Чи сплачувати земельний податок за землю під багатоквартирним будинком: роз’яснює ДПС

Юрособа як власник частини багатоквартирного будинку з моменту здійснення держреєстрації прав власності на її частину землі під цим будинком повинна платити податкові зобов’язання із земельного податку

Чи сплачувати земельний податок за землю під багатоквартирним будинком: роз’яснює ДПС

Власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою (абз. 1 п. 287.1 Податкового кодексу України; далі — ПК).

Право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування земельної ділянки виникають з моменту держреєстрації цих прав (ст. 125 Земельного кодексу України).

Особливості виникнення права власності у багатоквартирному будинку, правові, організаційні та економічні відносини, пов’язані з реалізацією прав та виконанням обов’язків співвласників багатоквартирного будинку щодо його утримання та управління визначили Законом України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» від 14.05.2015 № 417-VIII.

Щодо особи, яка володіє нерухомим майном у багатоквартирному будинку, то права власності або право користування земельною ділянкою під багатоквартирним будинком та прибудинкової території виникають у всіх співвласників (власників житлових та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку) з моменту держреєстрації таких прав на земельну ділянку під цим багатоквартирним будинком та прибудинкову територію у Держземкадастрі.

Тому, безпосереднім платником земельного податку в цьому випадку буде виступати особа, щодо якої здійснили держреєстрацію прав на земельну ділянку під багатоквартирним будинком з урахуванням прибудинкової території (установа або організація, яка здійснює управління багатоквартирним будинком державної або комунальної власності; об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, яке є суб’єктом реєстрації відповідно до рішення співвласників), з моменту такої реєстрації прав особи на земельну ділянку.

Особу, яка володіє нерухомим майном, що розташоване на земельній ділянці, права на яку для такої особи не оформили, не можна вважати платником земельного податку в розумінні статті 269 ПК до моменту виникнення відповідних прав такої особи на таку земельну ділянку відповідно до запису, сформованого у Держземкадастрі. До такого моменту зазначена особа відповідно до вимог ПК не має обов’язку нараховувати та сплачувати плату за землю.

Разом з цим, юрособа як власник об’єктів нерухомого майна у багатоквартирних будинках свої зобов’язання в частині дотримання принципу платного використання землі може реалізовувати в межах Цивільного кодексу України через особу, якій делегувала (або делегуватиме) повноваження щодо здійснення держреєстрації прав на земельні ділянки під такими будинками, та у якої з моменту здійснення держреєстрації прав на такі ділянки виникатимуть податкові зобов’язання з плати за землю, в тому числі земельного податку.

За інформацією ДПС в Одеській області

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Розмитнення авто 2024

У консультації розглянемо правила розмитнення авто, нове в розмитненні автомобілів, а також розмитнення електромобілів
158765

Продаж земельної ділянки 2024

Земля – цінний та вічний актив. Водночас це досить специфічний об’єкт у бухгалтерському обліку. Сьогодні в консультації — продаж земельної ділянки в умовах поетапного зняття мораторію на продаж землі та воєнного стану, про договори купівлі-продажу земельної ділянки, а також оподаткування продажу земельної ділянки та його облік
44933

Плата за землю 2024

Плата за землю стосується всіх, хто має зареєстровану на себе земельну ділянку чи орендує її у держави або місцевої громади. Звільнення від сплат цього податку чутливе до нюансів господарського використання землі. Про те, як нараховується земельний податок з фізичних осіб у 2024 році, у т.ч. й щодо тимчасово окупованих земель та територій бойових дій, – розповімо в огляді
105930

Декларація з туристичного збору

У консультації – як заповнювати податкову декларацію туристичного збору і зразок декларації з туристичного збору. Дотримайтеся алгоритму заповнення й уникніть помилок
19584

Податок на розкіш 2024

Що таке податок на розкіш в Україні, коли та як його сплачують фізособи? Про це у консультації
19311

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді