Правила бронювання кінцевих бенефіціарних власників: лист Мінекономіки

Порядок бронювання не містить вимог щодо особливостей бронювання кінцевих бенефіціарних власників підприємств, які не є їх працівниками. Тому бронювання таких військовозобов'язаних здійснюється у загальному порядку

Правила бронювання кінцевих бенефіціарних власників: лист Мінекономіки

Лист Мінекономіки від 18.07.2024 № 2704-20/51455-03

Бронюванню підлягають військовозобов’язані, які працюють на підприємствах, в установах і організаціях, які є критично важливими для забезпечення потреб ЗСУ, інших військових формувань або функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, у тому числі кінцеві бенефіціарні власники таких підприємств, які не є їх працівниками (п. 3 ч. 1 ст. 25 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» від 21.10.1993 № 3543-XII; далі — Закон № 3543).

Постановою КМУ «Деякі питання реалізації положень Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» щодо бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час» від 27.01.2023 № 76 затвердили Порядок бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану (далі — Порядок бронювання).

Військовозобов’язані кінцеві бенефіціарні власники таких підприємств, які не є їх працівниками, підлягають бронюванню незалежно від військового звання, віку та військово-облікової спеціальності (п. 8 Порядку бронювання).

Бронюванню підлягають всі військовозобов’язані кінцеві бенефіціарні власники (далі — КБВ) таких підприємств, які не є їх працівниками (п. 9 Порядку бронювання).

Отже, зазначені норми застосовуються до бенефіціарних власників підприємств, установ та організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, а також критично важливими для забезпечення потреб ЗСУ, інших військових формувань в особливий період (далі — підприємства).

Оскільки Порядок бронювання не містить вимог щодо особливостей бронювання на період мобілізації та на воєнний час КБВ підприємств, які не є їх працівниками, бронювання таких військовозобов’язаних здійснюють у загальному порядку.

Зокрема, відомості про КБВ підприємств включають до списку військовозобов’язаних, які пропонують до бронювання на період мобілізації та на воєнний час, за формою згідно з додатком 1 до Порядку бронювання (далі — список), з відповідним обґрунтуванням.

В обґрунтуванні додатково зазначають інформацію, що дає змогу встановити КБВ, — прізвище, ім’я та (за наявності) по батькові, країна громадянства та постійного місця проживання, дата народження, характер та міра (рівень, ступінь, частка) бенефіціарного володіння (вигоди, інтересу, впливу).

До обґрунтування додають копії документів, які підтверджують наявність запису про КБВ підприємства в ЄДР.

Список, а також довідку про кількість військовозобов’язаних за формою згідно з додатком 2 до Порядку бронювання (далі — довідка), щодо КБВ підприємств рекомендують формувати окремо від списку і довідки стосовно військовозобов’язаних працівників підприємства.

Законом № 3543-XII і Порядком бронювання не встановили обмеження щодо обсягів бронювання КБВ підприємств, які не є їх працівниками.

Отже Законом і Порядком бронювання не встановлено обмеження щодо обсягів бронювання кінцевих бенефіціарних власників підприємств, які не є їх працівниками.


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Зразкова добірка: генератори на підприємстві

Із затяжними блекаутами 2022-го генератори увійшли в життя не лише пересічних громадян, а й бізнесу. Наразі вони знов знадобилися через наслідки масованих ракетних ударів із боку країни-агресора, адже забезпечують безперервну діяльність під час стабілізаційних вимкнень електрики. Скористайтеся добіркою зразків наказів, актів, іншої первинної та організаційно-розпорядчої документації, яка допоможе оформити операції надходження, введення в експлуатацію генераторів і списання пально-мастильних матеріалів
32

Семінари для бухгалтерів у 2024 році

Бухгалтерські семінари та вебінари ― це можливість для бухгалтера швидко опанувати новації законодавства, дізнатися рішення для специфічних робочих ситуації, а також обмінятися досвідом в бухгалтерській спільноті. Які семінари для бухгалтерів невдовзі відбудуться ― в огляді
18706

Акт виконаних робіт: бланк та зразок

Зразок акта виконаних робіт стане у пригоді в момент здачі виконаних робіт або послуг. Бухгалтер використовує цей документ для належного оформлення господарських операцій. Акт наданих послуг зразок та бланк — у консультації експерта
326040

Ліквідаційний баланс підприємства

У статті розповімо про ліквідаційний баланс підприємства, що він у себе включає, кому і коли його складати. Також згадаємо про проміжний ліквідаційний баланс
9719

Кінцевий бенефіціарний власник: порядок інформування

Подавати інформацію про кінцевих власників при реєстрації юросіб зараз обов’язково. А тим, хто реєструвався за старими правилами та не повідомляв, – зробити це також потрібно. І в порядку такого інформування сталося останнім часом чимало змін. У консультації, як подається та оновлюється інформація про кінцевих бенефіціарів та структуру власності
96891

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді