Повідомлення № 20-ОПП стає Заявою: Мінфін оновлює форму

На сайті ДПСУ розміщено проєкт наказу Мінфіну «Про затвердження Змін до Порядку обліку платників податків і зборів» (далі – проєкт наказу)

Повідомлення № 20-ОПП стає Заявою: Мінфін оновлює форму

Основною метою проєкту наказу є приведення положень Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Мінфіну від 09.12.2011 № 1588 (далі – Порядок) у відповідність до чинного законодавства.

У пояснювальної записці зазначають наступні зміни.

Питання обліку договорів про спільну діяльність та договорів управління майном запропоновано викласти окремо, удосконалити положення Порядку щодо перших і не змінювати щодо других. Згідно з пунктом 180.1 Податкового кодексу України (ПК) за обома видами договорів при їхньому здійсненні уповноважені особи / управителі майна можуть бути платниками ПДВ. Однак за частиною договорів про спільну діяльність уповноважені особи під час виконання договорів відповідно до підпункту 212.1.15, підпункту 252.1.3 ПК можуть бути платниками акцизного податку з реалізації пального або спирту етилового / рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин. Такі особливості врахують у змінах до пункту 3.6 розділу ІІІ Порядку.

Якщо нерезидент має кілька постійних представництв у різних регіонах України, цей нерезидент визначає оподатковуваний прибуток у порядку, встановленому підпунктом 141.4.7 ПК, окремо щодо кожного постійного представництва. Нерезидент складає та подає окремі податкові декларації з податку на прибуток підприємств щодо кожного постійного представництва за їхнім місцезнаходженням. Відповідно з урахуванням правила першої події, установленого пунктом 64.5 ПК, за місцезнаходженням свого постійного представництва, яке створили першим, нерезидент реєструється платником податку на прибуток і обліковується за основним місцем обліку.

А згідно з пунктом 63.3 ПК в контролюючих органах за місцезнаходженням інших своїх постійних представництв нерезидент підлягає взяттю на облік за неосновним місцем обліку на підставі заяви за формою № 17-ОПП та у порядку, визначеному розділом VII Порядку. Такі доповнення пропонують до пункту 5.2 розділу V Порядку.

Змінюється порядок взяття на облік / зняття з обліку в контролюючих органах відокремленого підрозділу юридичної особи, утвореної відповідно до законодавства іноземної держави, та встановлюється, що взяття на облік / зняття з обліку такого підрозділу здійснюються на підставі відповідних відомостей з ЄДР. Взяття на облік / зняття з обліку відокремленого підрозділу юридичної особи, утвореної відповідно до законодавства іноземної держави, відомості щодо якого не перенесли до ЄДР, у контролюючому органі здійснюються за чинною процедурою на підставі поданої до контролюючого органу заяви за формою № 1-ОПН або заяви за формою № 8-ОПП та документів, визначених Порядком.

Відповідні зміни вносять до пунктів 3.5, 3.9, 3.11 розділу ІІІ, пункту 4.2 розділу IV, пункту 5.11 розділу V, пунктів 11.1, 11.3, 11.6, 11.17, 11.23 розділу ХІ Порядку.

Змінами до пунктів 5.5, 5.8 розділу V Порядку визначають порядок встановлення / зняття ознаки «постійне представництво» в реєстрі платників податків – нерезидентів відокремленим підрозділам юридичної особи, утвореної відповідно до законодавства іноземної держави.

Така ознака встановлюється / знімається, якщо нерезидент, що здійснює господарську діяльність на території України через своє постійне представництво, у додатку до заяви за формою № 1-ОПН встановлює відповідну відмітку в графі «Відокремлений підрозділ відповідає визначенню постійного представництва нерезидента згідно з підпунктом 14.1.193 пункту 14.1 статті 14 розділу І Податкового кодексу України» чи «Відокремлений підрозділ не відповідає визначенню постійного представництва нерезидента згідно з підпунктом 14.1.193 пункту 14.1 статті 14 розділу І Податкового кодексу України».

Згідно з пунктом 65.3 ПК взяття на облік осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, здійснюється за місцем проживання особи на підставі належно поданих заяви та документів. Якщо документи подано за неналежним місцем обліку, це є підставою для відмови в розгляді документів. Отже, дані про місце проживання мають бути документально підтвердженими.

Якщо раніше чинної норми Порядку щодо пред’явлення паспорта у формі книжечки, посвідки на постійне проживання тощо було достатньо, із запровадженням паспортів у формі картки та нових правил реєстрації / декларування місця проживання у паспорті не завжди наявні дані про місце проживання або такі дані є неактуальними.

Відповідно доповнюють положення пункту 6.7 розділу VІ Порядку нормою про те, що інформація про задеклароване (зареєстроване) місце проживання (перебування) особи має бути підтверджена даними паспортного документа або витягом із реєстру територіальної громади.

Стосовно медіатора, який проводить медіацію індивідуально як фізична особа, яка провадить незалежну професійну діяльність, визначено, що про надання послуг із медіації особа повідомляє в даних про види діяльності заяви за формою № 5-ОПП.

Оскільки форма за № 20-ОПП є документом, яким платник податків повідомляє контролюючий орган про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (далі – обєкти оподаткування), а також на підставі якого здійснюється взяття на облік в контролюючому органі за місцезнаходженням таких об’єктів, тому змінами до Порядку назву додатка 10 «Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою № 20-ОПП» змінюють назвою «Заява про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність за формою № 20-ОПП».

Форма № 20-ОПП містить, зокрема, відомості щодо місцезнаходження об’єктів оподаткування. Для удосконалення алгоритму автоматизованої обробки даних щодо об’єктів оподаткування вносять зміни до форми № 20-ОПП в частині розмежування адресних даних щодо місцезнаходження об’єктів оподаткування, що дозволить їх структурувати в інформаційно-комунікаційній системі ДПС та забезпечувати повноту їх обліку.

Встановлюють, що коли керівник юрособи чи відокремленого підрозділу є особою, відповідальною за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку, то в разі отримання з ЄДР відомостей про зміну відомостей про керівника в Єдиному банку даних юросіб на підставі таких відомостей оновлюються дані про керівника та дані про попереднього керівника як особу, відповідальну за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку, видаляються (зміни до п. 9.3 розділу ІХ Порядку).

Якщо попередній керівник продовжує виконувати обов’язки особи, відповідальної за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку, для оновлення таких відомостей платник податків подає заяву за формою № 1-ОПП або за формою № 1-ОПН у порядку, встановленому абзацом першим пункту 9.3 розділу ІХ Порядку.

Розділ ІХ Порядку доповнюють новим пунктом 9.7, відповідно до якого відомості Єдиного банку даних платників податків – юридичних осіб оновлюються (доповнюються, актуалізуються) контролюючими органами на підставі відомостей (інформації), отриманої відповідно до пункту 68.2 ПК від Центрального депозитарію цінних паперів, який веде облікову систему часток ТОВ та ТДВ, у порядку електронної інформаційної взаємодії.

Визначили, що в разі прийняття рішення про припинення державного підприємства згідно із Законом № 3037 керуючий припиненням повідомляє про це за загальними процедурами згідно з пунктом 11.2 розділу ХІ Порядку, зокрема подає заяву за формою № 8-ОПП та копії рішень про припинення і призначення керуючого припиненням (зміни до п. 11.1 розділу ХІ Порядку).

Визначили, що після держреєстрації припинення підприємницької діяльності / реєстрації припинення або зупинення незалежної професійної діяльності фізичною особою, яка є ВПО, процедури та дії щодо зняття з обліку такої особи в контролюючих органах можуть проводитися за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої ВПО в разі її звернення до відповідного контролюючого органу (зміни до п. 11.18 розділу ХІ Порядку).

Окрім того, до Порядку вносять низку технічних правок, а також удосконалюють форми окремих додатків.

За інформацією ДПС


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Форми реєстраційних заяв 2024

Із вересня 2024 року діють нові форми реєстраційних заяв. Актуальні бланки і зразки заповнення форм, а також порядок їх заповнення — у статті
34002

Збільшення податків: коментар експерта щодо законопроєкту № 11416-д

Доопрацьований законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» від 30.08.2024 № 11416-д вже зареєстрували на сайті ВРУ. Розглянемо, що ці зміни означають для платників податків
440

«Чорний» список ДПС: хто потрапить

Податкова готує «чорний список» несумлінних платників, щоб управляти податковими ризиками і впливати на сплату податків. Хто і як готуватиме цей список і чим це загрожує платникам, розповімо у цьому матеріалі
292

Закон № 3813: податок на прибуток, ТЦУ, ПДФО і туристичний збір

Закон № 3813, яким депутати внесли чергові зміни до Податкового кодексу України (ПК), опублікований у «Голосі України» 25.07.2024. Більшість змін, що в ньому передбачені, за винятком окремих положень, запрацює з першого числа наступного місяця після місяця його опублікування. Тобто з 01.08.2024.
403

Заява про реєстрацію неприбуткової організації

Виникають ситуації, коли неприбутковій організації потрібно змінити певні реквізити чи установчі документи. Як зробити це правильно, щоб не зіткнутися із проблемами та не втратити статус неприбутковості?
26994

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді