи орендує її у держави або місцевої громади. Звільнення від сплат цього податку чутливе до нюансів господарського використання землі. Про те, як нараховується земельний податок з фізичних осіб у 2024 році, у т.ч. й щодо тимчасово окупованих земель та територій бойових дій, – розповімо в огляді
106113

Декларація з туристичного збору

У консультації – як заповнювати податкову декларацію туристичного збору і зразок декларації з туристичного збору. Дотримайтеся алгоритму заповнення й уникніть помилок
19689

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді