Порядок скасування довіреності: розʼяснення від Мінʼюсту

Припинення дії довіреності підлягає обов’язковій реєстрації в Єдиному реєстрі довіреностей

Порядок скасування довіреності: розʼяснення від Мінʼюсту

Довіреність — це письмовий документ, що видається однією особою іншій для представництва перед третіми особами. Довіреність на вчинення правочину представником може бути надана особою, яку представляють (довірителем), безпосередньо третій особі. Підстави припинення представництва за довіреністю визначені статтею 248 Цивільного кодексу України; далі — ЦК.

Однією з таких підстав є скасування довіреності особою, яка її видала. Так, особа, яка видала довіреність, за винятком безвідкличної довіреності, може в будь-який час скасувати довіреність або передоручення. Відмова від цього права є нікчемною (ст. 249 ЦК).

Порядок скасування довіреності визначений главою 4 розділу ІІ Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Мінюсту від 22.02.2012 № 296/5; далі — Порядок. Відповідно до Порядку, скасування довіреності здійснюється нотаріусом або завідувачем державного нотаріального архіву за заявою особи, яка видала довіреність.

Про скасування довіреності або передоручення нотаріус чи завідувач державного нотаріального архіву робить відмітку на примірнику довіреності, що зберігається у справах нотаріуса чи архіву, а також у реєстрі для реєстрації нотаріальних дій. Напис про скасування довіреності або передоручення також робиться на примірнику довіреності особи, яка її видала, якщо такий примірник у неї є. У такому разі примірник з написом разом із заявою особи додають до примірника, що зберігається у справах нотаріуса чи архіву.

Особа, яка видала довіреність і згодом скасувала її, повинна негайно повідомити про це представника, а також відомих їй третіх осіб, для представництва перед якими видали довіреність (ст. 249 ЦК).

Повідомлення про скасування довіреності може оформлювати нотаріус згідно з Порядком, зокрема шляхом передавання відповідної заяви.

Припинення дії довіреності підлягає обов’язковій реєстрації в Єдиному реєстрі довіреностей у порядку, що встановили Положенням про Єдиний реєстр довіреностей, затвердженим наказом Мінюсту від 28.12.2006 № 111/5.

В умовах воєнного або надзвичайного стану, за відсутності доступу до Єдиного реєстру довіреностей, нотаріальне посвідчення довіреностей та припинення їх дії здійснюють без використання цього реєстру, з подальшим внесенням до нього відповідних відомостей протягом п’яти робочих днів з дня відновлення доступу (п. 7 гл. 4 розд. ІІ Порядку).

За інформацією Мінюсту


безплатний вебінар для бухгалтера

Статті за темою

Усі статті за темою

Рахунок-фактура: зразок

Маєте справу з рахунком-фактурою у внутрішніх операціях чи інвойсом у ЗЕД — пам’ятайте, що не кожен рахунок має статус первинного документа, і не за кожним рахунком відбувається оплата. Які умови треба виконати, аби рахунок вважався первинним документом, рахунок фактура бланк — у консультації
186222

Заяви щодо ліцензій на роздрібну торгівлю алкоголем та тютюном

У статті: ► заява на отримання ліцензії на роздрібну торгівлю алкоголем 2024 бланк ► алгоритми заповнення заяв у різних випадках ► зразок заяви щодо ліцензії на право роздрібної торгівлі алкоголем та тютюном
61801

Договір дарування в Україні (2024 рік)

Шукаєте інформацію про договір дарування? Дізнайтеся, як підприємство може укласти договір дарування майна з фізичною особою. У статті знайдете зразок договору дарування та потрібну інформацію щодо юридичного оформлення безоплатної передачі майна
38393

Міні-пивоварня: хто може відкрити, облік, оподаткування

Відкриття виробництва пива, як і інших алкогольних напоїв, пов’язане з вирішенням питання ліцензування виробництва та реалізації, вибору системи оподаткування, подальшого дотримання ліцензійних умов та організації бухгалтерського обліку процесів виробництва та реалізації цього пінистого напою
106

Зразкова добірка: генератори на підприємстві

Із затяжними блекаутами 2022-го генератори увійшли в життя не лише пересічних громадян, а й бізнесу. Наразі вони знов знадобилися через наслідки масованих ракетних ударів із боку країни-агресора, адже забезпечують безперервну діяльність під час стабілізаційних вимкнень електрики. Скористайтеся добіркою зразків наказів, актів, іншої первинної та організаційно-розпорядчої документації, яка допоможе оформити операції надходження, введення в експлуатацію генераторів і списання пально-мастильних матеріалів
219

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді