За який період ДПС може зробити перерахунок з податку на нерухоме майно, нарахованого фізособі

За зверненням фізичної особи перерахунок з податку на нерухоме майно здійснюється за три останні звітні податкові роки

За який період ДПС може зробити перерахунок з податку на нерухоме майно, нарахованого фізособі

Обчислення суми податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, з об’єкта/об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, здійснюється контролюючим органом за місцем податкової адреси (місцем реєстрації) власника такої нерухомості (пп. 266.7.1 Податкового кодексу України; далі — ПК).

Базовий податковий (звітний) період дорівнює календарному року.

Податкове зобов’язання з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, можуть нараховувати за податкові (звітні) періоди (роки) в межах строків, визначених пунктом 102.1 ПК.

Контролюючий орган має право самостійно визначити суму грошових зобов’язань платника, не пізніше закінчення 1095 дня, що настає за останнім днем граничного строку сплати грошових зобов’язань, нарахованих контролюючим органом (п. 102.1 ПК).

На період з 18.03.2020 по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого КМУ на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), зупиняється перебіг строків давності, передбачених ст. 102 ПК (п. 52-2 підрозд. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПК).

При цьому дію п. 52 прим. 2 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПК зупинили на період дії воєнного, надзвичайного стану згідно із Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» від 15.03.2022 № 2120-IX.

Тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану на території України податків і зборів справляють з урахуванням особливостей, визначених у пункті 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПК (п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПК).

27.05.2022 набрав чинності Закон України від 12.05.2022 № 2260-IX (далі — Закон № 2260), яким внесли зміни, зокрема, до підпункту 69.9 пункту 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПК щодо відновлення перебігу строків проведення перевірок.

Отже, за зверненням фізичної особи податкова може здійснити перерахунок з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за три останні звітні податкові роки. При цьому строк давності, визначений статтею 102 ПК, збільшується на період з дати початку дії карантину до дати набрання чинності Законом № 2260, тобто на строк з 01.03.2020 по 27.05.2022.

За інформацією ДПС у Кіровоградській області


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Оподаткування доходів фізосіб від продажу майна

Час від часу у фізосіб виникає потреба у продажі квартир, будинків, земельних ділянок, автомобілів та іншого майна. Як оподатковуються такі продажі, чи завжди треба подавати податкову декларацію – відповіді на ці питання та приклади заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи у результаті продажу нерухомого та рухомого майна знайдете у консультації
59

Транспортний податок: хто, коли, скільки

Готуйтеся платити транспортний податок, якщо ви вважаєте, що автомобіль повинен втілювати перевагу високих технологій, а розкіш і комфорт ніколи не бувають зайвими. І це правило, яке встановлює нам держава. У консультації про правила нарахування транспортного податку в Україні
66213

Розмитнення авто 2024

У консультації розглянемо правила розмитнення авто, нове в розмитненні автомобілів, а також розмитнення електромобілів
160491

Продаж земельної ділянки 2024

Земля – цінний та вічний актив. Водночас це досить специфічний об’єкт у бухгалтерському обліку. Сьогодні в консультації — продаж земельної ділянки в умовах поетапного зняття мораторію на продаж землі та воєнного стану, про договори купівлі-продажу земельної ділянки, а також оподаткування продажу земельної ділянки та його облік
50263

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді