Виплата зарплати за першу половину місяця (аванс): чи нараховувати ЄСВ

Сума заробітної плати за першу половину місяця (аванс) є базою нарахування ЄСВ

image17

Платниками ЄСВ є роботодавці, які використовують працю фізосіб:

чи

  • за цивільно-правовими договорами. Окрім цивільно-правового договору, укладеного з ФОП, якщо виконувані роботи/надавані послуги відповідають видам діяльності, відповідно до відомостей з ЄДР (п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI; далі – Закон про ЄСВ).

ЄСВ нараховують на суму нарахованої кожній застрахованій особі зарплати за видами виплат, які включають:

  • основну та додаткову заробітну плату
  • інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі;
  • суму винагороди фізособам за виконання робіт/надання послуг за цивільно-правовими договорами (п. 1 ч. 1 ст. 7 Закону про ЄСВ).

Отже, під час кожної виплати зарплати (доходу, грошового забезпечення), на суми якої нарахували ЄСВ, одночасно з видачею зазначених сум маєте сплатити нарахований на ці виплати ЄСВ (авансові платежі) (абз. 2 ч. 8 ст. 9 Закону про ЄСВ).

Сплачуйте ЄСВ, нарахований за календарний місяць, не пізніше 20 числа наступного місяця. Гірничі підприємства сплачують ЄСВ - не пізніше 28 числа наступного місяця.

Отже, сума заробітної плати за першу половину місяця (аванс) є базою нарахування ЄСВ.

За інформацією ДПС у Вінницькій області

Вебінар для бухгалтерів

Статті за темою

Усі статті за темою

Табель обліку робочого часу на 2024 рік

Про те, як відобразити лікарняні в табелі обліку робочого часу, щорічну відпустку і декретну відпустку, а також про особливості складання табелю та планування робочого часу у воєнний час – у консультації. Скачайте шаблон і зразок табеля обліку робочого часу 2024
167673

Відпустка за власний рахунок: зразок заяви, правила надання

У консультації про те, що таке відпустка без збереження заробітної плати, які правила її надання, на розрахунок яких виплат вона в майбутньому впливає. Наш експерт підготував для вас добірку зразків, які ви зможете скачати: зразок заяви на відпустку за власний рахунок, зразок наказу на відпустку за власний рахунок, приклад заяви на відпустку за власний рахунок під час воєнного стану
412602

Допомога на лікування працівника підприємства

Роботодавець має право надати своїм працівникам матеріальну допомогу на лікування чи оплатити їх медичне обслуговування. При цьому не сплачувати податків із таких сум. З'ясуємо, якими можуть бути пільгові варіанти надання такої допомоги. Коли матеріальну допомогу на лікування не оподатковують? Як оформити надання матеріальної допомоги на лікування?
21298

Розрахунок відпускних: як провести

Розбираємо, як правильно провести розрахунок відпускних у 2024 році. Як розрахувати середню зарплату з урахуванням премій, як на розрахунок відпускних впливає воєнний стан. Теорія закріплена прикладами розрахунку відпускних у різних ситуаціях
1136633

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді